AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) grizu faciasının ardından ocaktan çıkarılamayan 2 cenaze konusunda sınıfta kaldığını bildirdi.
Uçar, yaptığı açıklamada, 13 bin civarında kişinin çalıştığı TTK´da genel müdürün normal mesai saatleri dışında da sosyal hayatın içinde olması, basınla ve siyasilerle iletişimini aksatmaması gerektiği söyledi.
Yöneticilerin fedakarlık yaparak çalışmasının, sıkıntıların aşılma noktasında da önem taşıdığını anlatan Uçar, şunları kaydetti:
´´Kuruma geçen yıl önemli oranda istihdam sağlandı. Alınan işçiler direkt üretimde çalıştırılacaktı. Ancak aldığımız duyumlar gösteriyor ki bu madencilerden birçoğu diğer sanatlarda görevlendirilmiş. Bu olacak iş değil. Hazine´ye işçi alımı yapılırken üretimin arttırılacağı, zararın düşürüleceği sözünü verdik. Yıl sonu itibariyle 2 milyon ton civarında üretim bekleniyor, ama biz bunu 2 milyon 500 bin-3 milyon tona çıkartabilmeliydik. Üretimde çalışması gerekenleri siz nakliyat gibi diğer servislerde görevlendirirseniz bu mümkün olamaz.´´
Uçar, bürokrasi üzerinde asla baskı unsuru olmayı istemediklerini ifade ederek, ´´Bürokratların ve siyasetçilerin görevi vatandaşları mutlu etmektir. Biz her zaman atanan bürokratlara baskı yapmak yerine destek olunmasından yanayız´´ dedi.

-CENAZESİ ÇIKARILAMAYAN İŞÇİLER-

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayısta meydana gelen grizu patlamasının ardından kuyuya düştüğü tahmin edilen iki madencinin cenazesinin çıkarılmamasının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Uçar, şöyle konuştu:
´´TTK, işi Çinli firmaya veriyor. Bu kuyuları açmakta Çinliler daha tecrübeliymiş ancak 4 ay geçmesine rağmen çalışma yapılmıyor. Firma en son işi üstlenmekten vazgeçtiğini bildiriyor. Şimdi ihaleye çıkılacak. TTK Genel Müdürlüğü bu sıkıntıları hiç kimseyle paylaşmıyor. Gerekli şekilde de bilgilendirme yapmıyor. TTK, grizu faciasının ardından ocaktan çıkarılamayan 2 cenaze konusunda sınıfta kalmıştır. Fakat bürokratları göreve getirip hadi git anlayışı iyi değil. İnsanlara belirli opsiyon tanımak gerekiyor. Ancak bir dönem sonra ´sen bu işi götüremiyorsun´ demek doğrudur. Biz genel müdürün göreve gelmesinin ardından yaşanan grizu faciasındaki performansını başarılı bulmadık.´´
Uçar, TTK Genel Müdürünün görevinde 1 yılını doldurmasının ardından üretim, zarardaki düşüş gibi oranlara bakılarak ne kadar başarılı olduğunun değerlendirileceğini, hiçbir yanlışın arkasında durmayacaklarını kaydetti.

-SENDİKAYA ELEŞTİRİ-

TTK´ya, 2009´da giren yeni işçinin üretimden kaçarak başka sanatlara yönelmesine izin veriliyorsa ortada ´´kokuşmuşluk´´ olduğuna işaret eden Uçar, şöyle devam etti:
´´Biz siyasiler olarak kurumla çeşitli nedenlerde iş akdi feshedilmiş kişilerin tekrar istihdam edilmesi konusunda talebimiz olmamıştır. Ancak 7-8 yıldır çok sayıda kişi, işten atıldığı halde birileri tarafından tekrar geri alındı. Biz 15 kez işten çıkarılan bir madencinin tekrar iş başladığını bile duyuyoruz. İş akdi feshedilen işçilere sendika üye aidatı için sahip çıkmaktadır. Eğer bu tarz çalışanlara sahip çıkanlar varsa, TTK´ya ihanet etmektedirler.´´

-REFERANDUM VE SEÇİMLER-

Uçar, referandumda il genelinde anayasa değişikliği paketine ´´evet´´ çıktığını hatırlatarak, şöyle dedi:
´´AK Parti´li belediye başkanlarının görev yaptığı bölgelerin bazılarından ´hayır´ oylarının fazla çıkmasını sorgulayacağız. Buralarda halkımız belediye başkanlarımızın hizmetlerinden ya da kişiliklerinden rahatsızlık duyarak mı ´hayır´ oyu kullandılar, yoksa sadece anayasa paketindeki unsurları mı değerlendirdiler araştıracağız, seçimler öncesi tedbirlerimizi alacağız.
Genel seçimlerde de adaylık süreci başlamadan kimsenin aday adaylığı konusunda açıklama yapmasını doğru bulmuyorum. Çünkü, Başbakanımız belki (belediye başkanları, il ve ilçe başkanları görevinde kalsın, aday olmasın) diyebilir. Süreci beklemekte yarar var. Ancak Başbakanımız aday adaylarının çok olmasını, en kaliteli isimlerin aday gösterilmesini istiyor.´´
Editör: Pusula Gazetesi