Eski Amasra yolunda yapılan ıslah çalışmaları sırasında lahit kapağının bulunduğu yerin yaklaşık 150 metre ilerisinde bulunan mezar taşlarının ardından şimdi de ortası oyularak işlenmiş taştan oluşan bir eser bulundu. Roma dönemine ait mezar parçalarının bulunduğu yerin az ilerisinde toprağın altından çıkan eser Müze Müdürlüğü görevlisi arkeolog tarafından incelemeye alındı. Kazdıkça eser fışkıran güzergahta bulunan parçaların doğal aşınmalar sonucunda olduğu yerden kayarak yol kenarına geldiği belirtiliyor.



Turistlerin ilgisini çekiyor



Turizm sezonunda trafik hareketi yoğun olan güzergahta bulunan tehlikeli noktaların iyileştirilmesi için karayolları ekipleri tarafından başlatılan çalışmalarda iş makinesinin kazı yaptığı sırada ortaya çıkan eserler, Amasra sakinlerinin yanı sıra ilçeye tatile gelen turistlerin de ilgisini çekiyor. Fahri Trafik Müfettişi Faruk Papila&8217;nın 1077 imza ile yaptığı ısrarlı girişimler sonucunda ıslah edilmeye başlanan yolda bulunan eserlerin Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da inceleneceği öğrenildi.



Arkeolog sürekli denetimde



Güzergahta Karayolları ekipleri tarafından yapılan iyileştirme çalışmaları Amasra Müzesi görevlisi arkeolog tarafından denetleniyor. Arkeolog, sabah denetim çalışmalarına başlıyor akşam üstü çalışmaları sonlandırıyor. Tarihi eser kalıntısı görüldüğü an, kepçe çalışması bir anda durduruluyor. Antik eserin durumu bozulmadan, kepçe operatörü ile durum değerlendirilmesi yapılıyor. Arkeolog eserin fotoğraflarını çekiyor. Antik eser orijinal yerinde bırakılıyor. Eserin etrafı itina ile temizleniyor. İş makinası daha sonra kaldığı yerden çalışmalara devam ediyor.

Editör: Pusula Gazetesi