Zonguldak´ın Çaycuma ilçesi Belediye Başkanı Mithat Gülşen, yıllardır beklenen Topbaşı-Kalender-Hastanealtı-Nadır mevkileri ile Yeşiltepe Mahallesi´nin bir bölümünü kapsayan 77 hektarlık alanda 3194 sayılı İmar Kanunun 18. Maddesi uyarınca yapılaması planlanana Arazi ve Arsa Düzenlemesi işi ihalesinin belediye tarafından 30.10.2010 tarihinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre Açık İhale Usulü yapılarak ihale edildiğini duyurdu. 18. madde uygulamalarının yapılması modern, yaşanabilir bir çevre ve şehircilik açısından büyük önem arz ettiğini belirten Başkan Gülşen, &[#]8220;Yıllardır beklenen Topbaşı-Kalender-Hastanealtı-Nadır mevkileri ile Yeşiltepe Mahallesi´nin bir bölümünü kapsayan 77 hektarlık alanda 3194 sayılı İmar Kanunun 18. Maddesi uyarınca yapılaması planlanana Arazi ve Arsa Düzenlemesi işi ihalesi belediyemiz tarafından 30.10.2010 tarihinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre Açık İhale Usulü yapılarak ihale edilmiştir. Söz konusu ihale için 5 firma şartname satın almış olup ihaleye 4 firma iştirak etmiştir. Bu firmalar Bartın-İstanbul ve Ankara (2) kökenli olup alanlarında uzman ve son derece deneyimli firmalar olduğu anlaşılmaktadır. Tekliflerin değerlendirilmesi en düşük fiyat esasına göre yapılmış olup diğer yeterlilik koşullarını da sağlayan ALYA Harita Mühendislik Müşavirlik Taahhüt ve Ticaret Limitet Şirketi 48 bin TL ile en düşük teklifi vermiştir. Yasal itiraz süresi içerisinde bir itiraz bulunmadığından ilgili firma sözleşme yapılmaya davet edilmiştir. Yasal süreç en kısa zamanda tamamlanarak bu bölgedeki vatandaşlarımızın ilgiyle ve sabırla beklediği arazi ve arsa düzenlemesi kısa ve çoğunluk tarafından bilinen ismi 18. Madde uygulaması işine en kısa zamanda başlanacaktır. 18. madde uygulamalarının yapılması modern, yaşanabilir bir çevre ve şehircilik açısından büyük önem arz etmektedir. Bu uygulama sayesinde vatandaşlarımızın sosyal hayatının devamını sağlamak için gerekli olan, okul, sağlık ve spor tesisleri, kütüphane, kreş, sinema, tiyatro, konferans salonu, karakol, iletişim, ibadethane, ve benzeri sosyal tesisler ile çocuk parkları, rekreasyon alanları, meydan düzenlemeleri ve benzeri çevre düzenlemeleri gibi ilk akla gelen sosyal donatılar için uygun yerler kamuya kazandırılmaktadır. Bunun karşılığında ise vatandaşlarımızın arsaları sosyal donatıları ve yolları ile birlikte sağlıklı bir imar planı çerçevesinde değer kazanmakta ve modern ve yaşanılır bir şehirleşmenin önü açılmaktadır&[#]8221; dedi.
İlçenin 18. madde uygulaması konusunda bu zamana kadar sınıfta kaldığını belirten Gülşen, &[#]8220;İmar planı uygulamalarındaki en büyük sıkıntının da bu olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlarımızın anlayacağı bir dille konuşmak istersek eğer yol-kanalizasyon yapmak istiyorsunuz her şey hazır bir bakıyorsunuz 20-30 yıldır yol olarak bildiğimiz yer vatandaş arazisi çıkıyor, dolayısı ile bu hizmeti yapmakta bir takım yasal sıkıntılar yaşanıyor. Tabi bunu vatandaşlarımıza anlatmakta zor olabiliyor. Biz göreve geldiğimizden beri imar uygulamalarında yol-yeşil alan gibi yerlerin yola terklerini yaptırmaya büyük özen gösteriyoruz. Eğer 18. madde uygulaması zamanında yapılmış olsa idi bu sıkıntılar yaşanmazdı. Belediyemiz aynı alanlar için 1996 yılında 18. madde uygulaması işine başlamış yapılan çalışmalar İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilmiş, 1998 yılında 2. defa tekrar ihale yolu ile çalışmalara başlanmış ancak çalışmalar bitirilememiş ve biz göreve geldiğimizde yasal işlemlerin tamamlanmasının mümkün olmadığının anlaşılması üzerine ilgili firma ile karşılıklı olarak sözleşme fesih edilmiştir. Daha sonra belediyemiz ve mücavir alan sınırlarımızı kapsayan yaklaşık 3 bin 800 hektarlık alanda halihazır harita çalışması yaptırılmış ve hemen arkasından jeoteknik etütler de yaptırılarak ivedi olarak imar planlanma çalışmalarına başlanmıştır. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planımız ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planımız belediye meclisince onanarak 05.05.2009 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu planlara yönelik itirazlar ise yeniden değerlendirilerek 03.03.2010 tarihinde belediye meclisimizce onanmıştır&[#]8221; diye konuştu.
Bu işlerin İller Bankası Genel Müdürlüğü aracılığı ile yaptırıldığını kaydeden Başkan Gülşen, tamamının hibe şeklinde gerçekleştirildiğini söyledi. Gülşen, &[#]8220;Bütün bunlara rağmen İmar Planı üzerinde Bölge İdare Mahkemesinde çeşitli davalar açılmıştır. Üzücü olan açılan davalar değil davayı açanların İmar Planlama işini en iyi kendilerinin bildiğini ve belediyenin bu konuda kötü niyetli ve iş bilmez olduğunu iddia etmeleridir. Belediyemiz imar planlama sürecinde son derece şeffaf katılımcı ve tarafsız olmaya gayret etmiş davacılar dahil herkesimin görüş ve önerilerini dikkate almaya çalışmıştır. Ne yazıktır ki davaları açanlar çözüm ortağı yerine sorun ortağı olmayı tercih etmişlerdir. Sonuçta biz bir hukuk devletiyiz ve kanunların öngördüğü kurallara uymak iş ve işlemlerimizi bu doğrultuda yapmak durumundayız. Nitekim açılan davalardan kesinleşenlerin tamamı Bölge İdare Mahkemesi ve diğer üst mahkemelerde belediyemiz lehine sonuçlanmıştır. Böylece belediyemiz tarafından yapılan iş ve işlemlerinin doğru olduğu yüce Türk adaleti tarafından da tescil edilmiştir&[#]8221; dedi.
Sonuçta belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde 3 bin 800 hektarlık alanda 120 bin nüfusa hitap edecek imar planının yürürlüğe girdiğini belirten Gülşen sözlerini şöyle tamamladı:
&[#]8220;Bundan sonra belediyemize düşen imar uygulamalarını sağlıklı bir şekilde yürütmek olacaktır. İlk adım olarak 77 hektarlık alandaki arazi ve arsa uygulaması işini bir an önce tamamlayıp arkasından ihtiyaç duyulan diğer bölgelerde 18. madde uygulaması işin devam edeceğiz.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi