17 Mayıs 2010 günü Zonguldak´ın Kilimli beldesine bağlı Karadon mevkiinde kuyusunu Çinli Firma´nın yaptığı maden ocağında 30 işçi ocakta kalmıştı. İşçilerden 28´inin cenazesi defnedilmiş ancak ikisine 5 ay geçmesine rağmen ulaşılamadı. Olayın ardından Şili´de meydana gelen göçükte ise 33 işçi ocakta kalmıştı. Ancak yetkililer, işçilere ulaşıp gün yüzüne çıkmalarını sağladı. Yaklaşık 5 aydan bu yana ulaşılamayan Dursun Kartal ve Engin Düzcük´ün çıkarılması için kuyunun tamir edilmesi gerektiği vurgulandı.

Eşini yaklaşık 5 ay önce işe gönderdiğini ancak hala daha ölüsünü bile göremediğini dile getiren hayat arkadaşı Hayriye Düzcük (35), "Cenazesini bile alsak razıyız. Çalışmalara başlamadan bize sabredin diyorlar. Bir an önce eşimi istiyorum"dedi.
Düzcük´ün yengesi Fatma Düzcük, "Cenazemiz yerine yerleşmediği için o acıyı küllendiremiyoruz. Her bayram yanıma gelirdi. Bu sefer yanıma hiç kimse gelmedi. Ben buraya geleli 20 yıl oldu. O benim kardeşimdi. Bu yetkililer kimse, benim kardeşimi oradan çıkartsınlar" ifadelerini kullandı.
Düzcük´ün babası Şükrü Düzcük de oğullarının çıkarılması için 18 Ekim 2010 günü ihale yapılacağını aktardı. Yetkililerin 5 aydan bu yana kendilerine net bir açıklama yapılmadığını söyleyen baba Şükrü Düzcük, "Kuyuda hasar ne şekil bilmiyorum. Çalışmaların hiç başlamamasına rağmen bize ´sabret´ diyorlar. Bize bugüne kadar net bir şey söylenmedi. Ama artık sabrımızda kalmadı. Bu kuyuyu Çinli Firma yapmış. Ama onaramayacaklarını söylemişler. Şili´deki adamları bile 2 ayda çıkarttılar Bizimkiler ise 5 ay
geçti hala çocuğumu çıkaracaklar. Bir an önce çocuğumun cenazesini oradan çıkartsınlar. Bize 18 Ekim 2010´da ihale yapılacağını söylediler" diye konuştu.

"BAŞBAKANIM DUY BENİ"
Dursun Kartal´ın eşi Gülizar Kartal ise 5 aydır haber alamadığı eşinin önümüzdeki Kurban Bayramı´na kadar bulunmasını istedi. Eşi için gözyaşı döküp ağıtlar yakan Gülizar Kartal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´a seslenip şöyle dedi:
"Başbakanım ne olur artık benim sesimi duy. Bu bayram oldu eşim gelmedi. Bari önümüzdeki bayram cenazesini yerine koyalım. Benim eşimin tek ablası var, hiç kimsesi yok. Çocuklarım her gün bana babalarını soruyor. Şili´de 2 ayda insanları sağlam bir şekilde gün yüzüne çıkarttılar. Kuyu tamir olacakmış da öyle benim eşime ulaşılabilirmiş. Başbakan benim sesimi duysun."
Editör: Pusula Gazetesi