Ereğli´nin Gökçeler Beldesi´nde işlettiği maden ocaklarında faaliyetlerini sürdüren HEMA Endüstri AŞ´nin ısrarla talep ettiği ancak halk engeline takılan termik santral girişimleriyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü´nden 15 Eylül tarihinde gönderilen ilan metinlerinde, Ereğli´nin Kandilli Beldesi ve Kireçlik mevkiinde birer termik santral kurulmasının düşünüldüğü, bununla ilgili olarak da 5 ve 6 Ekim tarihlerinde halk toplantıları yapılacağının bildirilmesi şaşkınlığa sebep oldu. Tahsis belgesinin üniversite rektörlüğüne de ulaşmasına rağmen hala Kireçlik´te termik santral kurulması talebiyle ilgili olarak halkla danışma toplantısı düzenlenmek istenmesi kafaları karıştırdı. Bu önemli gelişme üzerine 17 Eylül akşamı geç saatlerde başkanlık makamında basın mensuplarıyla bir araya gelen Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü´nden aldıkları her iki metinden de anlaşılacağı üzere hükümetin bölgede iki termik santral kurmak istediğini, Kireçlik´teki termik santral projesinin ortadan kalktığına inandıkları bir dönemde konunun yeniden gündeme gelmiş olmasının, yazışmalarda yaşanması muhtemel gecikmelerden dolayı olabileceğini düşündüğünü ifade etti.Kandilli´de kurulmak istenen Kandilli Termik Santral konusunda da, beldenin belediye başkanının söz hakkı ve sorumluluğu bulunduğunu ve meslektaşının alanına girme saygısızlığı yapmayacağını belirten Başkan Posbıyık, söz konusu ilan belgeleri eline geçer geçmez yaptığı görüşmelerle ilgili olarak da şu bilgileri sundu:
"Referandum bitti, neticede başarılı çıktılar, böylece de bundan sonra sizi böyle haberlerle üzeceğinden şüphem yok. Çünkü her şey seçimi bekliyordu. Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden 15 Eylül 2010 tarihinde postaya verilen ve az önce elime aldığım bir yazı var. Bu ilanlara bakıldığında dikkat ederseniz bir Kandilli Termik Santrali diyor, bir de HEMA´nın Termik Santrali var. Hemen rektörüme telefon açtım ve kendisiyle konuştum. Rektör bana tahsis belgesinin ellerinde olduğunu söyledi. Bunun için de işbirliği halinde olduğunu ifade etti.Kandilli-Kireçlik arasında üç tane termik santral kurulacak. Bu yönde kesin kararlılar. Kireçlik´te yazışma hatası olduğuna inanıyorum. Yazışmalar geç bittiyse ondan dolayı bir sıkıntı yaşanmıştır´diye düşünüyorum. Ama bir başka termik santral projesi de Kandilli´de. Uzun zamandır ´kurulacak´ diye bahsediliyordu. Bunu özellikle geciktirdiler herhalde´ dedi
İgili bakanlıklar tarafından kısa bir süre önce yapılan açıklamada, Bayat Köyü Kireçlik mevkiinde termik santral kurulması talebinin reddedilerek, söz konusu arazinin Zonguldak Karaelmas Üniversitesi´ne kampüs yapılması için tahsisine karar verildiğini açıklamıştı.
Editör: Pusula Gazetesi