Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, Amasra´da veya Bartın´ın her hangi bir yerinde termik santral kurulmasını istemediklerini belirterek, "Batı Karadenizin incisi, 3000 yıllık tarihi geçmişi olan Türkiye´de iç turizmin ve ev pansiyonculuğunun ilk başladığı yer olan kara ile denizin çocuğu Amasra´da gökyüzü karartılmak isteniyor" dedi. Başkan Timur dün yaptığı açıklamada "Bartın ilinde termik santral kurma çabaları 1989 yılında dönemin yöneticileri tarafından gündeme getirilmişti. Yine Tarlaağzı ve Gömü köyü hedefleriydi. Ancak termik santral istemeyenleri, santrala hayır diyenleri hesaba katmadılar. Gömü ve Tarlaağzı´nda "Termik santrala hayır" diyen halk zafer kazandı. Bu günde durum 21 yıl öncesiyle aynı,aynı kirli oyun sahnelenmeye çalışılıyor" diye konuştu.


Çevre Düzeni Planı´na uyulsun


Başkan Timur şöyle devam etti: Çevre Düzeni Planı Zonguldak, Karabük ve Bartın´ da yapılacak sanayi yatırımına izin vermiyor. Çünkü, plan yatırım için Filyos vadisini gösteriyor. Termik santrali oraya yapabilirsin diyor. Ancak Hema şirketi yatırımın anayasası olan bu planı hiçe sayarak Tarlaağzı ve Gömü köylerine santrali yapmak için ısrarla başvuruyor. Çevre Ve Orman Bakanlığı Çed Genel Müdürlüğü ise bu başvuruyu reddetmesi gerekirken işleme koyuyor ve burada hukuk hiçe sayılıyor. Sonrasında Çed başvurusu red ediliyor. Başvurusu rededilen firma, aynı bölgeye Bartın ve Amasra Termik santrali adıyla iki başvuru daha yapıyor ve ne hikmetse bu başvurularda yetkililer tarafından yeniden işleme konuluyor. Yine hukuk ayaklar altına alınıyor.


Toplantı tarihleri belli oldu


Hatta Çed sürecinin etaplarından birisi olan halkın katılımı toplantısı 24-25.11.2010 tarihlerine, Kapsam ve Özel Format belirleme toplantısı ise 29.11.2010 tarihinde 10.00 ve 14.00´te iki ayrı toplantı olarak yapılacaktır. Bartın Valiliği Çevre ve Orman Müdürlüğünün belirteceği yerde düzenlenecek olan halkın katılımı toplantısına bütün vatandaşlarımızı, kurum temsilcilerini ve siyasi partileri termik santrala hayır demek üzere toplantıya bekliyoruz. Çünkü Başka Amasra yok. 15 Nisan da İl Özel İdaresinde yapılan toplantıda firma yetkilileri, Amasra ve Bartın halkının termik santral istemedikleri tokat gibi yüzlerine çarpıldığı halde hala bölgeye santral için ısrar ediyorlar. Amasra Belediyesi olarak Belediye Meclisimizden oy birliği ile termik santrale hayır kararı aldık.


Zehir solumak istemiyoruz


Bartın-Amasra Belediye Başkanları olarak Eş Başkanları olduğumuz ve yüzün üzerinde bileşeni olan Bartın Platformunu oluşturduk ve hep birlikte kömüre evet, santrale hayır diyoruz. Amasra ve Bartın´a termik santral istemiyoruz. Çünkü; toprağımız, suyumuz ve havamız kirlensin istemiyoruz. Zehir solumak istemiyoruz. Çünkü; kanser olmak istemiyoruz. Ağır metal ve radyasyon yüklü balık yemek istemiyoruz. Uykuda ölmek istemiyoruz. Çocuklarımızla sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Termik santrala izin vermeyeceğiz. Kısaca termik santral istemiyoruz. Amasra´da hava sadece gün batınca kararacak.

Editör: Pusula Gazetesi