İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Doktor Hürol Aksu, bugün başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılında öğrencilerin ve idarecilerin grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı dikkatli olmalarını istedi. Hijyen (temizlik) kurallarına uyarak birçok bulaşıcı hastalığın önüne geçilebileceğini söyleyen Şube Müdürü Hürol Aksu, astım gibi kronik hastalığı olan öğrencilerin fazla geciktirmeden grip aşılarını olmalarını önerdi.


Temizlik çok önemli


Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Doktor Hürol Aksu, &8220;Okullar açılıyor ve kış dönemi yaklaşıyor. Grip açısından sıkıntı olabilecek bir döneme giriyoruz. Özellikle kronik hastalığı olan çocuklarla zatüre ve astım gibi hastalığı olan çocuklara bu dönemlerde çok geç kalınmadan grip aşısı yaptırılması gerekiyor. Bunun yanında geçen sene özellikle domuz gribi denen hastalık nedeniyle kişisel hijyen ve ev hijyeni gibi bu tür kazanımlar sağlandı. Kişisel hijyene dikkatli bir şekilde devam edilmesi lazım&8221; dedi.


El temasından kaçınılmalı


Hürol Aksu, &8220;Özellikle okul idarecilerinin vaka sayısında artış olduğu zaman bunu Sağlık İl Müdürlüğü&8217;ne bildirmeleri lazım. Okulların temizliği çok önemli. Okullar en az haftada bir dezenfektanlarla temizlenmeli. Ellerin devamlı olarak temas ettiği yerler özellikle temizlenmeli. Çocuklar devamlı olarak ellerini aynı yere sürdükleri için hastalığı birbirine bulaştırabiliyorlar. Çocuklara tek kullanımlık mendil kullanımının özendirilmesi gerekiyor. Tabi sınıfların da devamlı olarak havalandırılması gerekiyor&8221; diye konuştu.


65 yaş üstü vatandaşlara uyarı


65 yaş ve üzeri vatandaşlara da grip aşısı olmalarını öneren Hürol Aksu &8220;Tuvaletlerin hijyenik olması da çok önemli. Tuvaletlerde kâğıt havlu ve sıvı sabunlar her zaman hazır bulundurulmalı ve düzenli olarak temizlik yapılmalı. Bunun yanında insanların birbiriyle temas etme konusunda duyarlı olmaları lazım. Sarılmak, el sıkışmak, yanak yanağa öpüşmek gibi şeylerden sakınmaları gerekiyor. Özellikle 65 yaş üstü kronik hastalığı olan insanlarda aşılarını mutlaka yaptırmalı ve gripten korunmalılar. Tabi kronik hastalığı olmasa da 65 yaş üstü bir kişinin grip aşısı olması gerekli&8221; şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi