Rize Gündoğdu&[#]8217;da 12 can alan sel ve heyelan felaketlerinin ardından benzer bir felaket uyarısı da Zonguldak için geldi. İTÜ Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen bu hafta Zonguldak&[#]8217;ta aşırı yağış beklendiğini ve buna bağlı olarak heyelan riski olabileceği konusunda yetkilileri uyardı. Vatan Gazetesi&[#]8217;nin dünkü sayısında yer alan haberde Şen&[#]8217;in uyarılarının Zonguldak Belediyesi&[#]8217;ne iletildiği hatırlatıldı. Haberde ayrıca Teknik Başkan Yardımcısı Nilgün Sarbay&[#]8217;ın Zonguldak&[#]8217;ta sel ve heyelan riskinin çok az olduğunu yolundaki sözleri de yer aldı. Haber de Serbay&[#]8217;ın; &[#]8220;Meteorolojiden sel meydana getirecek bir yağış uyarısı gelmedi ancak Salı gününden sonra şiddetli yağış olacağını söylediler. Böyle bir durumda Valilik kriz merkezi oluşturuyor. Ama biz belediye olarak aşırı yağış ve sel felaketine karşı dere yataklarını açık tutuyoruz. Caddelerdeki mangalların tıkanmamasına ve temiz tutmaya özen gösteriyoruz.&[#]8221; sözlerine de yer verildi.


Geçtiğimiz yıl yapılan tüm uyarılara karşın Gökçebey ilçesi ile Çaycuma ve ilçelerinde, Bartın&[#]8217;da sel meydana gelmiş ve büyük hasar oluşmuştu.


Öte yandan Zonguldak merkezden geçen Üzülmez ve Acılık derelerinin içinde yer yer biriken kum ve çöp yığınlarının olduğu düşünülürse olası bir sel felaketinde Zonguldak merkezin de ciddi risk altında olduğu görülüyor. Özellikle ara sokaklardaki pek çok mazgalın tıkalı olması dikkat çekiyor. Diğer yandan bir çok bina ve mazgalın akarları şehir merkezinden geçen Acılık deresine bağlı. Üç yıl önce meydana gelen şiddetli yağış sırasında derede suyun yükselmesine bağlı olarak pek çok akar görev yapamaz duruma geldiğinden çok sayıdaki iş yeri sular altında kalmış ve büyük maddi kayıplar oluşmuştu. Kurumların olası bir sel felaketine karşın şimdiden önlemler alması gerekiyor.

Editör: Pusula Gazetesi