2004 ve 2006 yılları arasında TTK´nın gerçekleştirdiği 4 ihaleyi inceleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri, dönemin TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, yardımcıları Çetin Onur, Mustafa Şimşek, Kerim Taşkıran, yönetim kurulu üyeleri Burhan İnan (şimdi genel müdür), Mahmut Yılmaz, Mehmet Açıkel, Yener Cander ile daire başkanı ve şube müdürü düzeyinde 8 personel hakkında rapor düzenledi. Raporda, Çatalağzı Termik Santral´e satılmak üzere TTK´ya kömür alımı için 3 Kasım 2004´te ve 15 Mart 2006´da yapılan 2 ihaleyi, sosyal güvenlik ve vergi cezası bulunduğu için ihaleye katılma yeterliliği bulunmayan şirkete vererek mevzuata aykırı hareket ettikleri belirtilen kurum yöneticilerinin, 16 Mayıs 2005´de yapılan ihalede 988 bin 866 lira, 20 Ocak 2006´da yapılan ihalede de 822 bin 500 lira kamu zararına yol açtıkları belirtildi. Rapor doğrultusunda hazırlanan iddianemede, şüphelilerin eylem ve fikir birliği içinde hareket ederek, ihaleye katılma yeterliliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlayarak işledikleri "İhaleye fesat karıştırmak" suçlamasından cezalandırılmaları, ayrıca ihalede kamu zararına yol açtıkları için de cezalarının artırılması talep edildi.



İddianame doğrultusunda, haklarında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle 2. Ağır Ceza Mahkemesi´nde dava açılan şüpheliler, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Tutuksuz yargılanan, aralarında TTK´nın eski genel müdürü Rıfat Dağdelen ve yeni genel müdür Burhan İnan´ın da bulunduğu 16 kurum yöneticisi ile 1 özel maden şirketi sahibi, mahkemedeki ifadelerinde suçlamaları kabul etmedi. Diğer şirketin sahibi ise duruşmaya katılmadı. Dosya ile ilgili bilirkişi heyetinin rapor hazırlamasını kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.



İnan ve Dağdelen ne dedi?


TTK Genel Müdürü İnan mahkemede verdiği ifadesinde; ´´ÇATES´in kömür ihtiyacının karşılanması için açılan ihalelerde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptım. Görev yaparken çalıştığım kurumun ve diğer kurumların iş ve işlemlerinde kar etmesi amacını güttüm. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum´´ dedi.



Dönemin TTK Genel Müdürü Dağdelen iddialar karşısında ifadesinde şunları söyledi; &[#]8220;
´´2004´e kadar kömür ihtiyacını kurumumuz karşılamıştır. 2004 sonrası santralın ihtiyacını aralıklarla kendilerine bildirdiği için pazarlık usulü yöntemiyle 7 firmadan teklif aldık. İhaleye çıktık ve ihale sonucunda da 39 lira 50 kuruş olan en düşük fiyatı veren firma tercih edildi. İndirim de yaptırılarak tonu 36 lira 50 kuruştan aldığımız kömürü 75 liraya ÇATES´e verdik. Bu durumda kurumu zarara uğrattığımızdan da söz edilemez. Suçlamaları kabul etmiyorum, davanın baştan reddedilmesi gerekir.´´ Dedi.


Dağdelen mahkemeye gelirken ve çıkarken rahat hareketleri ile dikkat çekerken Çetin Onur ile bir süre sohbet etmesi dikkat çekti.

Editör: Pusula Gazetesi