Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, beraberinde CHP İl Başkanı Osman Yayla, CHP İl Sekreteri Mustafa Külah ve Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun ile Karaelmas Gazeteciler Derneği&[#]8217;ne yaptığı ziyarette gündemdeki konuları değerlendirdi. Koçal ve beraberindekileri dernek Başkanı Atilla Öksüz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi Osman Sav, derneğin yönetim kurulu üyeleri ve gazeteciler karşıladı.


Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koçal, Anayasa Değişikliği&[#]8217;nin topluma bir şey vermediğini, hiçbir kesimin de menfaatine yaramadığını belirterek, bu değişikliğe sadece CHP hayır demiyor. Birçok kişi hayır diyor&[#]8217; dedi. Koçal, referandumun iktidar mensuplarının kendilerini koruma ve kollamaya yönelik değişikliklerin yanı sıra toplumu ve gündemi gereksiz meşgul ettiğini öne sürdü. Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş&[#]8217;ın Ak Parti&[#]8217;ye geçmesini de değerlendiren Koçal, &[#]8216;Bektaş kendini kurtarmış. Neden böyle bir karar aldı bilmiyorum. Zamanla anlarız&[#]8217; dedi.


Koçal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, referandum öncesi meydanlarda ´hayır´ çağrısı yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu´nu eski Genel Başkan Deniz Baykal´ı arattığını ve referandumdan &[#]8216;hayır&[#]8217; çıkarsa rezil oluruz&[#]8217; şeklindeki sözleri hatırlatıldığında; &[#]8220;Zaten kendisi rezil bir insan. Bakan Günay&[#]8217;ı ciddiye almıyorum. Omurgasız bir adamdır&[#]8217; yanıtını verdi. Beycuma Kapalı M Tipi Cezaevi´nde intihar eden gencin ailesini de ziyaret ettiklerini anlatan Koçal; &[#]8220;Bunun gibi konuları meclise taşımaya gayret ediyoruz. Cezaevindeki olay intihar mı, asma mı, asılma mı ne olduğu belli değil? Kantinde ipin ne işi var?&[#]8217; şeklinde konuşarak şunları söyledi:


&[#]8216;Bektaş, kendini kurtarmıştır&[#]8217;


&[#]8220;Ali Bektaş mutlaka kendine göre en iyisini yapmıştır. Kendini kurtarmıştır. Bunun bir nedeni vardır, bu durup dururken olmamıştır. Ama o nedenin biz ne olduğunu bilmiyoruz. Buna oy verenlerde bilmiyor. Ama kendisi biliyordur. Bunun bir nedeni vardır. Zaman her şeyin ilacıdır, zamanla bunun nedenini hep birlikte öğreneceğiz. Bu anlayış ve yapıda olan birinin Ak Parti&[#]8217;ye geçmesi düşündürücü. Bununda vardır geçerli bir nedeni. Bir insanın ideolojisi olmalıdır. Bir insan bir şeyi doğru ideoloji olarak seçtiyse onu sürdürmeli. Zaten Bektaş&[#]8217;ın DSP&[#]8217;yi geçmesi de çok korsan oldu. Bizde bir şey bekliyorduk. CHP Cumhuriyeti kuran kocaman bir parti, onun ayağına git, bunun ayağına git, böyle bir şey olabilir mi? Bizim için herkes kıymetlidir. CHP için herkes birinci sınıf adamdır. Bu nedenle ilk aday olduğunda da bizden talebi olmamıştır, bu süreçte de bizden talebi olmamıştır. Adı geçen kişinin bizden bir talebi olmamıştır. Ancak birileri birilerinin adına ahkâm kesiyor. Sanki birileri yetkili birkaç kişiyi bir araya toplayacak sonra bir yere gelebilirler gibi bazı düşünce var. Böyle bir şey yoktur. CHP&[#]8217;ye gelmek isteyen gelir, başımızın üstünde yeri vardır. Herkese kapımız açıktır. Bunları söyledik ama bir koşul getirdik. Buda CHP yeni bir vizyonla yola çıktı. Bu da şudur &[#]8216;temiz, ahlaklı, herkesi birinci sınıf gören, kişiye göre değil topluma dönük siyaset&[#]8217; dedi. Bu temiz siyasette helal süt kim emmiş ise herkese kapımız açığız dedik. İdeolojisi sosyal demokrat olan insanlar CHP&[#]8217;ye rahatlıkla gelebilir. Buna engel yoktur.


&[#]8216;Bakan Günay&[#]8217;ı ciddiye almıyorum&[#]8217;


Milletvekili Koçal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, referandum öncesi meydanlarda ´hayır´ çağrısı yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu´nu eski Genel Başkan Deniz Baykal´ı arattığını ve referandumdan &[#]8216;hayır&[#]8217; çıkarsa rezil oluruz&[#]8217; şeklindeki sözleri hatırlatıldığında; &[#]8220;Zaten kendisi rezil bir insandır. Tekrar rezil olmasına gerek yok. Bakan Günay&[#]8217;ı ciddiye almıyorum. Omurgasız bir adamdır. Demokrasilerde sadece iktidar yoktur. Muhalefet, sivil toplum örgütü, meslek kuruluşları ve dernekler vardır. Örneğin CHP olarak Zonguldak&[#]8217;ta Bu Anayasa Değişikliği topluma bir şey vermiyor. Bu değişikliğe hayır diyen sadece CHP değil. Birçok sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları var. Referanduma sunulan 26 maddelik anayasa değişikliğinde 2 madde ayrı bir önem taşıyor. Bu maddeler HSYK ve Anayasa Mahkemesi&[#]8217;nin yapısının değiştirilmesi ile ilgilidir. Referandumda &[#]8216;evet&[#]8217; oyu çıkarsa yeni atamalar Ak Parti&[#]8217;nin isteği doğrultusunda yapılacaktır. Hükümet, kendi ideolojileri doğrultusunda atamalar yaparak yargıyı eline geçirecek. Ayrıca geçmişte yapılan yolsuzlukların örtbas edilmesi için de bu yola başvurdular. Bu referandum CHP&[#]8217;nin, MHP&[#]8217;nin veya Ak Parti&[#]8217;nin referandumu değil. Bu milletin referandumudur. Biz de millet olarak &[#]8216;hayır&[#]8217; demeliyiz&[#]8221;


&[#]8216;150 milyon dolar TTK&[#]8217;ya verilseydi&[#]8217;


Ali Koçal, CHP&[#]8217;nin referandumda bir siyasi inat uğruna &[#]8216;hayır&[#]8217; diyeceği görüşüne de tepki göstererek; &[#]8220;Biz çocuk muyuz da bazıları gibi inat edeceğiz. Burada ülkenin geleceğinden bahsediyoruz. Bu konuda inat olmaz. Biz partinin menfaatlerini değil, halkın menfaatlerini düşünüyoruz. Biz CHP olarak ülkenin ve Zonguldak&[#]8217;ın sorunlarını meclise taşıyacağız. Referandum için hazineden 150 milyon dolar para çıkacak. Bu para TTK&[#]8217;ya verilse, bu kurumun borçları kapanmaz mıydı? Veya çiftçiye verilseydi, ülke kalkınmaz mıydı? Bunları düşünen yok.



&[#]8216;Mahkum kendini asmış. Hadi canım sende&[#]8217;


Beycuma Kapalı M Tipi Cezaevi´nde intihar eden gencin ailesini de ziyaret ettiklerini anlatan Koçal; &[#]8220;´Bunun gibi konuları meclise taşımaya gayret ediyoruz. İktidar yurttaşını koruma ve kollamadan uzaklaşmış, gözü hiçbir şey görmüyor. Cezaevindeki olay intihar mı, asma mı, asılma mı ne olduğu belli değil? Cezaevinde bir kişinin yaşam hakkını sağlayamıyorsanız siz neyin referandumunu yapıyorsunuz? Yetkililer, ´normal bir olay, günlük yaşam içerisinde böyle şeylerle karşılaşılabilir, işte olmuş´ gibi söylemlerde bulunuyor. Cezaevi kantininde ip, keser, bıçak, testere satabilir misiniz? Kantinde ipin ne işi var? Alışveriş yapma, dışarıya çıkma imkanı var mı, kime yaptırmış? Dışarıya çıkmış, basket potasına kendini asmış, hadi canım sende. Aradan kaç gün geçti, halen somut bir şey yok. İktidar, yurttaşını koruyamıyor, yaşam hakkı ve güvencesini sağlayamıyorsa anahtarı, mührü bırakıp gitsin.&[#]8221; Koçal, hararetli geçen tartışmaların ardından konuşmasını gazetecilerle sohbet halinde sürdürdü.



Filyos Projesi bu şekilde gerçekleşmez


Koçal Zonguldak&[#]8217;ta devam eden yatırımlar ve beklentilerle ilgili beklenen adımların atılamadığını belirterek hükümeti sert dille eleştirdi. Filyos Projesi&[#]8217;nin bir oyalama projesi olduğunu belirten Koçal; &[#]8220;Bu güzergahta iki ayrı baraj yapılması gerekiyor. Köprübaşı Barajı&[#]8217;nın yüzde 80&[#]8217;i tamamlandı. Ama diğer barajın projesi bile yok. Bu barajlar tamamlanmadan Filyos Projesi&[#]8217;nin hayata geçmesi söz konusu değil. Ne ıslah yapabilirsiniz ne de tahsis. Burası gözden kaçırılıyor. Halk bunlarla kandırılıyor. Yukarıdan gelecek suyu kontrol altına alacak baraj yapmadan kim oraya yatırım yapar. Bu kendi raporlarında da aynen böyle ama halka doğruları anlatmıyorlar&[#]8221; dedi.

Editör: Pusula Gazetesi