Zonguldak´ın Çatalağzı beldesinde kurulu Çatalağzı Termik Santralının (ÇATES), kazanlarında kömürün yakılması sonucu açığa çıkan yılda 650 bin ton civarında kül ve cürufun denize bırakılmasının önlenmesi için 2002´de başlanan baraj inşaatı tamamlandı.
Alınan bilgiye göre, 2x150 megavatlık kurulu güce sahip ve yıllık 2,2 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üreten ÇATES´in bacalarından havaya püskürtülmesi ve denize bırakılması sonucu kirliliğe yol açan küllerinin depolanması amacıyla yapılan kül barajı hizmete alındı.
Normal çalışma koşullarında yakıt olarak yılda 1 milyon 600 bin ton civarında kömür, 7 bin 200 ton fuel-oil ve 480 ton motorin kullanılan santralın, kazanlarında yakılan kömürden yüzde 40-45 oranında kül çıkıyor.
Denize atılan kül, rüzgarın etkisiyle kirlenme deşarj bölgesinden doğu-batı istikametinde yaklaşık 25-30 kilometre sahil bandına ve 5-6 mil açığa kadar yayılıyor.
Zehirleyici özelliği olmasa bile deniz canlılarını olumsuz yönde etkilediği bildirilen kül, terfi hatları ve pompalar vasıtasıyla 885 metre uzunluğundaki tünelin içine yerleştirilen borularla baraja ulaştırılıyor.

-DENİZ VE HAVAYA KÜL BIRAKILMAYACAK-

ÇATES İşletme Müdürü Muzaffer Gençoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektrik enerjisi için kömürün yakılmasıyla kül ve cürufun açığa çıkmasının kaçınılmaz olduğunu, buna bağlı depolamanın yapılması gerektiğini söyledi.
Elektrik enerjisinin üretildiği anda tüketilmesinin zorunlu olduğunu, bundan dolayı da santralın durdurulamayacağını anlatan Gençoğlu, şöyle konuştu:
´´Hazırlanan proje doğrultusunda 2002´de başlanan kül barajı inşaatı tamamlanarak hizmete alındı. Baraj, günümüz birim fiyatlarıyla 40-50 milyon liraya mal oldu. Borular vasıtasıyla kirliliğe yol açan küller depolanacak. Bir kısmı bazı işletmelere satılan kül denize ve havaya boşaltılıyordu. Artık barajımızda toplanacak. Havuzda biriken külün üst kısmındaki ´camlı kürecikler´ diye tanımladığımız bölümü bir firma tarafından alınarak ihraç edilecek. Baraj uzun yıllar santralin depolama ihtiyacını karşılayacak.´´
Gençoğlu, 12 Ekimde elektro fitre ihalesine çıkılacağını belirterek, ´´Daha önce iki kez ihaleye çıktık, katılımcı olmadı. Elektro filtrelerin de faaliyete alınmasıyla bacalardan havaya bırakılan kül de önlenmiş olunacak´´ dedi.
Editör: Pusula Gazetesi