Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından üçüncü kez düzenlenen Sultanahmet´teki Babıali Şenliği´ne Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Gazeteci Yazar Altan Öymen, Gazeteci Yazar Sedat Ergin ve Basın Yayın Genel Müdürü Mehmet Atalay&[#]8217;ın yanı sıra yazılı, görsel ve işitsel medyanın önde gelen temsilcileri ile basın emekçileri katıldı. Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği&[#]8217;de Anadolu&[#]8217;dan katılan iki basın örgütünden biri oldu.


Açılışta konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul´un dünyanın en güzel şehri olduğunu söyledi. Önceden basın yayın kuruluşlarının Babıali´de faaliyetlerini yürüttüğünü ancak şu anda farklı yerlerde çalıştıklarını ifade eden Vali Mutlu, Aydın Doğan´a gazetelerin Babıali´de en azından bir ofis bulundurması gerektiğini belirtti.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç de Babıali Şenlikleri´nin amacının meslektaşlar arasındaki dayanışmayı, buluşmayı, geçmişteki Babıali ortamında yaratmak, onların hem kendi meslektaşlarıyla hem de izleyici ve dinleyicileriyle buluşmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
Şenlik sözcüğünü gerçek anlamıyla kullanacak durumda olmadıklarını belirten Erinç, ´Yasalar açısından baktığımızda, Adalet Bakanlığı şubat ayında başlattığı çalışmaları kısa sürede tamamlamazsa, gelecek şenlikleri dışarıda kalan meslektaşlarımızla yapmak gibi bir durumla karşı karşıya kalabileceğiz. Çünkü 5 bini aşkın soruşturma, 2 bin dolayında dava, verilen ancak hükmün açıklanmasının ertelemesi yoluyla geri bırakılan hapis cezaları vardır. Türkiye geçmişten de daha ağır bir durumda hapisteki gazeteci sayısıyla ön sıralarda yer alabilir. Bu konuda Arınç´a hem katıldıkları için hem de sorunlarımızın çözümü konusunda gösterdiği katkı dolayısıyla bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Arınç katkılarıyla, içinde bulunduğumuz ve yasal sıkıntıların her gün biraz daha arttığı ortamdan kurtulmamızda rol oynayacaktır´ diye konuştu.



ARINÇ: GAZETECİLERİN CEZAEVLERİNDE BULUNMASINDAN HOŞNUT DEĞİLİZ
TGC Başkanı Erinç´in ´Birçok gazeteci cezaevinde bulunuyor´ sözüne atıfta bulunan Bakan Arınç, gazeteciler hakkında açılmış 5 ya da 10 bin arasında dava olduğunu söyledi. Cezaevinde ´gazeteci´ kimliği ile yatanların olduğunu belirten Arınç, "Bu kimlikle haklarında dava açılanlar var. Yargılaması devam edenler var. Bu konuda Adalet Bakanlığı ve Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü´nden aldığım neticelere göre, sıfatı gazeteci olmakla birlikte ifade ve düşünce ile hiç alakası olmayan suçlardan da yatanlar var. Ama, vatandaş kendi arasında konuştuğunda ´şu kadar gazeteci içeride yatıyor.´ diyor. Cezaevinde terör örgütüne mensup olmak ve gasp gibi suçtan yatanlar var. Ama sıfat olarak gazeteci sıfatı taşıyıp cezaevinde yatanların birkaç yüz olduğunu söylemeliyim. Bunda kızacak gücenecek bir şey yok." dedi.
Dokümanlara baktığında hiç karşılaşmadığı gazete isimleriyle karşılaştığını belirten Arınç, "Böyle bir gazete Türkiye´de çıkıyor mu diye hayret ettim. Sordum. Soruşturdum. Bunlar piyasada satılmıyor. Bunlar belli amaçlarla çıkarılıyor ve dağıtılıyor. Amaç da propagandadır. Şu veya bu örgütün propagandasını yapmak için devletin her kurumuna küfretmeyi, Türkiye´de zalimlerin, düşmanların adeta yönetimde olduğunu söylemlerinde kullananlar var. Bunları söylemek lazım." ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Babıali Şenliği´nin açılışı için temsili kurdele kesildi. Festival alanındaki basın-yayın kuruluşlarının standlarını gezen Arınç ve beraberindekiler, Sultanahmet´teki Basın Müzesi´ni gezdi.


ZONGULDAK STANTI İLGİ GÖRÜYOR


Davet üzerine şenliğe Anadolu&[#]8217;dan katılan iki basın örgütünden biri olan Karaelmas Gazeteciler Derneği&[#]8217;nin stantı en çok ilgi gören stantlardan biri oldu. Zonguldak&[#]8217;ta çıkan yerel gazetelerin yanı sıra kitap ve broşürlerin sergilendiği stantta İstanbullulara ücretsiz gazete dağıtıldı. KGD Başkanı Atilla Öksüz, araştırmacı yazar Kadir Tuncer ile muhabir Burak Özen&[#]8217;in yanı sıra Enes Akgün ve Necdet Özsaygın da gönüllü olarak görev yapıyor. İstanbul Zonguldaklılar Derneği Başkanı Orhan Bayraklı da teknik destek sağlayarak katkı veriyor. İstanbul&[#]8217;da Zonguldak adına böyle bir organizasyonda yer alınmasından son derece memnun olduklarını belirten Bayraklı, KGD Yönetimi ile görev alanlara teşekkür etti. Bayraklı; &[#]8220;İstanbul&[#]8217;un göbeğinde Zonguldak&[#]8217;ı yaşamak çok anlamlı. Zonguldak&[#]8217;ın basın zenginliğini burada görenlerin şaşkınlığını izliyoruz. Kadir Tuncer ve Burak Özen arkadaşımızın madenci kıyafetleri ile görev yapmaları da Zonguldak adına çok güzel ve anlamlı. Başkan Atilla Öksüz başta olmak üzere yönetim kurulunu ve emeği geçenleri kutluyorum&[#]8221; dedi.


Çok sayıda yerli ve yabancı konuğun izlediği Zonguldak standına İstanbul&[#]8217;daki gazeteciler de ilgi gösteriyor.


Çok sayıda yerel gazetenin dağıtıldığı etkinlik Pazar akşamına kadar devam edecek.

Editör: Pusula Gazetesi