Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Rüstem Albayrak, Organ ve Doku Nakli Haftası nedeniyle Eğitim Koordinatörlüğü tarafından Çaycuma ilçesinde eğitim gören öğrencilere organ ve doku naklin hakkında eğitim verilmeye başlandığını söyledi. Organ bağışı ve organ nakli sayılarını yetersizliği, son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan bir çok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olduğunu kaydeden Albayrak, &[#]8220;Bu amaçla ilimizde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü´ne bağlı okullar, müftülük, belediyeler, üniversite ve tüm kurumlarla iş birliği halinde çalışmaktayız&[#]8221; dedi.
Organ bağışının ne olduğu hakkında da bilgiler veren Albayrak, &[#]8220;Ölümümüzden sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermenizdir. Bazen görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar&[#]8221; diye konuştu. Organların alınma işleminin uzman doktorların bulunduğu Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinin organ nakil merkezlerinde gerçekleştirildiğini kaydeden Albayrak şöyle konuştu:
&[#]8220;Organ bağışında bulunduğunuz taktirde organ bekleyen hastalara yaşama şansı verilmeniz için ´Bağış Belgenizi´ bir kimlik gibi sürekli yanınızda bulundurmanız ve bu konuyla ilgili olarak yakın akrabalarınıza bilgi vermeniz gerekmektedir.&[#]8221;
1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olunması gerektiğini belirten Rüstem Albayrak, &[#]8220;Bu dileğin iki tanık huzurunda sözlü olarak yapılması, ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterli olacaktır. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak ´Doku ve Organ Bağışı´ belgenizi alabilirsiniz. Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokular başarı ile nakledilmektedir. Bir kişi organını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi