CHP Genel Merkezi&[#]8217;nde son iki gündür yaşanan gelişmeler Zonguldak&[#]8217;ki örgütler ve partililer arasında büyük heyecan yarattı. Özellikle CHP MYK&[#]8217;da olan Ali Koçal&[#]8217;ın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tüzük uyarısı üzerine değiştirilen MYK&[#]8217;dan düşmesi günün konusu oldu.


CHP´de yeniden belirlenen MYK listedi dün akşam saatlerinde onaylandı. Önder Sav ile birlikte Zonguldak Milletvekili Ali Koçal&[#]8217;da resmen düştü. Koçal&[#]8217;ın devre dışı kalmasıyla örgütlerde meraklı bekleyiş yerini endişeye bıraktı.


Önceki gün yaşanan büyük tartışmaların ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun kendilerine sunduğu yeni parti yönetimiyle ilgili listeyi onayladı. Bununla birlikte Genel Sekreter Önder Sav , Hakkı Süha Okay, Kemal Anadol ve Ali Koçal&[#]8217;ın da aralarında olduğu isimler resmen MYK&[#]8217;dan düşmüş oldu.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ´´CHP Genel Başkanı tarafından Başsavcılığa dün gönderilen yazı ile parti tüzüğünün 39. maddesi gereğince, parti genel başkanı tarafından Parti Meclisi üyeleri arasından seçilen MYK üyelerinin isimleri, Siyasi Partiler Yasası´nın 10. maddesi uyarınca, siyasi partiler siciline, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri olarak işlenmiştir´´ duyurusunda bulundu.


Yargıtay kararı ile resmen MYK&[#]8217;dan düşen isimlerden Ali Koçal&[#]8217;ın yanı sıra İl Başkanı Osman Yayla, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP 22. Dönem Milletvekili Harun Akın ve CHP İl genel Meclisi Grup Sözcüsü Turhan Oral görüşlerini Pusula ile paylaştılar.



Koçal odayı boşaltmadı


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı&[#]8217;nın Kemal Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun yeni listesine onay vereceği saate kadar CHP&[#]8217;nin eski MYK üyeleri odalarını boşaltmamakta ısrar ettiler. Zonguldak Milletvekili Ali Koçal da odasını boşaltmayanlar arasında yer aldı. Koçal&[#]8217;ın Yargıtay&[#]8217;ın kararaının ardından bugün odasını boşaltması bekleniyor.



Ali İhsan Köktürk telefonları kapattı



Gelişmelerin ardından CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk&[#]8217;ün sessizliği ve bekleyişi sürüyor. Mayıs kurultayı sonrası Koçal&[#]8217;ın MYK&[#]8217;da görev almasıyla morali bozulan Köktürk&[#]8217;ün bu gelişmeler sonrası ne düşündüğü merak ediliyor. Koçal&[#]8217;ın devrilen Önder Sav ile yakın temasının ardından her iki Milletvekilinin siyasi gelecekleri merak ediliyor.



Ali Koçal: Bu Önder Sav meselesi değil



Milletvekili Ali Koçal konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede kurultay veya uzlaşı yolunun açık olduğunu belirterek; Cumhuriyet Halk Partisinin bir talebi vardı ve o talep yerine getirildi. Yeni değişiklikler oldu. Ama önümüzdeki süreçte kurultay karar vererek netleştirecek.


Bu Önder Sav meselesi değil, bir anlayış meselesidir. Yani illa Önder Sav&[#]8217;dan yana değerlendirmemek lazım. Biz parti meclisinin kararlarına uyduk. En yetkili organda parti meclisidir. Bu tüzüğün demokratik olmadığını söyledik ve görev almadık.


Zonguldak&[#]8217;ı hiçbir şekilde etkilemez.


Zonguldak üzerinde böyle bir tartışmaya girmek istemediğini belirten Koçal, sıcağı sıcağına davranışların hatalara neden olabileceğini, geçmiş dönemlerde bu tür konularda yapılan hataların partiye zarar verdiğini söyledi. CHP&[#]8217;de bu tür tartışmaların geçmişte de olduğunu ifade eden Koçal; &[#]8220;Sizi Önder Bey&[#]8217;in çok yakınında gördük. Bu tutumunuz aynen devam edecek mi&[#]8221; sorusuna karşın; &[#]8220;Şu anda mevcut şartlar böyle gerektiriyor. Şartların değişmesi durumunda herkes bir araya gelebilir. Şartların değişmesi için yapılması gerekenler belli. Herkesi parti bütünlüğünü sağlamak için atması gereken adımları atması gerekir. Öyle de olacaktır&[#]8221; dedi.


Koçal; &[#]8220;Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun milletvekilleri ile görüştüğünü izliyoruz. Sizinle bir görüşmesi oldu mu?&[#]8221; şeklindeki soruya karşılık; &[#]8220;Benimle bahsedildiği gibi henüz bir görüşme olmadı. Görüşme olabilir. Biz her zaman bir birimizle görüşebiliriz&[#]8221; dedi.



Osman Yayla: Görevimizin başındayız



CHP Genel Sekreterliği görevinden düşürülen Önder Sav tarafından Cumartesi günü yapılacak İl Başkanları Toplantısına çağrılan il başkanı Osman Yayla, görevlerinin başında olduklarını belirterek şunları söyledi; &[#]8220;


Böyle olmasaydı daha iyi olurdu. Bu gibi olaylar hem taşrayı hem de partilileri üzüyor. Üzülmedik desek de yalan olur. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi köklü bir parti. Bunlar da zaman zaman olur. Dilerim kısa sürede bunlar aşılır. Aklın yolu da birdir. Örgütler olarak da bizler görevimizin başındayız. Bu konuda bize ileriki dönemde düşecek bir şey olursa harfiyen takip edeceğiz. Önemli olan kurumun ve halkın menfaatinedir.


İsimler de önemli değildir. Önemli olan halkın iyi temsil edilmelidir. Mesela Sayın Köksal Toptan&[#]8217;ı meclis Başkanı olurken neden destekledik? Zonguldaklı olduğu için. Daha iyi hizmet alınması için destekledik. Hedefimiz buydu. Burada da Ali İhsan arkadaşımız, Rıza Yalçın Kaya arkadaşımız bir yerlerde olsun derken Zonguldak&[#]8217;a hizmetlerin daha iyi alınması açısındandır. Bunu iyi algılamak lazım. Bazı arkadaşlarımız çok sığ düşünceler içerisindeler. Ali Koçal arkadaşımız olsa ne olur? Ali İhsan olsa ne olur. Mesele çizdiğimiz çerçevedir. Bu isimler yarında değişik olur. Önemli olan menfaatlerimizdir&[#]8221;



Harun Akın: Alkışlanacak bir tavır



CHP 22. Dönem Milletvekili Harun Akın, kemal Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun çıkışının tüm ülkede bir heyecan yarattığını belirterek şunları söyledi; &[#]8220;Cumhuriyet Halk Partisi için önemli bir süreç yaşanıyor. CHP&[#]8217;nin Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun sergilemiş olduğu tavır gerçekten alkışlanacak bir tavırdır. Ülkemizde bir heyecan yarattı. Tüm ülke gözünü Cumhuriyet Halk Partisine çevirdi. Yani Genel Başkanın sergilediği tavır tüm CHP&[#]8217;de olduğu gibi ülkemiz insanlarını tekrar heyecana getirdiğini görüyorum. Haliyle bizde bu heyecanı yaşıyoruz. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi benim uzun yıllar emek verdiğim, çalıştığım, gözümü açtığım partim. Bizde bu tavrı önemli buluyoruz&[#]8221;



Halil Posbıyık; Ben yerel yöneticiyim



CHP&[#]8217;de ilk genel seçimlerde nerede yer alacağı ve Milletvekili olup olmayacağı merak edilen isimlerin başında gelen Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık yorum yapmak istemedi. Posbıyık, kendisinin yerel yönetimci olduğunu belirterek soruların parti teşkilatlarına sorulması gerektiğini söyledi. Posbıyık; &[#]8220;Siz 4 Milletvekili çıkarmak için yetki istiyordunuz. Şimdi 4 milletvekili çıkarmak daha mı kolay olur, daha mı zor&[#]8221; şeklindeki soruya karşılık; &[#]8220;Dört milletvekili çıkarma yolumuz dünde açıktı bugünde açık yarında açık olacak&[#]8221; dedi.



Turhan Oral: Milletvekilimiz bilgilendirecek



CHP İl Genel Meclis Grup Sözcüsü Turhan Oral gelişmeler karşısında susmayı tercih etti. Oral; &[#]8220;İl Başkanımızla toplandığımızda Milletvekilimiz bizi bilgilendirir ve bizde ona göre tavrımızı belirleriz. Şimdilik bir şey söylemek mümkün değil&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi