Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Aile Hekimliği Uygulaması, 14 Eylül 2010 itibariyle Zonguldak&[#]8217;ta başlayacak. Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, uygulamaya göre Zonguldak&[#]8217;ta ortalama 3 bin beş yüz kişiye bir hekimin düşeceğini ifade etti.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Kızılcık ve Sağlık Ocakları Şube Müdürü Dr. Nilgün Çeter, Aile Hekimliği Uygulaması hakkında basın toplantısı düzenledi. İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonu&[#]8217;nda gerçekleştirilen toplantıda, İlikhan gazetecilere uygulama hakkında bilgiler verdi.
Aile Hekimliği Uygulaması&[#]8217;nın 42 ilde uygulandığı ifade eden Murat İlikhan, uygulamanın Zonguldak&[#]8217;ta da 13 Eylül 2010 itibariyle başlayacağını dile getirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Aile Hekimliği&[#]8217;ne Türkiye&[#]8217;nin tamamında geçileceğini ifade eden Dr. Murat İlikhan, &[#]8220;Aile Hekimi, hastalıkların gelişmesini önlemek amacıyla düzenli sağlık taramalarını gerçekleştirir ve sağlıkla ilgili konularda danışmanlık hizmetini sağlar. Aile hekimi tarafından tespit edilen sağlık sorununun tedavisi, başka bir uzmanlık dalını ilgilendiriyor ve spesifik tedavi gerektiriyorsa, kişinin bu hizmete ulaşmasında koordinasyonun sağlanması da aile hekiminin görevidir. Aile hekimi, kişiyi ailesi ve içinde yaşadığı toplum ile birlikte bir bütün olarak ele alarak koruyucu sağlık hizmetleri ile tedavi hizmetlerini bir arada sunan ve kendi sorumluluğu altındaki kişilerin hem biyolojik, hem ruhsal, hem de sosyal yönleriyle ilgili olan, kişilerin kendi seçtikleri hekimidir. Hasta ve hekim arasındaki iletişim ise daha önemlidir. Çünkü, hekimler açısından, hastaları anlamanın, onlara uygun tedaviler düzenleyebilmenin, hastaların bu tedaviye uyum sağlayıp, tedaviye bağlı kalmalarının, hastalar açısından ise hekimlere güven duymanın, kendilerine sunulan tedavi imkanlarından yararlanabilmelerinin ve iyileşmelerinin ilk ve en önemli adımı iletişimdir&[#]8221; dedi.
Zonguldak&[#]8217;ta yaklaşık 173 Aile Hekimi&[#]8217;nin görev yapacağını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, il merkezinde de 60&[#]8217;a yakın hekimin çalışacağını ifade etti. Yeni sisteme göre çalışacak hekimler için 14 Ağustos 2010 günü ilk yerleştirme işlemine başlanacağını dile getiren Müdür İlikhan, uygulama için hekimlerin büyük çoğunluğunun müracaat ettiğini belirtti.
Sağlık Ocakları Şubesi Müdürü Dr. Nilgün Çeter de hekimlerin maaşlarının nüfus bazına göre hesaplanacağını ifade etti. İlk bin beş yüz kişi için hekimlerin maaşlarının bin lira olacağını dile getiren Çeter, vatandaşların Aile Hekimliği Uygulaması hakkında, Sağlık Müdürlüğü&[#]8217;nün www.zsm.gov.tr adresinden bilgi alabileceğini ifade etti. Uygulama başladığından itibaren hekimlerin bir yıl içinde kendi nüfusları hakkında bilgi edinip kendilerini tanıştıracağını dile getiren Çeter, uygulamanın olumlu sonuçlar getireceğini de sözlerine ekledi.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, sağlığa kolay ulaşmak ve sağlığın toplam maliyetinin eskisine göre daha uygun olacağını dile getirdi.
Editör: Pusula Gazetesi