İHH Yardım Vakfı Zonguldak Yardım Gönüllüsü Murat Çepe, yaptığı basın açıklamasında, Pakistan&[#]8217;a yardım için kentte kermes düzenleneceğini söyledi. Gazipaşa caddesi Emral Çarşısı karşısında açılış yapılacak olan kermes hakkında bilgi veren Çepe, kermese gıda yardımı ve gıda malzemelerini satın alınması noktasında destek verilebileceğini ifade etti. 30 Eylül Perşembe günü saat 14.00&[#]8217;de kermes açılışının yapılacağını belirten Çepe, &[#]8220;Yardım isteyenler, kampanyamız katkı vermek isteyenler, bizle irtibat kurabilir. İsteyenler, yarın açılacak kermese, tatlı, börek gibi hamur işleri getirebilir. İsteyen, bu kermesten gıda maddelerini satın alarak, yardım edebilir&[#]8221; dedi.
Pakistan&[#]8217;ın son durum hakkında bilgiler veren Çepe, tüm insanlara Afganistan&[#]8217;a yardım için çağrıda bulundu. Yapılacak yardımlar konusunda İHH&[#]8217;nın web sayfasından da gerekli yönlendirmelerin de yapıldığını belirten Çepe, &[#]8220;Sel felaketi nedeniyle bir milyon 250 bin ev kullanılmaz hale geldi. Yaklaşık 30 milyon insan evsiz ve aşsız kaldı. 3 milyon hektardan fazla tarım alanı yok olması, 300 bin büyük ve küçükbaş hayvanın telef olması, ülkeyi uzun dönemli bir kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı. Bölge, kolera başta olmak üzere salgın hastalık riski ile karşı karşıya bulunuyor. Felaket bölgesine ancak arama kurtarma helikopterleri ve uçaklar aracılıyla yardım götürülebiliyor&[#]8221; dedi.
ACİL İHTİYAÇLAR
Çepe, afetin ilk gününden itibaren İHH İnsani Yardım Vakfı ekiplerinin yardım çalışmalarına başladığını ve bugüne kadar 25 bin Afganistanlı aileye yardım gerçekleştirildiğini söyledi. Çepe, İHH&[#]8217;nın afet bölgesinde süren çalışmaları ve bölge insanının acil ihtiyaçları konusunda şu bilgileri verdi;
&[#]8220;Günde 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı yapıyoruz. Dikimevi ile günde 200 kişiye elbise desteği sağlıyoruz. Sağlık taramalarımız sürüyor. Kıyafet, ayakkabı, battaniye ve günlük gıda dağıtımları, temiz içme suyu dağıtımlarına da devam ediyoruz. Bin ailenin barındırılması, geçimlerine destek olunması ve değişik okullara yerleştirilmiş sel mağdurlarının ihtiyaçlarının giderilmesi gibi çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Bu yardımlara rağmen, bölge insanının acil olarak, dayanıklılık, gıda maddeleri, konserve, çocuk maması, gibi gıda maddelerine ihtiyacı var. Yine acil olan ihtiyaçlar arasında kıyafet, çadır, tekne, jeneratör, içme suyu arıtma sistemleri, su çekme pompaları, temizlik malzemeleri, mutfak eşyaları, çocuk bezi, hijyenik bez, tıbbi alet ve malzemeler, salgın hastalıklara karşı her türlü ilaç, serum ve temizlik kitleri ile yapı malzemeleri de bulunuyor. Bu ihtiyaçların karşılanması için herkes yardım kampanyalarımıza katılabilir.&[#]8221;
NASIL YARDIM EDİLİR?
Çepe, felaket bölgesi için kermes gibi etkinlerin dışında Ziraat Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Postahane yolu ile de yardım yapılabileceğini söyledi. Kampanyaya katkı sağlamak isteyenlerin banka yada posta hanelerde Afganistan&[#]8217;a yardım etmek istediğini söylemesi ve katılacağı kampanya türünü seçmesinin yeterli olacağını anlatan Çepe, &[#]8220;Afganistan için ayni ve nakdi bağışta bulunabilirsiniz. Bu bağışlar, ilaç, gıda, bebek maması, temizlik malzemesi ve tekstil malzemeleri, kıyafet, çadır ve battaniye ihtiyaçlarını temini için gerekiyor. Ev kampanyasına katılabilirsiniz. Bu yardım kampanyası ile 5 bin 500 dolara mağdurlara eşyaları ile birlikte ev alabilirsiniz. Bir de geçimlerine destek olabilirsiniz. Şuanda ve önümüzdeki yıllarda yaşanması muhtemel kıtlık tehlikesine karşı mağdurlara, tohum, büyükbaş hayvan gibi geçim araçları sağlayabilirsiniz. Ayrıca gıda bankacılığı kapsamında aynı bağışlarınız kabul edilmektedir&[#]8221; diye konuştu.
Çepe, "Rotamız Pakistan, Yükümüz İnsani Yardım" sloganıyla Zonguldak´tan toplanan yardımların, gemi yada trenle Afganistan´a götüreleceğini kaydetti.
Editör: Pusula Gazetesi