Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Çalışma Zonguldak İl Müdür Vekili Gönül Demirsu, ´´Bazı kuruluşlar, ekonomik krize önlem olarak işçi sayısını azaltırken, bazıları da ücretsiz izin ya da ücrette indirim öneriyor´´ dedi.
Demirsu, yaptığı açıklamada, sorumluluk alanlarında yer alan Zonguldak, Bartın ve Karabük´te yaklaşık 70 bin iş yerinin bulunduğunu söyledi.
Dünyada yaşanan ve Türkiye´de de kendini gösteren ekonomik krizin söz konusu 3 ilde de hissedilmeye başlandığını anlatan Demirsu, şöyle dedi:
´´Bazı kuruluşlar, ekonomik krize önlem olarak işçi sayısını azaltırken, bazıları da ücretsiz izin ya da ücrette indirim öneriyorlar. Sorumluluk alanımızda bazı kuruluş yetkilileri bizleri arayarak, işçi çıkarmadan krizden en az zararla çıkmak için nasıl bir yol izleyebileceklerini soruyorlar. İş yasasının ilgili maddesinde, iş sürelerinin azalmasına bağlı ücrette indirim yapılamayacağından söz edilmektedir. Öte yandan işveren ve işçi, ücrette değişiklik, indirimde uzlaşma sağlayıp da işçi bunu kabul ederse indirim söz konusu olabilir. Böylelikle işten çıkarmalar yaşanmayacaktır. Ancak, işveren indirim teklifini yazılı yapmalı, işçi de teklife 6 gün içinde yanıt vermelidir. Önümüzdeki günlerde bu uygulamayı yoğun yaşayacağımıza inanıyorum.´´
Editör: Pusula Gazetesi