Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, tersanelerde yaşanan krizde hükümetin yatırımcıyı desteklemediğini, yaşanan ekonomik krizin sorumluluğunun hükümete ait olduğunu söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası´nı ziyaretinde yaptığı konuşmada, tersanelerde yaşanan krizin sorumluluğunun hükümete ait olduğunu anlattı. CHP iktidarında tersanelerin yeniden ele alınacağını ve yatırımcıların dış piyasadaki yatırımcılarla rekabet edebilecek duruma getirileceğini belirten Koçal, şöyle konuştu: "Tersaneler projesi gündeme geldiğinde, hükümet tersaneler projesi adı altında yapılan çalışmaları bölgenin en büyük yatırımı olarak
gösteriyordu. Şimdi o zaman tersanelere büyük yatırım yapanlar, borçlananlar daha sonra uluslararası güçlerle rekabet edemedikleri için iflasın eşiğine geldi. Sipariş alamadılar, işçi çıkarmaya başladılar."
YATIRIMCIYA SAHİP ÇIKILMADI
Devletin işvereni koruyamadığını, dış piyasadaki uluslar arası güçlere karşı koruyamadığını anlatan Koçal, şunları söyledi: "Koruyamadığı için tersaneler bir bir dökülmeye başladı. Dış piyasada gemi yapım maliyetinin düşük olması nedeniyle tersaneciler sipariş alamayarak bugünkü duruma düştüler. Tersane yatırımcıların bu yaşanan krizle bir suçu olmadığını düşünüyorum. Bu durumun sorumlusu tamamen iktidar partisidir. İktidar bu krizi iyi yönetememiştir. Yatırımcıya sahip çıkmamıştır. Dolayıyla tersaneler
bölgesinde 6 bin işçi çalışırken, şu an 500-600 işçi çalışmaktadır."
Bölgeye yapılan yatırıma yazık olduğunu belirten Koçal, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yatırım gerçekten önemli bir yatırımdır, desteklenmesi gereken yatırımdır. Buradan şunu açıkça söylemek istiyorum. CHP iktidarında bu bölge yeniden gözden geçirilecek, ele alınacak, yatırımcılarımız dış piyasadaki diğer yatırımcılarla rekabet edebilecek duruma getirilecektir. Biz bu yatırımı destekleyeceğiz, yatırımcıların önünü açacağız."
Tersanelerde yaşanan krizle ilgili TBMM´ye önerge verdiklerini belirten Koçal, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz tersanelerdeki krizin incelenmesi araştırılması için TBMM´ye önerge verdik. Ama iktidar partisi bu önergenin üzerinden epeyce bir zaman geçmesine rağmen önerge ile ilgili bir çalışma yapmamıştır. Biz CHP olarak işçimizin, esnafımızın ve yatırımcımızın daima yanında olacağız."
Editör: Pusula Gazetesi