CHP&[#]8217;nin iktidara çok yakın olduğunu belirten MYK Üyesi ve Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Kemal Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun Başbakan seçilmesinin ardından, kalkınma hamlesini Zonguldak&[#]8217;tan başlatacağını söyledi. Koçal, Zonguldak ve pek çok Anadolu ilinde tersine göçü başlatmanın yol haritasını hazırladıklarını söyledi.


CHP Milletvekili Ali Koçal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun Başbakan olduğunda ülke genelindeki kalkınma hamlesini Zonguldak&[#]8217;tan başlatacaklarını söyledi. Koçal Türkiye&[#]8217;nin okyanus ötesinden yönetildiğini belirterek, vatandaşların referanduma giderken bunu 500 milyar dolara çıkan dış borçlanmayı da göz önünde tutmasını istedi.
Pusula Gazetesi&[#]8217;nin haber toplantısının konuğu olan CHP MYK Üyesi Ali Koçal referandum süreci ve CHP&[#]8217;deki gelişmelere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Pusula Gazetesi Sahibi Ali Rıza Tığ, Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz ve gazete çalışanlarıyla bir arada olan Koçal, Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun göreve gelmesinin ardından iktidar yürüyüşüne Zonguldak&[#]8217;tan başladığı belirterek, Başbakan olduğunda da kalkınma hamlesini Zonguldak&[#]8217;tan başlatacağını vurguladı.

Kalkınma Hamlesi Zonguldak&[#]8217;tan başlayacak
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu&[#]8217;nun Genel Başkan seçildiği kongrede Zonguldak vurgusunun önemli olduğunu belirten Koçal buradan hareketle ilk ziyaretin taziye amaçlı olduğunu ancak Cumartesi günü yapılacak mitingle hükümete Zonguldak&[#]8217;ın ciddi bir mesaj vereceğini söyledi.
Koçal, CHP&[#]8217;nin iktidar olmaya çok yaklaştığını ve tüm kurum ve kurullarla daha disipline bir anlayışla çalışmak zorunda olduklarını belirterek, CHP hükümetinde kalkınma hamlesinin Zonguldak&[#]8217;tan başlatacaklarını söyledi.
TTK&[#]8217;yı bu süreçte daha güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Koçal; &[#]8220;İlk kalkınma hamlesi Zonguldak&[#]8217;tan başlayacak. Biz bir sürü şeyler olacak ve şunlar değişecek dediğimizde bize şunu soruyorlar; &[#]8216;İyi güzelde bunun kaynağı nedir?&[#]8217; diyorlar. Bunlar normal çünkü Türkiye borçlu bir ülke. Türkiye sürekli borçlanarak borç ödüyor. Bu ülke çok zengin bir ülke. Örnek olarak Zonguldak&[#]8217;ı ele alalım. Eğer biz üretim ekonomisini gerçekleştirip madenlerimizi ekonomiye katarsak bunları yapmak çok kolay. Zonguldak&[#]8217;ta şuanda 10 bin civarında işçi çalışıyor. 1 bucuk milyon ton kömür üretiyor. Bizimde 20 milyon ton kömüre ihtiyacımız var. Ne veriyoruz bunun karşılığında 2 milyar doların üzerinde para veriyoruz. Biz işçi sayısını artırırsak üretimde kendiliğinden artar. Bu mantık herkes tarafından kabul edilen bir mantık. İşçi sayısı artacak, daha çok üretecek ve bu üretilen ekonomiye katarak zenginleşecek para da yurt içinde dönmüş olacak. Dışarıya verdiğimiz 2 milyar dolar içeride kalacak. TTK&[#]8217;nın planlama projesi 26 bin işçi, 5 milyon ton üretim. Yapılan planlamada bunu kendileri söylüyorlar. Bu işi yapsak hem istihdamı hem de üretimi artırsak kazanılan para da içeride olsa büyük bir imkan doğacak. İşte bu imkanlarla beraber vaat ettiklerimizi yapacağız. Zonguldak&[#]8217;ın yeraltı zenginliklerinin yanı sıra doğa zenginlikleri de var. Bunların hepsini üretime dönük düşündüğün zaman elde edeceğimiz paralarla ekonomiyi güçlendirmiş olacağız. Dolayısıyla kalkınma ve yatırım olacak&[#]8221; dedi.

Zonguldak&[#]8217;ta tersine göçü başlatmanın formülleri
Zonguldak dışında çok sayıda gurbetçinin köyüne dönmek için küçük bir işaret beklediğini belirten Koçal, bölgede vaad edilen yatırımların olmaması nedeniyle
yaşanan çaresizliğin kader olmadığını belirterek halktan destek istedi;
Koçal şöyle konuştu; &[#]8220;Birincisi TTK&[#]8217;yı kesinlikle güçlendireceğiz. TTK&[#]8217;ya işçi alınıp üretim artırılacak. Çünkü buna sadece Zonguldak&[#]8217;ın değil, ülkemizin ihtiyacı var. Zonguldak&[#]8217;a 5 bin işçi alındığında istihdamda artar üretimde. Ama sadece buradaki amaç işsizliği azaltmak değil. Bir diğer amacımızda Zonguldak&[#]8217;tan güç edenleri tekrar geriye getirmektir. Aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve bizim gücü geriye çevirme imkanlarımız var. Zonguldak&[#]8217;ta 160 yıllık maden kültürü vardır. Bunların yıllardır söyleyip gerçekleştiremediği Batı Karadeniz Filyos Projesi Zonguldak&[#]8217;ın olmazsa olmazıdır. Filyos Projesi&[#]8217;nin gerçekleşmemesi demek buradaki insanların ömür boyu sürünmesi demektir. Bu proje çok önemlidir ve mutlaka hayata geçirilecektir. Tersanedeki meseleleri de çok yakından takip ediyoruz. Buradaki tersaneleri rakipleriyle yarışma noktasına taşımak istiyoruz. Bununla ilgili projelerimiz var. Gerçekten bu işi yapanlar çok hazırlıklı. Sadece onlara destek vermek gerek. Zonguldak&[#]8217;ta bunların yanında birçok özelliği var. Denizimiz, orman ürünlerimiz ve tarımımız var. Zonguldak çok büyük bir öğrenci şehri olabilecek potansiyele sahip. Bunun altyapısını hazırladığımızdan Zonguldak&[#]8217;ı öğrencilerin tercih etmesi lazım. Zonguldak&[#]8217;a yatırımcının gelmesini sağlamalıyız. Havaalanı havaalanı dediler oda yılan hikayesine döndü. Orada bir havaalanı var çok güzel. Haftanın birkaç günü seferler var. Bu memnuniyet vereci bir şey ama çıtayı yükletmek lazım. Yıllardır bunlar konuşuluyor. Önemli olan iyi niyet, çalışma isteği ve bu sorunları çözebilme isteğidir. Eğer sorunları çözme isteğinin var ise ve bu konuda samimi iseniz Zonguldak&[#]8217;ın sorunları çözülür&[#]8221;

Yunanistan&[#]8217;dan buğday alarak kalkınamayız
Türkiye&[#]8217;nin ve Zonguldak&[#]8217;ın kendi üretim alanlarına yönelmesi gerektiğini ifade eden Koçal, kalkınma hamlesiyle yeni bir yol haritası ortaya koyacaklarını belirtti. Koçal; &[#]8220;Zonguldak&[#]8217;ın köylerine bir bakalım. Köy denildiği zaman insanların ilk aklına hayvancılık ve tarım değil midir? Hayvancılık ve tarımla insan kendi ihtiyacını karşılıyordu. Köylü pazardan ürün almazdı. Şimdi köylü süt, yumurta, yağını pazardan alıyor. Köydeki çiftçi lahanayı pazardan alıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Peki bu neden kaynaklanıyor. Köylü mü tembel? Eğer bunu teşvik etmezseniz, köylünün önünü açmaz ona fırsat vermezseniz üretim yapmaz, tembelleşir. Siz köylünün mahsulüne para vermiyorsunuz? Fındığa para vermiyorsunuz. Mesela bizim Alaplı&[#]8217;nın tamamı ile Ereğli&[#]8217;nin yarısı geçimini fındıktan sağlıyor. Fındığa para vermezseniz köylü neden fındık yapsın ki. Ürünü pazarlayamıyorsun? Zonguldak&[#]8217;ın toprakları çok verimli topraklardır. Tarihinde ilk defa bu ülke son 10 yıldır dışarıdan pamuk alıyor. Pamuk ovalarımız var. Yetmedi biz Yunanistan&[#]8217;dan buğday alıyoruz. Biz tarım ülkesiyiz. Böyle bir ülkenin kalkınması olur mu? Elbette böyle bu ülke sürekli borçlanır. Ürettiğimizi ekonomiye katmadığımızda kalkınmamız mümkün olamaz. Yeraltı ve yer üste zenginliklerimiz var kalkınamıyoruz. Eğer bunları yapılmıyorsa, bu ülkeyi yönetenlerin kafasının arkasında başka bir şey var demektedir. Oda şudur halk fakirleşsin, halka bir dilim ekmeği biz verelim ve kendimize bağımlı hale dönüştürelim. Türkiye yeraltı ve yer üstü zenginlikleriyle kendi kendine yeten ender ülkelerden biri&[#]8221; dedi.

Uluslararası ilişkileri koruyacağız ama taşeron olmayacağız
Koçal, Türkiye&[#]8217;nin her türlü imkanı olmasına karşın pek çok alanda giderek dışa bağımlı hale geldiğini hatırlattı. Ülke olarak uluslar arası ilişkileri geliştirmenin yolunun Türkiye&[#]8217;nin bağımlı hale gelmesinden değil güçlü olmasından ve üretim anlayışını desteklemesinden geçtiğini belirten Koçal, Ak Parti&[#]8217;nin bu anlayıştan vazgeçmek için inat ettiğini vurguladı.
Koçal; &[#]8220;Bu siyaset değil, ne yazık ki işin gerçeği bu. Bu yöneticiler uluslar arası güçlerin yerel taşeronluğunu yapıyor. 8 yıldır Türkiye&[#]8217;yi yönetiyorlar. 8 yıldır TBMM&[#]8217;de çıkan yasalar ne kadar Türk vatandaşının lehindedir. Çok basit bir Sosyal Güvenlik Yasayı getirildi. Bu yasayla ilgili günlerce sabahlara kadar TBMM&[#]8217;de tartışmalar oldu. Dedik ki bu yasa insanlarımızın lehinde değildir, aleyhindedir. Bunu biraz yumuşatın. Örneğin 18 yaşındaki bir kız çocuğunun eğer evlenmediyse Türkiye&[#]8217;de artık sosyal güvencesi yoktur. Böyle bir şey olmamalı. Şimdi bunun demokrasiyle bir alakası olabiliri mi?&[#]8221; dedi.
Editör: Pusula Gazetesi