Zonguldak 1. Asliye Hukuk Hakimi Yüksel Ulutaş, bilirkişi heyete ile birlikte hasar tespiti için inceleme yapmak üzere indiği 30 madencinin öldüğü maden ocağında, babası 82 yaşındaki Mehmet Ulutaş´ın tedavi gördüğü hastanede öldüğü haberini aldı. Ocak çıkışında büyük üzüntü yaşayan Hakim Ulutaş, "Sabah görüştüğümüzde sesi gayet iyi geliyordu. Çok üzgünüm" dedi.


Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü´ne ait Karadon´da geçen 17 Mayıs´ta 30 madencinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlaması sonucu kullanılamaz duruma gelen kuyuda hasar tespit çalışması yapıldı.
Zonguldak 1. Asliye Hukuk Hakimi Yüksel Ulutaş başkanlığında, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Orhan Kural, öğretim üyeleri Prof.Dr. Nuh Bilgin, Yrd. Doç. Dr. Ramazan Çağlar, Yrd.Doç.Dr. İsmail Gerdemeli ve Dr. Murat Kuruoğlu´ndan oluşan heyet, Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ve diğer TTK görevlileriyle birlikte dün öğle saatlerinde yerin 540 metre altındaki patlamanın meydana geldiği ocağa indi.

Acı haberi yerin 540 metre altında aldı
Yaklaşık 3 saat süren inceleme sırasında Hakim Yüksel Ulutaş, babası Mehmet Ulutaş´ın Erzurum´da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini öğrendi. Yakınları ve Adliye´deki görevlilerin cep telefonundan Ulutaş´a ulaşamaması üzerine Karadon Müessese Müdürlüğü´ne bilgi verildiği, müdürlük görevlilerinin de telefon aracılığıyla yer altındaki Ulutaş´a acı haberi verdiği belirtildi.
İncelemelerini tamamladıktan sonra heyetle birlikte ocaktan çıkan Ulutaş, büyük üzüntü yaşadı. Babasının, kalp kapakcıklarındaki daralma nedeniyle dün sabah Ardahan´dan Erzurum´da bir hastaneye kaldırıldığını telefonla öğrendiğini belirten Ulutaş, "Telefonda görüştüğümüzde sesi gayet iyi geliyordu. Yerin altında hasar tespit çalışması yaparken acı haberi aldım. Çok üzgünüm. İzin alıp, babama son görevimi yapmak için gideceğim" dedi.

Madencilere sigara içmeme şartı getirilsin
Hasar tespiti için ocakta inceleme yapan bilirkişi heyetinde yer alan İTÜ Maden Mühensliği Bölüm Başkanı ve Sigara ile Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof.Dr. Orhan Kural, madencilik sektöründe çalışacak işçi ve mühendislerin bundan sonra sigara içmeyen kişilerden seçilmesini istedi. Bunun için yasa hazırlanmasını isteyen Prof.Dr. Kural, "Yer altında çalışacak kişilere işe girerken sigara içmeme şartı getirilsin.
Böylece bu tür kazaların bir noktada önüne geçilmiş olabileceğini, veya böyle bir patlamanın sigaradan kaynaklanma ihtimalinin ortadan kalkmış olacağını düşünüyorum" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu´nun talebi üzerine üniversite olarak maden kazalarına ilişkin bir rapor hazırlayacaklarını da belirten Prof.Dr. Kural, 18 Ağustos´a kadar bu raporu hazırlayarak sunacaklarını söyledi. Prof.Dr. Kural, raporda, kömür ocaklarında çalışacak personele sigara içmeme şartı getirilmesi konusuna da yer vereceklerini vurguladı.
Editör: Pusula Gazetesi