Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Rüstem Albayrak, &[#]8220;Kanser hastalığı gerek dünyada gerekse ülkemizde yüzde 22&[#]8217;lik oranla kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm nedenidir. 2000&[#]8217;li yılların başında dünyada yılda 6 milyon insan kansere yakalanırken, bu sayının önümüzdeki 20 yıl içinde 12 milyona, 2030 yılında ise 24 milyona yükseleceği öngörülmektedir. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan kanserin bu denli hızlı artış göstermesi ülkemizde kanserle etkin mücadele edilmesini gerekli kılmaktadır. Türkiye&[#]8217;de en sık rastlanan ilk 10 kanserden yedisi tüm kanserlerin neredeyse 2/3&[#]8217;ünü oluşturmaktadır. Ve bunların tamamına yakını çok ucuz, etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı yaklaşımları ile önlenebilecek niteliktedir&[#]8221; dedi. Kanserin erken belirtilerini, &[#]8220;Meme Kanseri için memede kitle. Rahim ağzı kanseri için menopoz sonrası ve/veya cinsel ilişki sonrası kanama. Kalın barsak kanseri için dışkıda kan. Cilt kanseri için deride ülser veya şekil ve renk değiştiren cilt lekeleri. Gırtlak kanseri için iki haftayı geçen ses kısıklığı&[#]8221; şeklinde sıralayan Sağlık Müdürü Albayrak, Zonguldak&[#]8217;ta meme kanseri taramasının Atatürk Devlet Hastanesine bağlı çalışan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezinde (KETEM) yapılmakta olduğunu ifade etti.
Müdür Albayrak, &[#]8220;Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. En sık görülen tipi, meme kanallarından kaynaklanan &[#]8216;duktal&[#]8217; kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan &[#]8220;lobüler&[#]8220; kanserlerde sık görülür&[#]8221; dedi.
Ekim ayının meme kanseri bilinçlendirme ayı boyunca meme kanserinde erken tanının öneminin altını çizmek, farkındalık oluşturmak ve daha çok sayıda insana ulaşmak için hizmet içi eğitim programları ve Halk Eğitim programları düzenleyerek çalışmaların sürekliliğini sağlamak gerektiğini ifade eden Sağlık Müdürü Albayrak, &[#]8220;Erken teşhisin önemini vurgulayarak pembe kurdelenin meme kanseri ile savaşmanın simgesi olduğunun da bilinmesi gerekir. Meme Kanseri Taramalarında; 20-35 yaş aralığında bayanlar; Meme kanseri için her ay adet tarihlerinden 7 gün sonra veya her ayın belirli bir günü periyodik olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdırlar. 35-49 aralığında bayanlar; Meme kanseri için her ay adet tarihlerinden 7 gün sonra veya her ayın belirli bir günü periyodik olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdırlar. 50-65 yaş aralığında bayanlar; Meme kanseri her ayın belirli bir günü periyodik olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdırlar. Yılda bir hekim tarafından meme muayenesi yaptırmalıdırlar. 2 yılda bir mamografi çektirmelidirler. 65-70 yaş aralığında bayanlar; Meme kanseri her ayın belirli bir günü periyodik olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdırlar. 2 yılda bir hekim tarafından meme muayenesi yaptırmalıdır. 2 yılda bir mamografi çektirmelidirler. Erken tanının önemi toplum tarafından bilinmedikçe, erken tanı ve tarama programlarının başarılı olması mümkün değildir. Bu nedenle halkın eğitimi ve kanser farkındalığının oluşturulması önemledir&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi