Bir süredir tartışma konusu olan Filyos&[#]8217;a ikinci liman tartışmalarıyla ilgili görüşlerini paylaşan Zonguldak Mimarlar Odası Başkanı Turhan Demirtaş, yapılmak istenen limanın planda yeri olmadığını belirterek dava yoluyla durdurulmasının mümkün olduğunu ifade etti.Konuyla ilgili Pusula&[#]8217;ya değerlendirme yapan Demirtaş, Filyos&[#]8217;taki tartışmaları izlediğini belirterek Filyos&[#]8217;ta yapılması planlanan büyük limanın 3 kilometre ilerisinde Filyos Kent merkezinde ikinci bir limanın yapılmasının onaylanan Çevre Düzenleme Planı&[#]8217;nda yeri olmadığını vurguladı. Demirtaş değerlendirmesinde; &[#]8220;Özetle aldığım yasa maddelerine dayanarak dava açarsak sonuç alabiliriz.Zonguldak-Karabük-Bartın (ZKB) Çevre düzeni planının onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek istiyordum. Aldığım bilgilere göre Çevre Düzeni Planı onaylanmış ve yürürlükteymiş.Onaylanan planda Kardemir Limanı yok.Yukarıdaki yasa maddelerine göre Çevre planına aykırı mevzi imar planı yapılamayacağına göre, Planda olmayan Kardemir Limanı planlaması da yapılamaz,yapılması yasaya aykırıdır&[#]8221; dedi.


Filyoslular şikayetçi


Filyos&[#]8217;ta TEMA ve Filyos Güzelleştirme Derneği üyeleri ile bir grup Filyoslunun Filyos&[#]8217;un merkezinde olması nedeniyle karşı çıktıkları 5 Milyon kapasiteli limanın yapımı konusunda Belediye Başkanı Ömer Ünal ise farklı düşünüyor. Filyos Projesi içinde 25 milyon ton kapasiteli bir liman projesi varken 3 kilometre uzaklıkta beldenin merkezinde 5 milyon ton kapasiteli yeni limana karşı çıkanların en büyük gerekçesi ise belde merkezinde kazı çalışmaları devam eden ve Karadeniz&[#]8217;in efesi olarak nitelendirilen antik kentin varlığı. Filyos&[#]8217;un önemli bir kültür ve turizm merkezi yolundaki ilerleyişi baltalamak olarak nitelendirilen Kardemir limanından ulaşım ise yine Filyos&[#]8217;un içinden geçecek. Sarp yamaçların eteğinde bulunması nedeniyle liman yapılsa bile ulaşımın büyük sorun olacağını belirten Filyoslular ise başkan Ömer Ünal&[#]8217;ın tutumundan şikayetçi.


Atasoy&[#]8217;a göre Filyos tarihi bir fırsat yakaladı


Filyos&[#]8217;un kalbinde ikinci bir limana karşı olanlardan biri de kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Sümer Atasoy. Filyos&[#]8217;un tarihi değerinin önemli bir turizm merkezi olması için çok bük avantaj sağladığını belirten Atasoy yeşilin, mavinin ve tarihin bu kadar iç içe olduğu bir değerin katledilmesinden endişeli olduğunu her fırsatta anlatıyor. Karadeniz&[#]8217;in bulunabilmiş ve korunmuş en eski antik kenti ile karşı karşıya olduklarını belirten Atasoy, bu fırsatın değerlendirilmesi durumunda bütün bölge halkının ihya olacağına inanıyor.


YÖNETMELİK NE DİYOR?


Plan yapımına ait esaslara dair yönetmelik


Madde 3 - Bu Yönetmelik adı geçen terimler aşağıda tanımlanmıştır:


10) Çevre Düzeni Planı: (Değişik - R.G.: 17.3.2001 - 24345 / m.4) Konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi sektörler ile kentsel- kırsal yapı ve gelişme ile doğal ve kültürel değerler arasında koruma-kullanma dengesini sağlayan ve arazi kullanım kararlarını belirleyen yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük gösteren sınırlar içinde, varsa bölge planı kararlarına uygun olarak yapılan, idareler arası koordinasyon esaslarını belirleyen, 1/25000, 1:50000, 1:100000, veya 1:200000 ölçekte hazırlanan, plan notları ve raporuyla bir bütün olan planı,


Madde 7- (Ek - R.G.: 17.3.2001- 24345 / m.6) Çevre düzeni planı ilke, esas ve kararlarına aykırı imar planı yapılamaz. Çevre düzeni planı sınırları içerisinde mevzi imar planı yapılamaz. Çevre düzeni planı ile yapılaşma kararı alınmış alanlar için yapılacak imar planları, mevzii imar planı olarak değerlendirilmez.Çevre düzeni planı ile yapılaşma kararı getirilen alanlarda, kentsel ve kırsal yerleşmelerde imar planlarının alan bütününde veya çevre düzeni planında belirlenen etaplara ve/veya çevre düzeni planı ilke ve kararlarına uygun önceliklere göre yapılması esastır.

Editör: Pusula Gazetesi