Zonguldak´ın Kozlu beldesinde son dönemlerde artan sokak köpekleri ve şikayetler nedeniyle belediye ekipleri çareyi kısırlaştırmada buldu. Kozlu Belediyesi´nin teması ile Denge Veterinerlik Hizmetlerine ait kısırlaştırma aracı ve köpek yakalama timleri beldeye getirildi. Bir hafta beldede kalacak olan ekipler, son derece modern ve hayvanları incitmeyen yöntemlerle yakaladıkları köpekleri, getirdikleri araçta yapılan ameliyatla kısırlaştırıyor. Yapılan kısırlaştırma işlemine destek verdiklerini belirten
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ulusal Koordinatörü ve Zonguldak Hayvan Hakları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Evren Türeci Sezgin, köpekler konusundaki hassasiyeti nedeniyle Kozlu belediye Başkanı Ali Bektaş´a teşekkür etti.
Kısırlaştırılmış köpeklerin bahçe ve sokaklarda korunması çağrısında bulunan Evren Türeci Sezgin, "Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, popülasyonun ve üremenin önüne geçilmesi için yapılan bir çalışma bu. Hayvanlar kısırlaştırıldıktan sonra kuduza karşı, iç ve dış parazitlere karşı aşılanıyor. Kulaklarına küpe, boyunlarına tasma takılıyor. Zararsız ve üremeyecekleri bir şekilde alındıkları muhitlere bırakılıyor. Belde insanlarına seslenmek istiyoruz. Bu işlemlerin ardından salınan hayvanlar, artık
üremeyecek, kuduz virüsü taşımayacak hayvanlardır. Onların sokaklar, bahçeleri korumalarına izin verin" dedi.
Sezgin, Zonguldak Hayvan Hakları Derneği olarak başlangıcından sonuna kadar, kısırlaştırma işlemini takip edeceklerini ve gönüllülerle birlikte operasyondan çıkan köpekleri, besleme, rehabilite etme ve hayvanların nekahet dönemlerini geçirme sürecinde gereken desteği vereceklerini ifade etti.
Denge Veterinerlik hizmetleri şirketi görevli veterineri Aziz Alper Altay ise dişi ve erkek türler olmak üzere tüm sokak köpeklerini kısırlaştırdıklarını kaydetti. Veteriner Altay, hayvanlara yapılan uyuşturucunun ardından başlayan kısırlaştırma esnasında yapılan işlemleri şöyle anlattı:
"Dişi ve erkek hayvanların iki cinsini birden kısırlaştırıyoruz. Genel anestezi altında ameliyatlarını yaptıktan sonra bir-iki gün bakım altında tutuyoruz. Antibiyotiklerini, kuduz aşılarını yapıyoruz. Tasmalarını takıyoruz. Hayvanda sağlık açısından bir problem olmazsa, kısırlaştırma işlemimiz tamamlanıyor ve aldığımız yerlere hayvanları bırakıyoruz."
Kozlu Belediye Başkan Vekili Ömer Çamur ve Kozlu Belediye meclis üyesi Hasan Atalay, kısırlaştırmanın yapıldığı Kozlu Belediye şantiye alanına gitti. Çalışmaları izleyen ve bilgi alan Başkan Vekili Çamur, son dönemlerde beldedeki sokak köpekleri ve köpeklere bağlı şikayetlerde artış olduğunu ifade etti. Beldede köpek sorununu tamamen çözmek için böyle bir çalışmanın içerisine girdiklerini anlatan Çamur, "Artan sokak köpekleri, Kozlu´nun önemli problemlerinden biriydi. Geçtiğimiz hafta belediyemize, bu
konuyla ilgili 20´ye yakın şikayet geldi. Hatta bir vatandaşımıza saldırdı bir köpek. Kanunların bize müsaade ettiği ölçüde, hayvanseverlerin ve hayvansever derneklerini de üzmeyecek şekilde, bu işin çözümünü ve yöntemini bulalım istedik. Hayvanlara da değer veriyoruz. Onlar da bir can taşıyorlar. Onların canına kıymadan ilkel koşulları kullanmak yerine onları kısırlaştırıyoruz" dedi.
Belde halkından bakabilecekleri sayıda hayvan beslemelerini isteyen Çamur, köpeklerini kısırlaştırmak isteyen hayvan sahiplerine de çağrıda bulundu. Çamur, "Vatandaşlarımız, evlerinde besledikleri hayvanları, bakabildikleri kadar beslesinler, doğurduktan, yavruladıktan sonra Kozlu caddelerine bırakmasınlar. İlerleyen zamanlarda sahipli hayvanları da alıp, kısırlaştıracağız. İsteyen hayvanlarını getirsin kısırlaştırılalım. Bakamayacakları hayvanlar varsa getirsinler. Kozlu´da hayvanların da canı yanmadan
bu problemli ortadan kaldıralım. Şimdi sokak hayvanlarından şikayet eden insanlar da hayvan besliyorlar. Beslemediklerini de sokağa atıyorlar. Belediyenin problemi gibi görünüyor. Aslında sadece belediyenin problemi değil hayvanlara bakmak isteyip de bakamayan insanların da problemi. Hayvanların canını yakmadan, hayvan severleri üzmeden yaşam koşullarını yukarıya çıkararak, bu sorundan kurtulalım çözelim istiyoruz" şeklinde konuştu.
Toplanan ilk köpeklerin kısırlaştırma işlemlerine başladı. Bir hafta boyunca kısırlaştırma işlemi devam edecek.
Editör: Pusula Gazetesi