Zonguldak´ta 2007´de faaliyete başlayan Türkiye Grameen Mikrokredi Projesi (TGMP) Zonguldak Şubesi´nde periyodik incelemelerde bulunmak ve bir ev hanımının kredi talebini değerlendirmek üzere geçen ağustos ayında kente gelen yetkililer, Zonguldak Merkez Müdürü Ceyda C.´nin usulsüzlük yaptığını belirledi. Bunun üzerine Mikrokredi Genel Müdürü Abdül Metin ile Türkiye Grameen Mikrokredi Programı (TGMP) Ankara Bölge Müdürü Esat Akgül, Mikrokredi Zonguldak Şubesi´nde geniş çaplı araştırma yaptı. Araştırma
sonucunda yolsuzluğun tespit edilmesi üzerine konu adli makamlara intikal etti. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından başlatılan operasyonla C.C. ve B.K. isimli çalışanları gözaltına alındı. Olayla ilgili onlarca mağdurun bulunduğu belirtilirken, yaklaşık 6 bin 300 TL´lik usulsüzlük yapıldığı tahmin ediliyor. Operasyonla ilgili soruşturma sürüyor.
Türkiye´ye ilk kez Bangladeş´ten örnek alınıp getirilen ve Diyarbakır´ın pilot bölge seçildiği mikrokredi uygulaması, kısa sürede ülke geneline yayılmıştı. TGMP yetkilileri, 36 ilde 50 şubeleri bulunduğunu, Türkiye genelinde 27 bin 372 dar gelirli kadının kredi kullandığını bildirdi. Ayrıca yetkililer, Zonguldak´ta bulunan 890 üyeye 924 bin TL kredi verildiği ve bu paranın 534 bin TL´sinin tahsil edildiğini söyledi. Araştırmalar sonucunda 6 bin 300 TL´lik açığın tespit edilmesinin ardından C.C ve B.K.
isimli şahısların usulsüzlükleri itiraf ettikleri belirtildi.
Yetkililer, açık çıkan paranın 2 bin TL´sini Ceyda C.´nin iade ettiğini ve kalan 4 bin 300 TL´yi de belirli zaman içerisinde iade edeceği konusunda anlaşıldığını da vurguladı. Merkez Müdürü Ceyda C. ile birlikte çalışan Burçin K.´nın da tüm yetkilerinin elinden alındığı ifade edildi.
Editör: Pusula Gazetesi