Kandilli Belde Belediye Başkanı Nihat Saral, beldenin yıllardan beri bir çok konuda sıkıntısı olduğunu ve belediye olarak yaptıkları girişim ve yazışmaların sonuçsuz kaldığını söyledi. İktidarın direksiyonunu Kandilli´ye çevirmesini beklediklerini ifade eden Saral, &[#]8221;Yetkililer direksiyonu Kandilli´ye çevirmediler, neden çevirmediklerini bende anlamıyorum. Kandilli beddualı mı, yoksa cezalandırılıyor mu? Birçok konuda yıllardır sıkıntımız var. Tüm girişimlerimiz ve yazışmalarımız sonucunda para yok yanıtını alıyoruz. Günden güne verim kaybediyoruz&[#]8221; dedi.
Kandilli beldesinin adeta dert küpü haline geldiğini kaydeden Saral, &[#]8221;Kandilli beldesi adeta dert küpü haline döndü. Gidilemez raporu olan Kandilli yolunda tehlike çanları çalıyor. Atıl durumdaki kapalı spor salonumuz çürüdü. Hastanenin morgu dört yıldır çalışmıyor. Ambulansımız yok. Futbol sahanın kenarında iki yıl önce yıkılan duvar yaptırılamadığı için kanalizasyon bahçelere akıyor. Doğaya, denize, havaya zararı olan termik santraller beldemize kurulmak isteniyor. Bütün bu olumsuzluklar iktidarın direksiyonunu Kandilli´ye çevirmediğinin göstergesidir" diye konuştu.
Kandili yolunun tehlikeli olduğuna yönelik raporun olduğunu belirten Saral, &[#]8221;Zonguldak Mühendisler Odası´nın yaptığı tespitler sonucunda Ereğli-Kandilli yolunun tehlikeli olduğunun altı çizilerek ´Gidilemez´ raporu verildi. Bu yol kışın çok daha tehlikeli. Sağlık Meslek Lisesi´ne Ereğli´den gelen yüzlerce öğrenci var. Bu yol kullanılıyor. Gerek öğrenciler gerekse diğer sürücüler için her an bir facia söz konusu. Yıllardır proje var ama girişim yok. Son gelinen aşamada, Buruncuk´un altından karşıya demiryoluna yani mevcut demiryolunun 2 kilometre ilersinde hemen menfezden beraber bağlanıp devam etmesi söz konusu. Ayrıca, Özel İdare, 360 köye ve 5 ilçeye hitap ettiğini söyleyerek, Kandilli´ye az para kaldığını söylüyor. 4 senedir bizim yazışmalarımıza verilen yanıt bu şekilde yani para yok&[#]8221; dedi.
"NE YAPIYORLAR, NE YIKIYORLAR, NE DE VERİYORLAR&[#]8221;
Kandilli beldesindeki kapalı spor salonunun durumunun içler acısı olduğunu ifade eden Saral şöyle konuştu:
"TTK´dan Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nün devraldığı kapalı spor salonumuzun durumu yıllardır malum. Gençlerimiz, çocuklarımız bu spor salonundan mahrum olmakla birlikte, atıl durumdaki bina içkicilerin mekanı haline gelmiş durumda, kaderine terk edilmiş vaziyette. Yaptığımız yazışmalar sonucunda neticeye varamadık. ´Yapalım´ dedik, ´para yok´ dediler. ´O binanın onarımına gidecek para ile yenisini yaparız, çok bütçe gerekiyor´ dediler. ´Yenisini yapın´ dedik, onun içinde para gerekiyor yanıtını aldık. ´Bize devredin´ diyoruz onu da yapmıyorlar. Adeta bizle alay ediyorlar. İktidarın direksiyonunu Kandilli´ye çevirmesi şart.&[#]8221;
"MORG ÇALIŞMIYOR, AMBULANS YOK&[#]8221;
Kandilli Hastanesi´nde ambulansın olmadığını ve hastanenin morgunun ise 4 yıldan beri çalışmadığını kaydeden Saral, &[#]8220;Bunu söylemeye utanıyorum. Çünkü bu konular Sağlık İl Müdürlüğü´nün işi, hastanemizin morgu 4 senedir çalışmıyor. Arızalanan ambulansımızı ne tamir ettirebildik, ne de yenisini verdiler. Her toplantı da para yok dendi. Zaten ambulansın şoförünü de belediyeden görevlendirmiştik. Şu an ambulansımız yok. Sağlık açısından da bu mağduriyetimiz söz konusudur&[#]8221; dedi.
"2 YILDIR 15 METRELİK DUVARI YAPAMADILAR"
Beldede futbol sahasının toprak kayması sonucu istinat duvarının yıkıldığını ve 2 yıldan bu yana yapılamadığını öne süren Saral, &[#]8220;6 ayda yaptırdığımız futbol sahasını kenarında 2 sene önce toprak kayması sonucunda 15 metelik duvar yıkılmıştı. Kanalizasyonu o bölgeye kadar getirdik. Ancak, duvar yapılmadığı için devam edemiyoruz. Kanalizasyon vatandaşların bahçelerine akıyor, sağlık açısından çok riskli. bahçedeki fındıklar ve meyveler toplanamıyor. Sıcaklarda bakteri oranı çoğalıyor, kokudan durulmuyor. Spor İl Müdürlüğü ´para yok´ diyor, küçük bir bütçe gerekiyor ama Kandilli´ye gelince nedense para olmuyor" diye konuştu.
"TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ"
Kandilli´de yapılması gündemde olan termik santrale karşı olduklarını yineleyen Saral şöyle dedi.
&[#]8220;Kandilli´ye 2 termik santral kurulması gündemde. Konuyla ilgili araştırma yaptık. Santrallerin havaya, denize, suya, çevreye zararı var. Kanser oranlarında da artışa sebep oluyormuş. Santraller kurulduğu takdirde bölgedeki fındıkçılık, arıcılık ölür, deniz canlıları zarar görür. Araştırmalarımıza göre, denize 250 bin ton kül dökülecekmiş. Denizde canlı olur mu? Ayrıca, gelişmede kesinlikle olmaz, nüfusumuz daha da azalır. Sadece termik santrallerde çalışan kişilere istihdam olur. Başka da bir yatırım olmaz zaten. Belde halkının büyük bölümü de termik santral kurulmasını istemiyor. Bende istemiyorum. Yerleşim yerlerinden uzak bir yer bulsunlar.&[#]8221;
Belde de geçici öğretmen açığının olduğunu belirten Saral, &[#]8221;Eğitim konusunda, Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul müdürlüklerinden edinilen bilgiler doğrultusunda, şimdilik 3-4 öğretmen açığı var bu durumun yakın zamanda giderileceği belirtildi&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi