Kalkınma Ajansı&[#]8217;nın toplantısına katılmak için Zonguldak&[#]8217;a gelen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz günün ardından Pusula&[#]8217;nın sorularını yanıtladı.


Yılmaz; Bakanlık olarak Filyos Vadi Projesini çok önemsediklerini belirterek, önümüzdeki günlerde Filyos Limanıyla ilgili yatırımlara başlanacağını söyledi.


Köydes ödeneğinin arttırılmasıyla ilgili Zonguldak&[#]8217;ın istekleri olduğunu ve bu konuyu dikkate alacaklarını ifade eden Bakan Yılmaz, coğrafi konum itibariyle Zonguldak&[#]8217;taki çalışmaların maliyet açısından diğer illere oranla daha yüksek tuttuğunu söyledi.


Havaalanının büyütülmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını fakat bu konuda milletvekillerinin daha geniş bilgiye sahip olduğunu belirten Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Zonguldak&[#]8217;ın önünün açık olduğunu, çok kısa sürede cazibe merkezi haline geleceğini ve tek eksiğin girişimcilik ruhunun geliştirilmemesi olduğunu sözlerine ekledi.


Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Filyos Vadisi, Filyos Limanı, Köydes ödeneği ve havaalanıyla ilgili şu bilgileri verdi:



&[#]8216;Zonguldak için çok ümitliyim&[#]8217;


&[#]8220;Bilindiği gibi Filyos&[#]8217;ta liman çalışmaları var. Bir taraftan da Filyos Vadisiyle ilgili çalışmalar var. Limanla ilgili bir fizibilite raporumuz vardı ama Filyos Limanında Avrupa birliği hibelerinin kullanılması gündeme geldi. Dolayısıyla geçmişte Avrupa Birliği standartlarında fizibilite raporlarına dönüştürülmesi bakımından yeni bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma da bugünlerde bitecek. Bittikten sonra Avrupa Birliği hibelerinden de istifade ederek limanla ilgili yatırımları yapmamız mümkün olabilecek.


Filyos Vadisi ise gerçekten çok önemli ve çok büyük bir proje. Bizimde fikir olarak desteklediğimiz bir projedir. Burada da bir takım problemler var. Bürokratik, kamulaştırma problemleri gibi sorunlar var. Ama aldığım bilgilere göre önemli ölçüde aşılmış görünüyor. İmarla ilgili bir takım çalışmaların yapılması lazım. Kısacası son aşamalara gelmiş gibi görünüyoruz. İnşallah bu potansiyelin harekete geçmesiyle bu bölge çok ciddi bir cazibe merkezi olacak. Hem burada yapılan üretimin dış ticareti anlamında hem de orta Anadoludan dış ticaret anlamında bir kapı haline gelecek. Filyos zaten bizim Karadeniz de en önemli gördüğümüz limanlardandır. Önümüzdeki günler için ben bu bölge için çok ümitliyim. Çok iyi gelişmeler göreceğiz diye tahmin ediyorum.



&[#]8216;Zonguldak&[#]8217;ın yatırım maliyetleri yüksek&[#]8217;


Köydes ile ilgili her sene bir çalışmamız var. Her sene Valilikler kanalıyla illerimizden ihtiyaçlar gönderiliyor. Ne kadar içme suyu, yol eksikliği varsa bunlar merkezi idareye iletiliyor. Bir taraftan da ilin gelişmişlik düzeyi, nüfusu, yükseltisi gibi çeşitli kriterlerle ihtiyaçlar bir araya getiriliyor ve bir rakam belirleniyor. Fakat benim gözlemlediğim Zonguldak&[#]8217;ta bu anlamda biraz daha fazla ihtiyaç var. Çünkü coğrafyası biraz zor bir bölge ve burada yatırımın maliyetleri biraz yüksek. Dolayısıyla biraz daha fazla olmasıyla ilgili istekler var ve bizde o konuya özen göstereceğiz.



Milletvekili Erdoğan: &[#]8216;Havaalanı


büyütülmesi için kaynak aranıyor&[#]8217;


Havaalanının büyütülmesiyle ilgili Ak Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan&[#]8217;ın daha geniş bilgiye sahip olduğunu ve bu konuyla ilgili kendisinden de bilgi almak istediğini belirten Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz sözü Milletvekili Fazlı Erdoğan&[#]8217;a bıraktı.


Ak Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan, havaalanının büyütülmesi için 6-7 Trilyon civarında bir kaynağa ihtiyaçları olduğunu ve bu konuda çalışmalara başladıklarını belirterek şu bilgileri verdi:


&[#]8220;Trabzon-İstanbul ve Zonguldak bağlantıları var ve hafta da 3 gün oluyor. Haftada 3-4 gün de Almanya devam ediyor. Büyütülmesi anlamında dağdaki tarama işlemlerinin yüzde 25&[#]8217;inin daha yapılması lazım. Karabük- Bartın Valilikleri de bu kapsamın içerisine girerek havaalanına desteği önemli. Bu konuda şirkette üzerine düşeni yapıyor. Tabi ki 5-6 Trilyon yeni kaynak lazım. Bu kaynağın arama çalışması da devam ediyor. Riskin en asgari düzeye indirebilmek için çalışmaların bittiği noktadayız. Belki bazen 100 kişilik uçak kalkamıyor ve 40 kişilik kalkıyor. Buda karlılık oranını düşürüyor. 7-8 trilyonun ötesinde de 10 trilyonun üzerinde de bir yatırım yapıldı. Sadece dağı taramak için bu harcandı. Bizim arazimiz bu yönde gerçekten maliyeti yüksek tutuyor. Pisti uzattık ama belki yeniden biraz daha uzatılacaktır. Ama geldiğimiz noktada işin yüzde 75&[#]8217;ini bitirdik. Yüzde 25&[#]8217;i var. Bundan sonraki hamlemizde bunu yüzde 100&[#]8217;e tamamlamaktır. Sayın Bakanlarımıza da bu konuda verdikleri destekler için teşekkür ediyorum.&[#]8221;


Devlet Bakanı Cevlet Yılmaz ise, Zonguldak&[#]8217;ta girişimcilik ruhunun geliştirilmesi gerektiğine değinerek; &[#]8220;Zonguldak&[#]8217;ın önü açıktır ve benim Zonguldak&[#]8217;ta önem verdiğim en önemli husus şu; girişimciliği desteklemeliyiz. Geçmişte büyük kamu işletmeciliği olduğu için girişimcilik biraz zayıf kalıyor. Bir Çorum, Denizli, Kayseri gibi değil. Bizim girişimcilik kültürümüzü geliştirmemiz lazım. Kalkınma ajansının temel hedeflerinden bir tanesi de budur. Burada girişimciliği geliştirebilirsek Zonguldak çok daha iyi yerlere gelecektir&[#]8221; dedi.



Editör: Pusula Gazetesi