Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü&[#]8217;nün uzun süredir yerden ve uzaydan yaptığı incelemelere dayanarak hazırladığı raporda Bahçelievler ve İncivez Mahallelerinde giderek artan bir tasman tehdidinden bahsediliyor. Rapor üzerine Atatürk Lisesi Spor salonu geçtiğimiz aylarda yıkılırken Fen Lisesi&[#]8217;nin bazı bölümlerindeki çatlaklar ise duruyor. Pek çok yerde, okul duvarları ile binaların temel ve duvarlarında giderek artan çatlaklar konusunda endişe artarak devam ediyor.


Doç. Dr. Hakan Akçin&[#]8217;in bir süredir üzerinde çalıştığı raporun ürkütücü boyutları geçtiğimiz aylarda Kent Konseyi&[#]8217;nde tartışıldıktan sonra acil incelenmesi ve gereken önlemlerin alınması talebiyle Zonguldak Valiliği ile ilgili kurumlara ulaştırıldı.


Vali Erdal Ata&[#]8217;nın bilgisi dahilinde çalışmalar devam ederken TTK ile Üniversite&[#]8217;nin rapor üzerinde farklı görüşlerde olmadı dikkat çekiyor.


Valiliğin talebi ile söz konusu rapor doğrultusunda çoklu katılımla yeni bir rapor düzenleme çalışmaları devam ederken çatlakların bölgede hızla devam eden yapılaşmayı ne oranda tehdit ettiği merak ediliyor.



İŞTE O RAPORDAN ÖNEMLİ DETAYLAR


Zonguldak Valiliği&[#]8217;nin üzerinde durduğu rapora göre durum görüldüğünden ciddi.


Raporda öne çıkan detaylardan bazıları şöyle; &[#]8220;


Bu bölgelerden özellikle Kozlu Güney, Zonguldak İncivez ve Bahçelievler Mahalleleri kapsamındaki üniversite ve orta öğrenim kurumları altındaki üretimlerin etkilerinin eş zamanlı gözlemlenmesine yönelik olarak Pasif Uzaktan Algılama tekniklerinden Interferometrik SAR (InSAR) ile ve GNSS uydu konumlama teknikleri kullanılarak, yeryüzündeki zamansal değişimler incelenmiş ve tasman kestirim teknikleri ile sonuçlar karşılaştırılmıştır.


Zonguldak Metropoliten Alanı (ZMA) ülkemizin günümüzde en önemli madencilik ile özdeşleşmiş kentsel alanlarını oluşturmaktadır. Bu alan içindeki yoğun madencilik faaliyetlerinin, tasman etkisi açısından özellikle imarlı yapılaşmış alanlarda yolların %23&[#]8217;nü, resmi olmayan binaların %24&[#]8217;nü ve kamu binalarının %54&[#]8217;nü etkisi altına aldığı göz önüne alınacak olursa, ciddi bir takım çevresel ve sosyo-ekonomik etkilerinin olduğu ve şehirleşmiş alanlarda özellikle tasman etkileri açısından önemli güvenlik zafiyetleri yarattığı bu çalışma ile gösterilmeye çalışılmıştır. Bu kentin bireyleri gerek imarlaşmış alanlarda konut alım ve satımlarında ve gerekse eğitim alanlarındaki hasarlardan dolayı önemli kaygılar yaşamakta ve huzursuzluk duymaktadır&[#]8221;



Başkan Eşref yeni imar düzenlemesine dikkat çekti


Konuyla ilgili görüş ve düşüncelerini paylaşan Belediye Başkanı İsmail Eşref ise hazırlanacak yeni raporun sonuçlarını beklediklerini belirterek temkinli konuştu.


Bölgede gerekirse yeni imar düzenlemesi yapabileceklerini belirten Eşref&[#]8217;in yorumu &[#]8220;Milli Eğitim Müdürüne duyurulmasını ve Valimizin haberdar edilmesini söylemiştik. Sayın Valimiz Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü başta olmak üzere genel bir değerlendirme toplantısı yaptı, alınması gereken önlemler ve tedbirler tartışıldı. Kozlu istikametinden gelen kömür üretiminin 400-500 metre derinde olduğu, bu derinlikte tasmanın yer çökmesi oluşturmayacağı TTK tarafından iddia ediliyor. Buna inanmamız gerekiyor çünkü kurum yetkilileri hasar verecek değerlere yaklaştıklarında zaten bilgi olarak yazıyorlar. Toprak kayması ve kaya kopması gibi bir tehdit yok. Burası iki sebepten dolayı oluşabilir birincisi kömür üretimi, ikincisi kartik boşluklar; ama bu bölgede 4-5 cm bir zeminin yere oturması muhtemelen kartik boşluklardan meydana geldi. Kaya boşlukları zamanla birbiri üzerinde kayma meydana getiriyor ve aşağıda 1 cm&[#]8217; lik oynama yukarıya 4cm olarak yansıyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu konuda tedbirlerini almak üzere görevlendirildi. Onlar okullarda alınması gereken önlemleri alıyorlar. Bu konuda Karaelmas Üniversitesi görevlendirildi, bize bir çalışma verecekler. Bu çalışma sonrasında o güzergahta nerede oturma varsa ve olma ihtimali varsa imarı gözden geçireceğiz ve yeni imar düzenlemesi yapacağız&[#]8221; oldu.


Editör: Pusula Gazetesi