Amelebirliği Biriktrime ve Yardımlaşma Sandığı&[#]8217;nın 2010 yılı Danışma Kurulu Toplantısı dün gerçekleştirildi. Amelebirliği Başkanlığı Toplantı Salonu&[#]8217;nda gerçekleştirilen toplantının Divan Başkanlığı&[#]8217;nı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Strateji Dairesi Başkanı Mustafa Dinç yaptı. Kalabalık bir katılımla gerçekleştirilen toplantıya Zonguldak Belediye Başkan Vekili Kemal Cangöz, Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılıçarslan, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şimşek, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP İl Başkanı Osman Yayla, TTK, GMİS ve Amelebirliği Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra çok sayıda konuk katıldı.


Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından başlayan toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Muzaffer Kalaycıoğlu, Amelebirliği olarak Zonguldak&[#]8217;ın menfaatleri için sosyal sorumluluk projeleri başta olmak üzere pek çok alanda görev almaktan kaçmadıklarını söyledi.


Amelebirliği&[#]8217;nin kuruluşu ve mevcut yapısı hakkında bilgiler veren Kalaycıoğlu kuruluşun kasasındaki paranın kullanılabilir bölümünü üyeler ve sosyal sorumluluk projelerinde harcadıklarını söyledi.


9 milyon lira yardım yapıldı.


Yardımlar hakkında bilgi veren Kalaycıolu; &[#]8220;Bazı yönetmelik maddelerinde değişiklik yapılarak yardımlar günün şartlarına uyarlanmış, hizmet çeşitliğine gidilmiştir.Yıllık 11.617 kişiye karşılıksız ortalama 9 trilyon yardım yapılmaktadır. Bu karşılıksız yardım miktarı neredeyse yıllık aidat gelirimizle eşit seviyededir.


Amelebirliği yönetmelik değişiklikleri ile sosyal sorumluluk duygusu ile bazı projelere imza atmıştır. Bundan bazıları direk işçilerimizi ilgilendirmektedir. Şöyleki: Hastanelerde kalan işçilerimizin giyim ihtiyacı, işyerlerimizin duşlarına temizlik robotu, işyerleri sağlık istasyonlarına medikal malzemeler gibi.


Diğer taraftan eski adı ile Amelebirliği Hastanesi, yeni adı ile Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesine malzeme yardımı yapılmıştır.


Kuruluşumuz en büyük yatırımı da eğitime yapmıştır. Adımızı gelecek kuşaklara taşıyacak, çocuklarımızın eğitimine katkı sağlayacak 24 derslik bir okul, Karaman Beldemize yapılmaktadır. İçinde kapalı spor salonu ve müze alan eğitim kompleksi yapılmaktadır. Bunun maddi değeri 3,5 trilyondur.


Milli değerimiz olan taşkömürünün çıkartılmasında çalışan cefakar maden işçilerimizin her türlü ihtiyaçlarında yanında olmak bizim asli görevimizdir. Sosyal sorumluluk almaktan kaçmıyoruz. Bölgemizin kalkınması ve üyelerimize katkı olacak her türlü çalışmanın içinde oluruz. Üyelerinizin çalıştığı TTK ve Sendikası olan Genel Maden İşçileri Sendikası ile ortak projeler üretip katkı sunabiliriz. Biz buna hazırız&[#]8221; dedi.


Maden işçisinin yüzde 35&[#]8217;i icralık


Toplantıda Kalaycıoğlu&[#]8217;nun Türkiye Taşkömürleri Kurumu&[#]8217;nda çalışanların yüzde 35&[#]8217;in icralık olduğunu ifade etmesi öne çıkarken bu konuda görüş ve öneriler tartışıldı. Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ramis Muslu, Kalaycıoğlu&[#]8217;nun konuyla ilgili vurgusuna dikkat çekerken bu konuda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kredi kartlarının işçilerin yaşantısından önemli borç yükü getirdiğini belirten Muslu, bu yönde işçilere yönelik bilgilendirme toplantıları yapmaya özen gösterdiklerini söyledi. Bu durumun çalışanların huzurunu da bozduğunu, bunun işyerlerinde ki çalışmalarına da olumsuz yansıdığını belirten Muslu, bilgilendirme toplantılarını sürdüreceklerini ifade etti. Toplantıda konuşan Amelebirliği eski Başkanı Rıfkı Esengün ile CHP İl Başkanı Osman Yayla&[#]8217;da görüşlerini dile getirerek bu tablonun yaşanan olumsuzlukları gösterdiğini ifade ettiler. Esengün, çalışanların emekli tazminatlarını icralara yatırdığı halde kapatamadıklarını ifade etti. CHP İl Başkanı Osman Yayla, Kalaycıoğlu&[#]8217;nun daveti üzerine çıktığı kürsüde sorunların çözümü için her noktada en önde gitmeye hazır olduklarını belirterek, sorunların çözümünde bütün olmak gerektiğini ifade etti.


Kalaycıoğlu&[#]8217;nun TTK&[#]8217;nın yönetiminde GMİS&[#]8217;ten bir yöneticinin olması gerektiği yönündeki görüşüne karşılık Başkan Ramis Muslu; &[#]8220;12 Eylül öncesi böyleydi. Ancak yasadan kaynaklanan mevcut uygulamanın incelenmesi gerekir. TTK&[#]8217;nın Yönetim Kurulu&[#]8217;nda GMİS&[#]8217;ten bir ismin olması elbette iyi olur. Ama bir bakmak lazım. Şimdilik bir şey söylemek erken olur&[#]8221; dedi.


Editör: Pusula Gazetesi