Zonguldak Kent merkezi ile bağlı beldelere yağmur ve kar suları ile dolan Ulutan Barajı hizmet veriyor.


Bu nedenle yağmur ve kar sularının yetersiz olması nedeniyle ciddi sorunlar yaşanabiliyor.


Zonguldak 2004 yılında yaklaşık 3 ay süren susuz günler geçirdi.


Haftada 2 günle başlayan kesintiler haftanın 5 gününe kadar çıktı. Suların tamamen çekilmesi ve bir türlü yağmur yağmaması üzerine İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinden gelen tankerlerle kentin birkaç noktasındaki kaynak suları alınarak üst kodlarda bulunan mahallelere taşında.


Bu uygulama haftalar boyunca sürdü.


Bu arada Kokaksu mevkiinde bulunan kaynak suyunun boru ve pompalarla yaklaşık 1.5 kilometre uzaklıkta daha yüksek bir noktada bulunan Ulutan barajına verilmesi için sistem kuruldu.



Daha fazla su kar ve yağmura bağlı


Zonguldak&[#]8217;ın ileriki yıllarda yaşaması muhtemel su sorununa kalıcı çözüm bulabilmek için aranan yollardan biride baraja 2.5 kilometre mesafeden geçen yağmur ve kar sularıyla ilkbahar döneminde dolan Doğanlı Deresi&[#]8217;nin akıntısını Ulutan Barajı&[#]8217;na vermekti.


Bunun için 2.5 kilometre mesafelik bir tünel hattının yapılması gerekiyordu.


Proje 2004&[#]8217;te uygulamaya sokulsa da 2007&[#]8217;de inşaatına başlanabildi. Geçtiğimiz haftalarda inşaatı tamamlanarak su verilmeye başlanan tünelden yılda 15 milyon ton su toplanan Ulutan Barajı&[#]8217;na 10 milyon ton ilave su akması sağlanacak.


Bu rakamın yakalanabilmesi için kar ve yağmur yağışları etkili olacak.


DSİ tarafından ihaleyle yaptırılan ve 12 milyon TL&[#]8217;ye mal olan tünelin Proje Müdürü Vahit Opçin inşaatı tamamlanan tünelin DSİ&[#]8217;ye devrinin yapılacağını söyledi. Çalışmalar hakkında bilgiler veren Opçin, bu yöntemler Zonguldak&[#]8217;ın 40-50 yıllık su sıkıntısının ortadan kalkacağını belirtti.



Kayıp kaçak oranı hala yüksek


Şimdi sırada suların tasarruflu kullanılması için alınacak önlemler var.


Bunlardan ilki 2004 yılında da gündeme gelen kayıp kaçaklar. Dönemin Belediye Başkanı İsmail Eşref&[#]8217;in seçim kaybetmesine neden olan susuzluk günlerinin ardından seçilen Secaattin Gonca kayıp kaçakları önleme konusunda çalışmalar yapmış ancak beklediği başarıya ulaşamamıştı.


Beş yıl aradan sonra yeniden seçilen İsmail Eşref&[#]8217;in şu anda bu yönde çalışması görünmüyor. Geçtiğimiz hafta sonu Doğanlı Su Tüneli&[#]8217;nde incelemelerde bulunan Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar bu konuda İsmail Eşref ve diğer başkanlara kayıp kaçakları önlemeleri, su fiyatlarını düşürmeleri çağrısında bulunmuştu. Uçar&[#]8217;ın bu açıklamasına vatandaştan destek gelirken yerel yönetimlerin nasıl bir adım atacağı merak ediliyor.


Belediyelerin özgelir kaynaklarının azalması ve şebeke yenilenmesi çalışmaları nedeniyle önemli bir harcama yükü getirmesi anlamına gelen bu düzenleme konusunda yerel yönetimlerin isteksizliği dikkat çekiyor.



Su bedellerinde düzenleme isteniyor


Öte yandan 2004 yılında yaşanan susuzluktan en çok etkilenen ve zorunlu ihtiyaçlarını gideremez duruma gelen vatandaşlar ise projenin tamamlanmış olmasından memnun görünüyor.


Sıkıntılı günlerin geride kaldığını belirten vatandaşlar, emeği geçenlere de teşekkür ettiler.


Su bedelleri konusunda ise vatandaş yüksek fiyattan rahatsız.


Bunun için konutlarda 2.6 lira, işyerlerinde 5.9 lira olan su fiyatı düşürülmesi yönünde genel bir görüş hakim.


Su bedelleri konusunda bir indirim görünmese de fiyatların yeniden belirlenmesinde kamuoyu baskısının rolünün sonuç verebileceği belirtiliyor.


Editör: Pusula Gazetesi