İkinci ÇED başvurusu sonrası harekete geçen Bartın Platformu üyelerinin termik santrale karşı başlattığı açıklama bombardımanı sürüyor. Platform üyelerinin Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Eczacılar Odası Denetleme Kurulu Üyesi Celal Erdoğan ile başlayan ve Amasra Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bartın Şubesi, Tel Kırma Derneği, ADD Amasra Şubesi, Bartın Güzel Sanatlar ve Turizm Derneği ile devam eden açıklamalara dün bir yenisi daha eklendi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Bayram Şimşek şube binasında yaptığı açıklamada termik santralin Bartın&8217;a zarar vereceğini belirterek, projeye şiddetle karşı olduklarını söyledi.


Yakından takip ediyoruz


Şimşek &8220;Tüzüğü gereği insan hakları ve temel özgürlüklerin bütünlüğü içinde, din, dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce farkı gözetmeksizin bütün üyelerinin ekonomik, demokratik, akademik, sosyal, kültürel, hukuksal, siyasal, mesleki özlük hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmeyi, üyelerine insanca bir yaşam düzeyi sağlamayı amaçlayan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, (Eğitim-Sen) uzunca bir süredir Bartın ve Amasra gündemini meşgul eden Termik Santral girişimlerini yakından takip etmektedir. Yaşam alanlarımıza yönelik tehditlerin her zaman karşısında dimdik duran sendikamız dün olduğu gibi bugün de Amasra ve Bartın´da havamıza, suyumuza ve topraklarımıza ortak olma niyetindeki sermaye girişimlerinin karşısındadır. Sendikamız Amasra&8217;ya ya da Bartın sınırları içinde bir termik santral yapılmasına şiddetle karşıdır&8221; ifadesini kullandı.


Yarardan çok zararı olacak


Bayram Şimşek &8220;Termik santralin yapılacağı yerin seçiminde çok hassas davranılması gerekmektedir. Böyle bir tesisin yapımının doğal, tarihi ve kültürel değerler üzerinde oluşturacağı yıkımları kimse göz ardı edemez. Termik santral inşa edildiği takdirde yörenin turizm, tarım, ormancılık ve balıkçılık potansiyelini ortadan kaldıracaktır. İnsanların sağlığını da etkileyecektir. Yani bu tesis yöre insanına yarardan çok zarar getirecektir. İlgili şirket başlangıçtan beri yöredeki işsizliği, gençlerin iş bulmak için başka kentlere göç etmek zorunda kalmasını koz olarak kullanmıştır. Maden ocaklarında ve termik santralde çalıştıracaklarının sayısının 11 bin kişiye kadar ulaşacağını, yöredeki işsizliği önleyeceklerini iddia etmişlerdir. Oysa termik santralde işlendirilecek kişi sayısı bin kişiyi geçmeyecektir&8221; diye konuştu.


Bartın&8217;da işsizliği çözecek yatırım bu mu?


Şube Başkanı Şimşek &8220;Bartın&8217;da işsizliği çözecek yatırım bu mudur? Amasra&8217;da yeni yeni gelişen turizm, termik santralin kurulmasından sonra yara almayacak mıdır? Peki termik santralin yaratacağı çevresel sorunlar nedeniyle işsiz kalan çilekçisi, fındıkçısı, turizmcisi, balıkçısı, ormancısı, çiftçisi, hediyelik eşya yapıp satanı, esnafı ne olacaktır? Bunun faturasını kim ödeyecektir? Şirket çalışanlara maaşı asgari ücret üzerinden mi verecektir? Yoksa şu an yaptığı gibi ayda 100 dolara çalışan Çinlileri mi işlendirecektir? Şu ana kadar şirkette çalışanlar ne kadar maaş almaktadır? Zorla ücretsiz izine ayrılanlar veya işten çıkarılanlar olmuş mudur? Termik santral konusunda &8220;zararlıysa biz de karşı oluruz, Bartın için termik santral tartışması bitmiştir&8221; diyen politikacılar gerçekleri hala görmemekte midir? Halka karşı sorumluluk taşıyanlar, halkımızı yanıltmaya daha ne kadar devam edecektir&8221; ifadesini kullandı.


Siyasi iktidara mensup politikacıların tutumu ne olacaktır


Şimşek &8220;Çevre ve Orman Bakanlığı&8217;nın resmi yazıyla Tarlaağzı ve Gömü&8217;de termik santral inşa etmenin oluşturacağı çevresel sorunlar nedeniyle plansal açıdan mümkün olmadığını açık bir şekilde belirtmiştir. Bartın Platformu çatısı altında başından beri belirttiğimiz bu durum, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından da artık kabul edilmiştir. Tüm bu gerçeklere rağmen, adı geçen şirketin termik santral konusunda ısrarına devam etmesi ve Eylül ayı içinde tekrar ÇED başvurusu yapması konusunda siyasi iktidara mensup politikacıların tutumu ne olacaktır? Bunu bilmek bütün Bartın halkının hakkıdır. Biz Eğitim-Sen olarak, Bartın Platformu içinde sürdürdüğümüz termik santral karşıtı mücadeleye sonuna kadar devam edip, Bartın&8217;ın geleceğini kimsenin karartmasına izin vermeyeceğimizi kamuoyuna bir kez daha duyururuz&8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi