Müteahhit Davut Acar&[#]8217;ın yap işlet devret modeliyle 49 yıllığına günübirlik tesis olarak yaptığı yerde 12 yıl aradan sonra hummalı çalışma devam ediyor. Acar&[#]8217;ın ikinci kez sözleşmeyi delerek otel ve iş merkezi yapmak istemesine ilk tepki önceki dönem Belediye Başkanı Secaattin Gonca&[#]8217;dan geldi. Kendi döneminde aynı işlemin yapılmak istediğini belirten Gonca, 12 yıl önce yapılan ihale şartnamesini hatırlatarak; usulsüzlüğe meydan vermediklerini söyledi.


Gonca değerlendirmesinde; &[#]8220;Burada kıyı kenar çizgisi içinde yer alan yüzme havuzunun bir bölümünün mahkeme kararıyla yıkılması gerekiyordu. Bu nedenden dolayı mahkeme burasının inşaat ruhsatını iptal etti. Yeni inşaat ruhsatının verilebilmesi için mahkeme kararının uygulanması gerekiyor. Benim dönemimde ilgili müstecir belediyemize müracaat ederek mahkeme kararını uygulamak istediğini belirtirken ancak yeni imar durumuna göre ruhsat talebinde bulundu. Yeni imar durumunda da mevcut yüzme havuzunun bulunduğu alandan itibaren 4 kat yüksekliğinde inşaat yapılma imkanı var. Bu talebi kabul edemezdik. Başta yap işlet devret modeliyle, ihale yapıldığında şartnamede yüzme havuzu, lokanta gibi günü birlik tesislerin bulunduğu ifade edildiğinden yeni imar durumuna göre inşaat izni verildiğinde ticari alana dönüşecek. Ve ihale şartlarında değişiklik olacağından kamunun zararı meydana gelecekti. Bizim cevabımızda; ilgili yerlerin yıkılmasıyla ve mahkeme kararının uygulanmasıyla birlikte, eski imar durumuna göre ki ihale şartlarıyla ilgili ruhsat talebinin değerlendirileceği olmuştur. Konu hassas bir konudur. Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin burada yapacağı uygulama kamuoyunu rahatsız etmeyecek şekilde olmalıdır. İhale şartnamesi ve sözleşmesine aykırı hareket edilmemelidir. Edilmesi durumunda kamu zararı ihaledeki rekabet ortamının ortadan kalkması nedeniyle de telafisi mümkün olmayan maddi manevi zararların meydana geleceği endişesindeyiz.


Söz konusu endişelerimiz sadece burayla sınırlı olmayıp imar mevzuatlarına aykırı olarak kaçak yapılaşmanın yoğun gözlemlediği ilimizde Zonguldak Belediyesi yetkililerinin bilhassa İmar Müdürlüğünün gerekli denetim ve tedbirlerini alması Zonguldak&[#]8217;ın çarpık kentleşmesinin önüne geçilmesi noktasında önemlidir&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi