Türk Kızılayı Bartın Şube Başkanı İsmail Çakır, Kızılay olarak Kurban Bayramı&8217;nda vekaleten kurban kestirmek isteyen hayırseverlerin hizmetinde olduklarını söyledi. Dün Şube Binasında düzenlediği basın toplantısı ile Kızılay&8217;ın bu yıl uygulayacağı Kurban Bayramı hizmeti ile ilgili bilgiler veren Çakır, kurban ibadetinin mali bir ibadet olduğunu, kesilen kurbanın etinin yoksullara götürülmesi gerektiğini belirtti. &8220;Kurbanda Kızılay Modeli&8221; ile kurbanlıkların yerli üreticilerden alındığını belirten Çakır, kurbanlıklarda dişi olmaması şartı arandığını ve kesimlerin veteriner hekim, noter ve imam gözetiminde yapıldığını kaydetti.


Et ve Balık Kurumu&8217;nun modern tesislerinde kesilen kurbanlıkların 24 saat bekletildikten sonra, kuşbaşı ve kıyma yapılmak üzere işlenmeye alındığını belirten Çakır, daha sonra bağışçılara, modelin aşamalarını gösteren bir tanıtım CD&8217;si ve kutulanan et konservelerinden gönderildiğini ifade etti. Çakır, kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine yıl boyunca et ve kıyma olarak ulaştırıldığını, böylece mutfaklarda zenginlik oluşturulduğuna da dikkat çekti.


Kurbanlıklar konserve yapılacak


Çakır, &8220;Kızılay elde edilen kurbanlıkları olduğu gibi dağıtmıyor. Bütün kesilen kurbanları Et Balık Kurumu&8217;nun kombinalarında 800 gramlık konserve haline getirmektedir. Bu konserveler kuşbaşı ve kıyma haklinde hazırlanarak dağıtımı gerçekleştiriliyor. Zira bu konservelerinde bütün üretim izinleri, üretim ve son kullanma tarihleri üzerlerindedir. Ürünler hijyenik ortamlarda hazırlanıp, modern tesislerde konserve haline getirilmektedir. Bilahare bunlar şubelerimizde ve bu yıl yüzde 50&8217;si de Pakistan&8217;a gitmek üzere dağıtılacaklar. Geçen yıl 640 civarında konserve dağıtma şansı bulduk. Bu konuda da ihtiyaç sahiplerini tespit edip, imza karşılığı kendilerine teslimatı gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla vekâletle verilen kurban etinin bir gramını dahi ziyan etmemiş oluyoruz. Bunu vatandaşımız istediği zaman ihtiyacına göre kullanabiliyor. Bu yıl ayrıca Türk Lirası olarak kurban bedeli 410 lira olarak belirlenmiştir. Bunun dolar karşılığı 208 dolar, Euro karşılığı da 210 Euro&8217;dur. Bu ücretler şubelerimize bağışlanabilmektedir&8221; dedi.


Kızılay&8217;da şaibeye rastlanmadı


Kızılay tarafından yapılan kurban kesimlerinde şaibeye rastlanmadığını kaydeden Çakır; &8220;Şubelerimize yapılan bağışları toplayarak listelerini ve bedellerini Genel Merkezimize yolluyoruz. Bağışta bulunan vatandaşlarımızın da adres ve iletişim bilgilerini alıyoruz. Yine internet üzerinden www.kizilay.org.tr ve 168 çağrı merkezinden de bağışlar yapılabiliyor. Ayrıca vatandaşlarımıza 4 taksit gerçekleştirebiliyoruz. Bu yıl Kızılay uygulaması bu merkezde yapılacak. Bunu da inşallah başarı ile yürüteceğiz. Geçen yıl gerçekten çok güzel kampanya yürütüldü. Kampanya sonra Kızılay şaibelerden uzak bir süreç yaşadı. Bu şekilde olduğu zaman da zaten ortaya şaibe girmiyor. Örneğin, ben düşünüyorum. 500 tane kurbanı kestiğiniz vakit bunu ne kadar sürede hazırlayarak yerlerine dağıtabilirsiniz. Bu nedenle ben konserve sisteminin gayet güzel olduğunu düşünmekteyim. Yeterince herkese ulaştırılabilme şansı olmuş oldu&8221; şeklinde konuştu.


Kızılay haftasında etkinlik düzenlenecek


Başkan Çakır toplantıda dernek olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler de verdi. Çakır; &8220;29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında Kızılay Haftasını kutlayacağız. Burada bu nedenle Kızılay&8217;ı tanıtıcı çeşitli etkinlikler gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ama takdir edilecektir ki Bartın Şubemiz daha yerine oturmamış vaziyettedir. Burada daha çocuk kulüpleri kurmalıyız, gençlik kulüpleri kurmalıyız. Kadın Kurulları kurmalıyız. Bütün bunları maalesef henüz daha yapamadık. Henüz daha yerimize yeni yerleştik ve burada bir şeyler yapmak, vatandaşımıza yararlı olmak istiyoruz. Burada yine bir Kan Merkezimiz olsun istiyoruz. Bu konuda Genel Merkezimizle görüşmeler gerçekleştirdik. Bartın&8217;a Kan Merkezine bakan Müdür Yardımcısı Nurettin Bey geldiler. Burada neler yapabiliriz, nasıl yol izleyebiliriz konuların istişarelerde bulunduk. Onun tariflerine ve tavsiyelerine göre yerlerini hazırladık ve gerekli çalışmaları yaptık. Ardından Bölge Müdürümüz Hasan Bey geldi&8221; dedi.


Kan Merkezini kuracağız


Kan Merkezi kurulması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini de belirten Çakır; &8220;Bölge Müdürümüzle de yerleri dolaştık ihtiyaçları belirlediler. Neler gerekir, neler yapabiliriz bu konuda görüştük. Ama tabi bu işler biraz yavaş yürüyor. Aslında biz buraya hemen bir Kan Merkezi kurulmasından yanayız. Ama bu kadro meselesidir. Çünkü Kan Merkezleri kendi kadrolarını oluşturuyorlar. Bizim onlarla mali olarak her hangi bir bağımız yok. Onlar kendi döner sermayeleri ile faaliyetlerini sürdürüyorlar. Biz ancak onlara Kızılay Derneği olarak yardımcı oluyoruz. İnşallah temenni ediyoruz ki yıl sonuna kadar çalışmalarımızı tamamlayıp, 2011 yılında da Kan Merkezini faaliyete geçirmek için bütün çabamızı sarf edeceğiz. Kan Merkezi maalesef bütün illerimizde var ve sadece Bartın&8217;da yok. Bu eksikliği de inşallah en yakın sürede tamamlayacağız. Baktığımız zaman çalışmalar yavaş gidiyor ama inşallah sonucu güzel olacak&8221; diye konuştu.


Kan verme alışkanlığı gerekiyor


Vatandaşlara kan verme alışkanlığını aşılamaya çalıştıklarını ifade eden Çakır; &8220;Burada şunu da açıklamak istiyorum. Kan toplandığı zaman alınan kanlar bu merkezden gerek Karabük, Zonguldak ve Kastamonu&8217;dan kan alındığı zaman anında laboratuarlara gönderilmek zorunda. Kızılay&8217;ın da ülke genelinde afet bölgelerinde 9 adet kan laboratuarı bulunmakta. Kanlar bu laboratuarlara naklediliyor. Kanların burada tetkikleri yapılıyor ve ayrıca tüpler Çapa Tıp Merkezi&8217;ne gidiyor. Ancak kan bundan sonra dağıtılmaya başlanıyor. Tetkikler sonucu kanda bir hastalık olursa, kan sahibine gerekli bilgilendirme yapılıyor. Yine verilen kan bir hastaya nakledilince kan sahibi aranarak kanınız amacına uygun olarak kullanılmıştır diye bilgi veriliyor. Kanın büyük önemi var. Kan toplama alışkanlığını halkımıza anlatmak istiyoruz&8221; şeklinde konuştu.


Kan bağışı kampanyası sürüyor


Bartın&8217;da kan bağışı faaliyetlerinin Zonguldak üzerinden yapıldığını belirten Çakır, &8220;Kanın doktorlar tarafından yapılan açıklamalara göre yılda 4 defa verildiği zaman sağlık açısından önemli olduğu belirtiliyor. Çok sayıda hastalığı izole ettiği ve kanın tazelendiği ifade ediliyor. Kan verme eskiden de vardı. Önemli olan bunu halkımıza aşılayabilmektir. Bundan sonra da her Salı günü Cumhuriyet Alanında kan bağışı kampanyamız devam edecektir. Tabi bu hizmetler şu anda Zonguldak&8217;tan doğru geliyor. Buraya da kurulduğu zaman bu hizmetleri direkt burada yapabileceğiz. 29 Ekim etkinliklerinde neler yapabiliriz onu düşünüyoruz. Bu konuda projelerimizi belirleyeceğiz. Tatile denk geliyor. Bu nedenle elimizden geldiği kadar da ne yapabiliyorsak yapacağız&8221; ifadesini kullandı.


Elimizden geldiğince yardım ediyoruz


2009 yılında yapılan çalışmalarla ilgili de konuşan Başkan İsmail Çakır şöyle devam etti: &8220;2009 yılında Bartın Üniversitemizde okuyan 50 öğrencimize 50 mont dağıtımı yaptık. Genel Merkezimizin bir talimatı var. &8216;Yardım yapılan vatandaşlarımız afişe edilmeyecek&8217; Bunun içinde Üniversite yönetimine verdik ve sadece isim listesini aldık. Yine 151 ihtiyaç sahibine zekât fonundan gerekli yardımlarımızı gerçekleştirdik. Burada da biz sadece isim bilgilerini adreslerini aldık. Onlar gerekli talimatlar verildiği için gidip bankadan paralarını aldılar. Yine biz bu vatandaşlarımızla yüz yüze gelmedik. Yine Kutlubeydemirci Köyünde evi yanan vatandaşımıza bize haber verilir verilmez gerekli çadır yardımında bulunduk. 640 kişiye de Kurban Bayramı&8217;nda kurban eti yardımımız oldu. Hizmetlerimizi elimizden geldiği kadar yapmak istiyoruz.&8221;


Afet merkezi Düzce&8217;de


Yine vatandaşlarımızın kullanmadığı giyim eşyalarını topluyoruz ve ihtiyacı olan vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Pakistan&8217;a da Bartın&8217;dan elimizden geldiği kadar yardımda bulunduk. Bu kapsamda esnaflarımızın bağışladığı 18 koli giyim eşyasını Pakistanlı vatandaşlarımıza yolladık. Prensip olarak da oraya ikinci el eşya yollamadık. Gerçekten Pakistan&8217;da yaşananlar çok kötü hadislerdir. O acıyı kimseye yaşamamalı. Bizde bu acıyı biliyoruz. Bu nedenle Pakistanlı insanlarımıza yardım elimizi uzattık. Kızılay Merkezimizin arka tarafında bulunan alan hazineye ait. Valiliğimiz bu alanın afet merkezi olarak kullanılmasını onayladı. Biz afet merkezi olarak Düzce&8217;ye bağlıyız.


Gerekli yardımlar ulaştırılıyor


Her hangi bir afetle karşılaştığımızda bize gerekli yardımlar Düzce&8217;den ulaştırılır. Düzce Afet Merkezi&8217;nin Müdürü geldi. Burada bir afet merkezi kurmak istiyorlardı. Afet dediğimizde arazinin afet anında yerleşkesinin nasıl yapılacağıdır. Buna göre arsa üzerinde yerleştirme yapılır. Valiliğimiz ilk olarak Topalali&8217;de bir alanı göstermiş. Gelen arkadaşımız oranın olmayacağını belirtti. Son biz burayı önerdik. Valiliğimize bildirdik. Bu talebi Valiliğimiz onayladı. Bir afet anında şu an burada 5 bin çadır kuracak bir düzene sahip olacağız. Şehir merkezine de yakın olduğu için daha iyi oldu. Çalışmalarımızı hep beraber yapalım istiyoruz. Vatandaşlarımızın fikirleri bizim için önemli. Yanlışlarımız varsa da uyarılmayı bekleriz. Çünkü Kızılay hepimizin. Artık Kızılay dünya derneği haline geldi. Dünya&8217;da örnek gösterilen bir kuruluş konumundayız. Bu nedenle el birliği ile Kızılay&8217;a sahip çıkmalıyız.

Editör: Pusula Gazetesi