Zonguldak Şehir Plancıları Odası Başkanı Yesari Sezgin, Mimarlar Odası ve Başkanı Turhan Demirtaş&[#]8217;ın itirazıyla sonuçlanan plan notlarının yeni haliyle uygulanmasının kentteki otopark başta olmak üzere yapılaşma sorununu çözmeyeceğini belirterek tepki gösterdi.


Mimarlar Odası&[#]8217;nın itirazı ve talebi ile Zonguldak Belediye Meclisi&[#]8217;nin onayının ardından plan notlarının tercih edilmeyecek bir konuma getirildiğini belirten Sezgin şunları söyledi;



Mimarlar Odası itiraz etmişti



Bilindiği üzere Şehir plancıları odası olarak Emsal tanımı gereği yapılan uygulamanın yanlış olduğu gerekçesi ile açmış olduğumuz dava sonucu kapalı çıkmaları Emsal dışı bırakan plan notu Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ve Zonguldak Belediyesi Mahkeme kararına aykırı olmayacak şekilde plan notlarını yeniden düzenleme yoluna gitmiştir.


Mimarlar odası Zonguldak Temsilciliğinin yeni düzenlenen plan notlarının bazılarına itiraz ederek mahkemeye müracaat etmiş mahkeme yapılan itirazları incelemeden söz konusu itirazların imar komisyonunda görüşülmeden reddedildiği için usul hatası gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.


Bu gelişme üzerine Mimarlar Odası&[#]8217;nın itirazları Belediye Meclisi İmar Komisyonunda ele alınarak bazı değişiklikler yapma yoluna gidilmiştir.



Uygulama büyük parselde küçük


tabanlı bina yapmayı özendirmişti



Bu yapılan değişikliklerden en önemlisi 42. maddede Mimarlar Odası Temsilciliği&[#]8217;nin istek ve talebi doğrultusunda gerçekleştirilen değişikliktir.


Plan notları içerisinde yer alan bu madde ile plancı özellikle yoğun yapılaşmaların olduğu konut alanlarında taşınmaz sahiplerini yönlendirmeye çalışarak parsel üzerinde daha küçük taban alanı kullanılmasını özendirmeyi amaçlamıştır.


Böylece hep şikayet ettiğimiz araçların otopark ihtiyacının karşılanamaması, otomobillerin yol kenarlarına park edilmesi ve binaların birbirine yakın hatta birinin balkonundan diğerine uzanılabiliyor şeklinde eleştirilen soruna belirli alanlarda da olsa bir nebze çözüm getirmeyi amaçlamıştır.


Bu amaçla bu plan notu ile 2500 m2 üzerinde büyüklüğe sahip parsellerde belirtilen Emsali geçmeden +3 kat daha ilave inşaat yapma hakkı verilmektedir.



Kimsenin tercih etmeyeceği


işlevsiz bir hal aldı



Ancak Plan notlarında 2.5 olarak belirlenen bu Emsal son İmar komisyonu kararı ve Belediye Meclisi onayı ile Mimarlar odasının talebi doğrultusunda 2.1 olarak belirlenerek bu plan notu hiç kimse tarafından tercih edilmesi mümkün olmayan bir hale getirilmiştir.


Örnek olarak 55x50 boyutlarında 2750 m2 &[#]8216;lik bir parselde mevcut plan notlarına göre iskan edilebilecek 2 bodrum katla birlikte toplam yaklaşık 6460 m2 toplam inşaat alanı kullanabilecek bir taşınmaz sahibine +3 kat uygulamasından faydalanması halinde getirilen 2,1 Emsal ile sadece 5775 m2 toplam inşaat alanı hakkı verilmektedir. Bu durumda da mevcut imar durumuna göre yapabileceği toplam inşaat alanının çok altında kalan bu düzenleme sebebiyle kimsenin bunu tercih etme ihtimali kalmamakta plan notlarının bu maddesi işlevsiz bir hal alarak uygulanmaz duruma gelmektedir.



Bu plan notlarının uygulanamaz


hale getirilmesi yanlış




Böylece imar planının yönlendirici bir özelliği olarak ortaya konulan ve zemini sağlam alanlarda uygulanabilecek bu plan kararı planlama nosyonu eksikliğinden kaynaklanan ve yanyana farklı yükseklikte binalar olması doğru değildir gibi bir bakış açısı ile gelen öneri sonucu uygulanamaz kullanılamaz hale gelmiştir.



Taşınmaz sahiplerini bir araya gelmesini özendirecek, taban kullanım alanı oranını düşürerek otopark sorununa belirli alanlarda da olsa rahatlama getirebilecek, binaların birbirine olan mesafelerini artırabilecek ve amacı kullanımlara boyut bakımından esneklik getirebilmek olan emsal uygulaması ile farklı yükseklikteki yapı kitlelerini bir arada çözümleyebilecek plan yaklaşımlarının önünü açan bir plan notunun bu şekle dönüştürülerek uygulanamaz hale getirilmesinin yanlış olduğunu düşünüyoruz.


Editör: Pusula Gazetesi