Karaelmas Gazeteciler Derneği, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasında, günün buruk kutlandığını vurguladı.
Açıklamada, "Temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra ekonomik ve soysal hakların korunmasını da ifade eden sosyal devlet ilkesinin göstergelerinden biri olan 212 Sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961 tarihinin yıldönümünü ´Çalışan Gazeteciler Günü´ nü buruk olarak kutluyoruz. 2008 yılı ne yazık ki aynı yasada yapılan düzenlemeyle, gazetecilerin 5 yıllık yıpranma paylarının elden alındığı, basın patronlarının, meslek örgütlerinin ve siyasilerin yeterince ses çıkartamadığı bir yıl oldu" denilerek gazetecilerin haklarının geri alındığına dikkat çekti. KGD Yönetim Kurulu yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"İletişimin en güçlü kanallarından biri olan basının, toplumun gerçekleri öğrenmesi ve düşüncelerini duyurmasında büyük ve çok önemli bir görev üstlendiği açıktır.Basının bu işlevini başarıyla yerine getirebilmesi, her şeyden önce çalışanlarının niteliği ve çalışma ortamları ile ilintilidir. Oldukça güç şartlar altında çalışan gazetecilerimizin çalışma koşullarının daha iyi olması, hak ve özgürlüklerinin evrensel standartlara kavuşturulması, sosyal ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi şüphesiz basın sektörümüzün gücünü ve saygınlığını artıracaktır.
Bu konuda bir diğer hassas nokta ise gazeteciliği "gazetecilerin" yapmasının önemli bir gereklilik haline geldiğidir. Bu gerekliliğin sağlanması için Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Ancak bu konuda sorumlu-sorumsuz her kesimin ve kurumun bu noktalara dikkat etmesi, kamu hizmeti gören gazetecilerin görevlerini daha sağlıklı yapmaları ve kamuya yararlı olabilmeleri için kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu durum; demokrasi, İnsan hakları, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan her kişi ve kuruluş ile meslek örgütlerinin dayanışma içinde olmasını gerektirmektedir. Çalışan Gazeteciler Günü´nün 48´inci yılının; demokratik tartışma ve uzlaşma kültürünü hakim kılmaya çalışan gazetecilerin mesleki hak ve saygınlıklarını artırmalarının yolunu açmasını diliyoruz. Basın yayın camiasında çalışanların sorunlarının duyarlı yaklaşımlarla ve gerekli yasal düzenlemelerle çözülmesi ve olumsuzlukların en aza indirilmesi dileklerimizle Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutlarız."
Editör: Pusula Gazetesi