Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Karadon&[#]8217;da 30 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan facia ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı&[#]8217;nın hazırladığı raporu değerlendirdi.

Muslu, bilirkişi raporu ile ilgili de &[#]8216;Olayın neresine bakarsanız bakın denetimsizlik ve kontrolsüzlük gibi içerisinde ne ararsan var. Teknikerin puantajına bakmaya, Mühendisin de tuvalete gittiği iddia ediliyor. Bu işgüzarlık TTK&[#]8217;nın ayıbıdır&[#]8221; dedi.


Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Karadon&[#]8217;da 30 madencinin ölümüne neden olan grizu faciası ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı&[#]8217;nın hazırladığı raporu değerlendirdi.
Muslu, bilirkişi raporuna göre Yapı Tek firmasının yüzde 70, TTK&[#]8217;nın yüzde 30 oranında kusurlu bulunması ile ilgili de &[#]8216;Olayın neresine bakarsanız bakın denetimsizlik ve kontrolsüzlük gibi içerisinde ne ararsan var. Teknikerin puantajına bakmaya, Mühendisin de tuvalete gittiği iddia ediliyor. Bu işgüzarlıktır&[#]8221; dedi.

&[#]8216;Bu kazaları 6 yıl öncesinden gördük&[#]8217;
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, TTK&[#]8217;da yaşanan kazalarla ilgili düşüncelerini şu şekilde dile getirdi; &[#]8220;TTK taşeron firmalarla 2004-2005 yıllarında tanıştı. Biz bunu o günlerde de söyledik taşeron firmaların yeraltında galeri sürmesinin ve gazlarla mücadele etmesinin kolay olmadığını söyledik. Birde ısrarla bu işlerin TTK&[#]8217;nın asli görevi olduğunu söyledik. Kurumlar taşeron firmalara asli görevlerini devredemezler diye bir kanun var. Ama buna rağmen her nasıl olduysa kurumlar asli görevlerini 2004 yılında taşeron firmalara devrettiler. O günkü şartlarda sendika olarak eylemler yapıldı. Ben bu uygulamanın başarılı veya başarısız olduğu yönündeki tartışmalara girmeyeceğim. Yalnız bu uygulamanın yanlış olduğunu belirteceğim. Bu konuda telafisi olmayan sonuçların ortaya çıkacağını belirttik. Açıkçası sendika olarak bu taşeron firmaların yaptığı kazaları 5-6 yıl öncesinden gördük.

&[#]8216;TTK işçi alsın, kendi görevini kendisi yapsın&[#]8217;
TTK&[#]8217;da özelleştirmenin kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyorum. İşçi ücretlerinin maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söylediler. Biz sendika olarak 2006 yılında hükümetle oturduk ücretlerimizi yarı yarıya çektik. Şimdi bakıyoruz ve halen daha TTK&[#]8217;nın zararı konuşuluyor. Biz çalışanlar olarak üzerimize düşeni yaptık. Artık zararda kurum kendine ve kendi yönetim kademelerine bakacak.
Bizde TTK&[#]8217;nın bu zararla anılmasını istemiyoruz. Biz üzerimize düşeni yaptık. Artık sıra kurumda. TTK&[#]8217;da üç tane taşeron firma var. Bunlar Kozlu Üzülmez&[#]8217;de Star firması, Karadon&[#]8217;da Yapı-Tek firması ve Armutcuk bölgesinde de Kasfet diye firmalar var.
Bu firmalar TTK&[#]8217;nın kendi görevini yapıyor. TTK&[#]8217;da yıllardır galerileri ve anayollar gibi çalışmaları taşeron firmalar sürmemeli. TTK işçi alsın, kendi görevini kendisi yapsın. Biz taşeron firmaya karşıyız. Bugüne kadar kamu kurum ve kuruluşu özelleşti ama özelleşenlerin yerine herhangi bir şey konulmadı hepsi satıldı. O nedenle biz TTK&[#]8217;nın özelleşmesine karşıyız. Kömürümüzü ülke sanayisine kazandırmaya çalışalım.

&[#]8216;Bu işgüzarlık TTK&[#]8217;nın ayıbıdır&[#]8217;
Grizuyla ilgili bilirkişinin raporu yargıya intikal etti. Olayın neresine bakarsanız bakın denetimsizlik ve kontrolsüzlük gibi içerisinde ne ararsan var. Teknikerin puantajına bakmaya, Mühendisin de tuvalete gittiği iddia ediliyor. Bu işgüzarlıktır. Ben bunu kabul etmiyorum. Bu TTK&[#]8217;nın ayıbıdır. Eğer kurum bu denetim sorumluluğunu almış ise yerine getirmek zorundadır. Görevlerini yerine getirmediyse kurum da burada suçludur.
Kusura bakmasınlar. Görevli oraya gitti buraya gitti demek mazeret değil. Ben şahsen yerel ve ulusal basına böyle haberlerin çıktığında izlerken o söylemlerden utandım.

&[#]8216;Üç ay oldu, Çinliler gelemedi&[#]8217;
Bu olmamalıydı. TTK denetim ve kontrolde bu kadar aciz duruma düşmemeliydi. Kazadan sonra ulusal basının canlı yayınında bir önceki TTK&[#]8217; Genel Müdürü Ömer Yenel açıklama yaptı. &[#]8216;Taşeron firmaların kurumda iş yapması iki başlıdır&[#]8217; dedi. Bunları yaşadık işte. İki başlı olduk. Topu şimdi biri ötekine ötekide birine attı. Olan 30 tane madencimize oldu. Ateş düştüğü yeri yaktı. Görüyorsunuz halen daha iki tane madencimize ulaşamadık. Mezarları Saltukova Köyü&[#]8217;nde açık bekliyor. Şuanda cenazeler bekleniyor. Bekleyiş 17 Mayıs&[#]8217;tan bu yana artık üç aya oldu devam ediyor. Çinli firma halen daha gelip işe başlayamadı.

&[#]8216;İnşaat şirketinin madende ne işi var&[#]8217;
TTK bünyesinde çalışan üç örgütsüz firma var. Bizde sendika olarak en fazla işçi çalıştıran taşeron firma ile örgütlendik.Yetki içi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı&[#]8217;na müracaat ettik. Bize dedikleri şu &[#]8216;Biz inşaat şirketiyiz. Siz maden iş kolu ile örgütlüsünüz.&[#]8217;
Bende soruyorum o zaman inşaat şirketinin madende ne işi var. Gidin o zaman barajlarda, metro inşaatlarında ve karayollarında veya kendi dalınızla ilgili yerlerde çalışın. Ama Zonguldak&[#]8217;ta TTK&[#]8217;da inşaat firmalarını kesinlikle istemiyoruz. Bu gerekçelerle bizim teklifimize itiraz ettiler. Bizde mahkemeye verdik. Eylül ayında da mahkememiz var. İnşaat şirketlerinin madenle ilgili tecrübeleri yok. Gazlarla mücadele etmek inşaat şirketlerini işi değil, TTK&[#]8217;nın işidir. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız&[#]8221; şeklinde konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi