Zonguldak´ta, boşandığı eşiyle yaşamaya devam eden kadının, babasından aldığı maaşın kesilmesi üzerine yaptığı itirazı ciddi bulan mahkeme, ilgili maddenin iptali hakkında Anayasa Mahkemesi´ne başvuru yapılmasına karar verdi.


Alınan bilgiye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eşlerinden anlaşmalı boşanarak ölen anne ya da babalarının emekli maaşlarını aldığı tespit edilen kadınların maaşlarını kesmesinin yanı sıra ödenen para da faiziyle geri alınıyor.
Boşandığı eşiyle yaşadığı gerekçesiyle ölen babasından aldığı yetim maaşı kurum tarafından kesilen bir kadın, karara Zonguldak 1. İş Mahkemesine dilekçe vererek itiraz etti.
Kadın dilekçesinde, aylığının kesilmesinin anayasaya aykırı ve kurumun kontrol memurlarının tuttuğu tutanakların keyfi olduğunu iddia ederek kararın bozulmasını istedi.
Mahkeme hakimi, maaşın kesilmesine dayanak gösterilen 5510 Sayılı Kanun´un 56. Maddesi´nin, Anayasa´nın eşitlik, temel hak ve hürriyetle ve özel hayatın gizliliği gibi ilgili maddelerine aykırı olduğuna kanaat getirdi.
Mahkeme heyeti bu gerekçelerle 56. Madde´nin iptali için Anayasa Mahkemesine itiraz başvurusunda bulunulmasına karar verdi.


-3 BİN KADININ MAAŞI KESİLDİ -
SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci yaptığı açıklamada, kentte boşandığı eşiyle yaşamayı sürdürdükleri tespit edilen 3 bin kadının maaşının kesildiğini, ödenen paraların faiziyle geri alınmasına başlandığını söyledi.
İhbar ve denetimler sonucunda 3 bin 500 kişinin de durumunun incelendiğine dikkati çeken Demirci, şunları kaydetti
´´İlgili kanunun 56. maddesinde, ´eşinden boşandığı halde fiilen birlikte yaşadığı belirlenenlerin yanı sıra çocuklarına bağlanmış aylıkları kesilir, bu kişilere ödenmiş tutarlar 96. madde gereğince geri tahsil edilir´ deniliyor. Ancak, hakim 56. maddenin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Bizim bu konuda tek dayanağımız 56. maddedir. Eşinden anlaşmalı boşanarak aynı evde yaşadığı tespit edilen kadınların anne ve babasının üzerinden aldıkları maaşlar kesiliyor. Alacağımızla ilgili tahsil davası açıyoruz. Bunu duyan, öğrenen insanlar korkuyor boşanmıyor, boşanmışsa yeniden evleniyor. İş Mahkemesi hakimi tarafından söz konusu maddenin iptal edilmesi için bu davanın açılması insanları cesaretlendirir.´´


-EMSAL TEŞKİL EDEN DAVALAR-
Demirci, anlaşmalı boşanma konusunda kamunun topluca üzerinde durmasının sorunu çözeceğini savunarak, şöyle dedi:
´´Geçen yıllarda Çorum´da bir hakim, eşinden anlaşmalı boşanarak aynı evde yaşadığı ve ölen anne babasının maaşını aldığı belirlenen her iki eşe 4 yıl hapis, 12 bin lira para cezası verdi. Tokat´ta da buna benzer emsal teşkil eden davada ceza uygulandı. Bugüne kadar Zonguldak´ta bu yolla haksız kazanç elde edenler aldıkları maaşla devleti yaklaşık 50 milyon milyon lira zarara uğrattı.´´
Editör: Pusula Gazetesi