Zonguldak´ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıstaki patlamanın ardından kuyuya düştüğü tahmin edilen 2 madencinin cesetlerine, Çinliler henüz onarım çalışmalarına başlamadığından ulaşılamıyor.
Maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlamayla oluşan göçüklerde Engin Düzcük ve Dursun Kartal´ın cesetlerine rastlanılmaması üzerine 735 metre derinliğe kadar ulaşan kuyuya düştüğü tahmin edilen işçilerin cenazesi çıkarılamıyor.
Kuyunun onarılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Çinli mühendislerden oluşan ekibin incelemelerde bulunarak ülkelerine dönmesinin ardından TTK, kuyunun montajını yapan CITIC International Cooperation firmasının işe bir an önce başlaması için görüşmelerini sürdürüyor.
Patlamanın ardından 110 gün geçmesine rağmen çıkarılamayan cesetler nedeniyle üzüntüsü artan Düzcük ve Kartal´ın ailesinin, Çinli firmanın çalışmaya başlamasının ardından da 2-3 ay onarım işinin tamamlanmasını beklemek zorunda kalacağı bildirildi.
Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı yaptığı açıklamada, oda olarak süreci yakından takip ettiklerini, kurumun tüm imkanlarını seferber ederek cenazelerin çıkarılmasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Madencilerin cenazelerinin alınması için sadece Çinlilerin kuyuyu onarmasını beklemenin yıllarını kömür üretimine vermiş TTK´ya yakışmadığını anlatan Kaymakçı, şöyle konuştu:
´´Çinli işçilerin vize sorunu yaşadığı ve ilgili CITIC firmasının onarım yapacak alt şirketinin iflas ettiğine yönelik kamuoyundaki söylentiler doğruysa vahim durum var demektir. Kazanın ardından 100 günü aşkın süre geçti. Bu mağduriyet giderilmeli. Kurumun, kuyudan insanları alabilecek yeterliliği olmalı. Mühendisler biraraya gelerek teknik çare düşünülebilir. Çinlilerin gelmesi geciktikçe kamuoyunun tepkisi artıyor. TTK vakit kaybetmeden kendi imkanlarını zorlayarak işçilerin cesetlerine ulaşmalıdır.´´
Madencilerin yakınları da dua edebilecekleri mezarın olmasını istediklerini, cesetlerin bulunamaması nedeniyle diğer hayatını kaybeden 28 madencinin ailesinden daha büyük acı yaşadıklarını bildirdiler.
-´´İMKANLAR SEFERBER EDİLİYOR´´-
TTK Genel Müdürü Burhan İnan da patlamada hasar gören Yeni Karadon Servis Kuyusu´nun montaj işlerini CITIC International Cooperation firmasının yaptığını, şirketle aralarından 10 yıllık bakım ve onarım anlaşması bulunduğunu söyledi.
Firmaya bağlı Çinli mühendislerin ocakta incelemelerde bulunmasının ardından ülkelerine döndüklerine işaret eden İnan, şöyle konuştu:
´´Çinlilerin gelip çalışmalara başlamalarını bekliyoruz. Ekiplerini hazırlıyorlar. Bize bildirmelerinin ardından devreye girerek vizeyi en kısa zamanda alacağız. Geliş ve gidişlerde genel olarak vize sıkıntısı yaşanabiliyor. Fakat bu durumla ilgili özel vize sıkıntısı yok. Bizim hazırlıklarımız tamam. Firma yetkililerine de barınma, yemek ve ulaşım konusunda her şeyi üstlendiğimizi bildirdik. Artık Çinlileri bekliyoruz. Bizden yana hiçbir sıkıntı yok, tüm imkanlarımızı seferber ettik.´´
-ÇİNLİ FİRMANIN İFLAS ETTİĞİ İDDİASI-
Genel Müdür İnan, CITIC´in çok büyük madencilik firması olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
´´Grizu patlaması meydana geldiğinde Çin Büyükelçiliğine faks çektik. Kuyunun hasar gördüğünü ve tamir edilmesini istedik. Bunun üzerine kuyuyu dizayn eden profesör ve yardımcısı geldi. Kurtarma çalışmaları sırasında onlarda ocağa girdiler, tespitlerini yaptılar ve ülkelerine döndüler. Daha sonra teklif hazırlamalarının ardından bize CITIC firmasının bu işi yapan kolunun iflas ettiğini, başka firmada çalıştıklarını söylediler. Bunun üzerine biz şaşırdık, çünkü geldiklerinde ve tespit yaptıklarında bundan bahsetmemişlerdi. Farklı firmaya o kuyuyu vermemiz mümkün değil, CITIC ile temasa geçtik. Anlaşma gereği bu işi yapmalarını istedik. Ondan sonra işler yoluna girdi. CITIC tespitini yaptı, o profesörle yardımcısını devreden çıkarttık. Tamamen firmaya bağlıyız, bekliyoruz.´´
-KUYUNUN ONARILMASI-
Yer altına inip çıkmayı sağlayan kuyudaki kafesin eksi 540 koduna kadar çalıştığını, patlamadan önce kurtarma kafesiyle eksi 720 koduna kadar inilebildiğini ifade eden İnan, şöyle devam etti:
´´Kuyuda 2 cenazemiz var. Bir an önce kuyunun tamir edilip bunların çıkartılması lazım. Süreç işliyor. Her şeyimizle hazır vaziyette bekliyoruz. Çinliler çalışmaya başladığından 2-3 ay içinde sonuç alabiliriz. Kendi imkanlarımızla kafesi kuyudan indirmemiz mümkün değil, eskiden bu işi yapabilirdik ama şu anda ekibimiz bulunmuyor. En az aileler kadar ben de üzüntü yaşıyorum.
Hiç kimsenin aklına ve hayaline gelmeyecek şeyler madencilerin başına gelebiliyor. Şili´de yerin altında mahsur bulunan 33 madencinin yaşadığı durum, işi hayal satmak olan senaryo ve roman yazan insanların bile hayal edemeyeceği şekildedir. Bunlar madencinin başına geliyor. Bizim başımıza da gelen benzer olaydır. İşçilerin kuyuya düşmesi akla gelecek şey değil. Şimdi cenazeleri alabilelim diye uğraşıyoruz. Madencilik çok ağır ve zorlu iş, göz ardı etmemek lazım.´´
Editör: Pusula Gazetesi