TED Koleji toplantı salonunda İlköğretim Okulu Müdürü Muhittin Koçal ve öğretmenlerin yanı sıra yaklaşık yüz öğrencinin katıldığı sigaranın zararları konusunda İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürü Esin İlhan ile Sağlık Eğitimcisi Emine Öztürk tarafından sinevizyon gösterimi ile verilen eğitim, öğrenciler tarafından büyük bir ilgi ile izlendi. Günümüzde başkasının içtiği sigara dumanına en çok kadınlar ve çocukların maruz kaldığını söyleyen Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürü Esin İlhan konuşmasında, &8220;Temiz hava solunum hakkı en insani bir haktır. Sağlık sigara alışkanlığı daha çok eğitimi ve gelir düzeyi az olan kişiler arasında daha yaygındır. Özellikle gençler arasında arkadaş etkisi, büyükleri taklit etmek, kendini bağımsız hissetmek, baş kaldırmak, kendini büyümüş hissetmek gibi sebepler sayılabilir. Sigara başta akciğer kanseri olmak üzere kalp, damar, sinir sistemi hastalıklarına yol açmaktadır. Dünya genelinde yaklaşık 4 milyondan fazla kişi sigaradan ölmektedir. Sigara içenlerin yaklaşık yarısı 35-69 yaşları arasında vakitsiz hayatını kaybetmektedir&8221; dedi. Esin İlhan sözlerine şöyle devam etti:
&8220;Sigaranın zararlı etkileri içilmeye başlandığı andan itibaren başlar. Sigara dumanı ağız, dil, boğaz, yemek borusu, nefes borusu, akciğerler ve mideye doğrudan ulaşır. Duman içindeki zararlı maddeler de saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşır ve zarar verir. &8220;
Daha sonra öğrencilerle birlikte karşılıklı soru ve cevap şeklinde geçen eğitim toplantısında öğrencilere özellikle, evlerinde sigara içen anne ve babayı mutlaka ikaz edilerek sigaranın kendilerine zarar verdiğini söylemeleri, bunun için evde sigara içilmemesi konusunda uyarılarda bulunmaları istendi.


EN GÜZEL SLOGAN YARIŞMASI DÜZENLENDİ
İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürlüğü tarafından Ted Koleji öğrencilerine yönelik sigaranın zararları konusunda verilen eğitim toplantısının ardından öğrenciler arasında sigaraya karşı en güzel slogan yarışması düzenlendi. Yaklaşık yüz öğrencinin katıldığı en güzel slogan yarışması sonrası okulun Türkçe öğretmenlerinin de bulunduğu bir komisyon oluşturularak ilk üçe giren öğrenciler belirlendi.
Birinciliği 8/B sınıfından Hilal Kurt, &8220;İçildiğinde biten sigara değil, kendi hayatınızdır &8220;, ikinciliği 8/A sınıfından Pelin Külah, &8220;Hayatınızı sürdürmek istiyorsanız sigaranızı söndürün&8220;, üçüncülüğü ise 7/A sınıfından Berk Yılmaz, &8220;Sigara öldürür, toprağa gömdürür &8220; sloganıyla kazandılar.
Editör: Pusula Gazetesi