Referandum yenilgisinin ardından seslerin yükseldiği CHP&[#]8217;de parti içi hareketlilik başladı. Aralarında Şerafettin Turpçu, Ali Hızır Ar, Ali Kaya, Muhammet Aslan ve Yaşar Avcı&[#]8217;nın da bulunduğu bir grup CHP&[#]8217;li İl Başkanı Osman Yayla&[#]8217;yı ziyaret ederek referandum sonucunun ve eksikliklerin değerlendirileceği bir toplantı yapılmasını talep ettiler. Örgütün referandum sürecindeki çabasını yetersiz bulan isimler adına konuşan Turpçu, her şeye rağmen CHP&[#]8217;nin referandumdan başarılı çıktığını belirterek; &[#]8220;İl Başkanımıza referandum çalışmaları ile ilgili düşüncelerimizi aktaracağız. Şu anda AKP&[#]8217;nin inanılmaz bir şekilde yürüttüğü referandum sürecini yaşadık. AKP toplumun her alanında baskı yaparak özellikle köylerde ve kırsal bölgelerde hizmet getirmeme ile korkutarak müthiş baskılarla ve eşit koşullarda cereyan etmeyen bir seçim süreci yaşadık. Şimdi önümüzde ülkenin genel durumunu belirleyecek genel seçimler var. En azından burada eksik gördüğümüz hususları anlatarak o seçimlere hazırlıklı girmek istiyoruz. Partimizin iktidara gelmesi için bu konuda bildiklerimizi delegelerimize anlatacağız. CHP bence bu referandum sürecinde Türkiye&[#]8217;de başarı ile çıkmıştır. Bilhassa genel başkanımız müthiş bir performans sergilemiştir. Başka neler yapılabilirimizin konuşmalarını kendi aramızda yapacağız.&[#]8221; dedi.


Referandum sürecinde verilen sözlerin takipçisi olacağız


Ziyaretten dolayı memnun olduklarını belirten İl Başkanı Osman Yayla ise hükümetin referandum sürecinde verdiği bazı sözlerin aksine uygulamalara hemen başladığını belirterek hükümetin hem genelde hem de köylerde verdiği sözlerini tutmasını bekledikleri söyledi.


Basının ziyaretin amacı ve olası taleplere yönelik soruları üzerine referandum sürecini değerlendiren Yayla; &[#]8220;Sonucunda evet çıktı ve bu sonuca yani halkın iradesine saygılıyız. Burada çok önemli olan bir konu var. Anayasa değişikliği ile beraber Türkiye refaha kavuşacaktı. En azından 12 Eylül sürecinden önce olan sürec olmayacaktı. Bir sürü vaatler verildi. Referandumun hemen ardından benzine zam yapıldı. Hemen seçimin akabinde akaryakıta ne oldu da zam geldi? Petrol fiyatlarına bakıyoruz. Varil başına 83 dolardan 75&[#]8217;lere inen petrole nasıl oluyor da zam geliyor? Anayasa değişikliği ile beraber Türkiye&[#]8217;ye gelen yükümlülüklerin getirmesi gereken icraatları bekliyoruz. Bunlar neydi? Seçim üzerinde durulan 12 Eylül hesaplaşması. Darbeciler ile hesaplaşıyacak idi. Şimdi seçim sonuçları kesinleşiyor. Takip edeceğiz. Biz doğruları vatandaşlara anlattık ve gerekçelerini de gösterdik. Fakat Başbakan&[#]8217;da dahil, bütün Bakan&[#]8217;lar da dahil hayır dedi tersini söyledi bizde bekliyoruz. Akabinde ne dendi memurlara toplu sözleşme ve emeklilerin mali durumları iyileştirelecek. 15 Ağustos&[#]8217;ta memurlarla masaya toplu sözleşmeye oturuldu. Süreç devam ediyor. Refah açısından düzeltmeyi bekliyoruz. Emeklilerin durumları iyileştirelecek diye meydanlarda nutuk atıldı. Bakalım o nutuklar ne kadar tutulacak. Önümüzde 15 gün içinde bu üç önemli nokta hayata geçirelecekler mi göreceğiz. Anayasanın neler getireceğini merak ediyoruz ve bekliyoruz


Toplantı ile sonuçları değerlendireceğiz


Partililerin görüş ve düşüncelerinin kendileri için önemli olduğunu belirten Yayla, partililerin talebi olsun veya olmasın bir değerlendirme toplantısını yapacaklarını belirterek; &[#]8220;Açık yüreklilikle söylüyorum. Zonguldak&[#]8217;ta netice CHP&[#]8217;nin lehine olmuştur. Arkadaşlarımıza, bize oy verenlere ve vermeyenlere sevgi ve saygılarımızı sunuyorum. Bunu önce belirtelim. Ama biliyorsunuz yerel seçimlerde bizim genelde aldığımız 121 bin civarında idi. Şu anda 184 bin olmuş. Bunun hepsi CHP&[#]8217;nin oyu olmayabilir. Direk hepsi bizim desek diğer partili arkadaşlara saygısızlık yapmış oluruz. Öyle bir hataya düşmeyiz. Onların gönüllerine şükranlarımızı sunuyoruz. Biz biliyoruz bu 184 bine katkı veren hatta bundan sonra katkı verecek olanların düşüncelerinin devamını diliyoruz. Ülkenin kurtuluşu ancak CHP çatısı altında olur. Burdan şuraya gelmek isterim. 184 bin oyun içerisinde CHP&[#]8217;nin ne kadar oyu vardır net oy ne kadardır bunu kamuoyu takdir edecektir. Ama bazı noktalarda değerlendirilmesi gereken noktalar var. Mesela bir Alaplı neden böyle oldu? Arkadaşlarımızı incitmek istemeyiz ama niden Alaplı&[#]8217;da o kadar fark oldu. Demokrat Partili arkadaşımız nerede? Ben o arkadaşımızı şahsen bir dost olarak severim. Ama bakıyoruz, Ereğli&[#]8217;de demokrat parti ile CHP&[#]8217;nin aldığı oy 8 bine yakın. Aradaki fark net bir şekilde görülüyor. Bu gibi bazı seçim bölgelirimizi değerlendireceğiz. Kedi özeleşitirimizi yapmasını biliriz. Ama genel olarak inancımız şu. Tabi yanlışta değerlendirmeyiz. Ama şuda bir gerçektir. CHP bu seçimden onuru ile başarılı bir şekilde çıkmıştır. Bugün bildiğimiz bu doğru rotada yürümeye devam edeceğiz. Geleceği beraber yapılandırmak adına vatandaşlarımız ile birlikte çalışmalar yapmak için önümüze bakacağız. Umuyorum, önümüzdeki seçimlerde de bu çıta daha da yukarı çıkacaktır. İşler öyle dışarıdan bakıldığı gibi değil işler. Biz bunları değerlendireceğiz. Biz bunları parti teşkilatı ve taban olarak değerlendireceğiz. &[#]8221; dedi.


Toplantının basına kapalı bölümünde ise İl Başkanı Osman Yayla, Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun ve konuk CHP&[#]8217;liler bazı belde ve ilçelerle köylerde yaşanan başarısızlığın üzerine görüş ve önerilerini paylaştılar. Partililer Ak Parti&[#]8217;nin özellikle köylerde baskı uygulayarak sonuç aldığı görüşünde birleştiler. Yayla partili isimlerin eleştirileri karşısında ise renk vermemeye çalışarak seçim sürecinde herkesle temas halinde olduklarını ifade etti. Ziyaretçi grupta bulunanlar ise CHP&[#]8217;nin partiye, ve partililere daha geniş bir çerçeveden bakarak kucaklayıcı olmasını beklediklerini ama göremediklerini ifade ettiler.

Editör: Pusula Gazetesi