Bartın&8217;da 2007-2008 eğitim öğretim yılında açılan ve mülkiyeti İl Özel İdaresine ait eski Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü binasında eğitime devam eden Fen Lisesi&8217;nin yeni binası için dün temel atma töreni düzenlendi. Hayırsever vatandaş Avukat Sabri Çavuşoğlu tarafından bağışlanan 10 dönümlük araziye yapılacak olan Fen Lisesi&8217;nin temel atma töreni görkemli geçti. Törene Vali İsa Küçük, AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, Belediye Başkanı Cemal Akın, Milli Eğitim Müdür Vekili İdris Bakırhan, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal, Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, çok sayıda daire müdürü, siyasi parti temsilcisi ve arsayı bağışlayan hayırsever Avukat Sabri Çavuşoğlu ile eşi katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende ilk konuşmayı Milli Eğitim Müdür Vekili İdris Bakırhan yaptı.


Hedefimiz, büyük ve güçlü Türkiye&8217;ye ulaşmak


Bakırhan, &8220;Günümüz yüzyılı, sınırları zorlayan, bilinenleri anlamsız kılan büyük ve hızlı bir değişim yüzyılıdır. Bir yandan gelişme planları olarak toplumsal kalkınma planları yaparken, bir yandan da çocuklarımızı ve gençlerimizi bilgi çağına uyumlu, üreten, sorgulayan, ülkenin güzel günlere yürümesini sağlayan bireyler yetiştirmeye çalışıyoruz. Ülkemizin eğitim anlamında en üst seviyeye ulaşması geleceğimiz için büyük önem arz etmektedir. Toplum olarak gelişmeleri ve değişmeleri iyi değerlendirerek, uygar dünyanın gidişatını izleyerek, milletimizin ihtiyaçları doğrultusunda yeni hedefler belirleyip, bilgi toplumu olma yolunda ön saflarda yerimizi almamız gerekmektedir. Hedefimiz, büyük ve güçlü Türkiye&8217;ye ulaşmaktır. Eğitimde desteklerini esirgemeyen başta Sayın Valimiz İsa Küçük&8217;e, Milletvekilimiz Yılmaz Tunç&8217;a ve fen lisesi yapımı için 10 dönümlük arsa bağışında bulunan hayırsever vatandaşımız Sayın Sabri Çavuşoğlu&8217;na teşekkür ederim. Bugün temeli atılan fen lisemizin Türk Milletine ve Bartın&8217;a hayırlı olmasını diliyorum&8221; dedi.


Bir an evvel hizmete sunmak istiyoruz


Daha sonra konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, &8220;Özel İdaremizin bünyesinde bulunan binada eğitime başlayan Fen Lisemizin daha modern ve daha çağdaş okula ihtiyacı vardı. Bu ihtiyacı gidermek için çeşitli araştırmalar yaptık ve hayırsever vatandaşımız 10 dönümlük arsasını milli eğitime bağışladı. Bugün temelini attığımız binamız, 25 Aralık 2010 tarihinde bitirilecek. Önceki rekor 6 ay 23 gündü. Bu bir rekor ise bunu 25 Aralık&8217;ta bitirmek istiyoruz. Hedefimizi öyle koyduk ve yüklenici firmayla bu şekilde sözleşme yaptık. Çünkü biraz geç kalmıştık. Fen Lisemizi bir an evvel Bartınlı öğrencilerimize ve milli eğitimimizin hizmetine sunmak istiyoruz&8221; diye konuştu.


Bartın&8217;ı eğitimde marka yapmak istiyoruz


Konuşmasında 2010 yılında 59 okulun onarımını hedef olarak belirlediklerini ifade eden Kayış, &8220;Eğitim öğretim yılı başlayıncaya kadar da onarımları tamamlayacağız. Artık hiçbir öğrenci okul onarımı yapan yüklenici olmayacak. Aslında Bartın&8217;da bu maya tutmaya başladı. 10 dönümlük arsayı bağışlayan Sabri Çavuşoğlu&8217;nun yaptığı hayırseverlik bir nevi maya oldu ve bu maya tutmaya başladı. Bütün çalışma arkadaşlarımıza ve bu işin önderi olan Sayın Valimiz, İl Genel Meclisi Başkanımız, Milletvekilimize şükranlarımı sunuyorum. Bartın için çalışıyoruz. Milli eğitimden iyi haberler alıyoruz ama bu yetmez. Milli eğitimde Bartın&8217;ı marka il yapmak istiyoruz. Bunun işaretleri bugün görülüyor&8221; şeklinde konuştu.



Gelişime ve değişime ayak uyduruyoruz


Ardından konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal ise, &8220;Eğitimin ve öğretimin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bilinç içerisindeyiz. İl Özel İdaresi&8217;nin karar organı İl Genel Meclisi olarak her zaman bütçemizde okulları ve eğitimi ön plana çıkardık ve çıkarmaya da devam edeceğiz. Eğitim ve öğretimin başarılı olabilmesi için öncelikle fiziki şartların çok iyi olması gerekir. Bartın, bu konuda diğer illerimize göre şanslı bir ildir. Okullarımızın tamamına yakını yeni binalarda hizmet vermektedir. Tabi bunları yeterli görmüyoruz. Gelişen ve değişen Türkiye&8217;de bizler de bu gelişime ve değişime ayak uydurarak yeni okullar ve yeni binalar inşa ediyoruz. Bugün de bunlardan bir tanesinin temelini atıyoruz. 6 yıl içerisinde İl Özel İdaremizde; 2 anaokulu, 3 ilköğretim okulu, 3 ilköğretim okulu ek binası gibi toplamda 167 projeye imza attık. Bu projelerde emeği geçen başta Sayın Valimiz olmak üzere İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarıma ve katkıda bulunan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum&8221; ifadesini kullandı.


Doğru yoldayız


Fiziki şartların yanında eğitim kalitesinin de çok önemli olduğunu belirten Kartal, &8220;Fen Liselerinin eğitimde lokomotif oldukları aşikârdır ve o ilin eğitim kalitesini her zaman yükseltir. Bunu son yıllarda açıklanan sıralamalarda da görmekteyiz. Bartın eğitimde her geçen yıl bir üst sıraya çıkmaktadır. 4 yıl önce Sayın Milletvekillerimiz ve Sayın Valimiz başta olmak üzere Fen Lisesinin Bartın&8217;a verilmesi konusunda büyük emek sarf etmişlerdir. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bizler de yeni binalar yapabilmek için yeni yer arayışlarına başladık. Hayırsever vatandaşımıza bağışta bulundukları için özellikle teşekkür ediyoruz. Yurt binası ile okul binası İl Özel İdaremizin öz kaynaklarıyla yapılmaktadır. Bu binaların toplam bedeli 4 milyon 700 bin liranın üzerinde olacaktır. Bu binayı kazandırmak için çok çalıştık ve bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Demek ki çalışınca oluyor. Bartın&8217;ın üniversite sınavlarında 4. sırada olması başarısını gördük. Demek ki doğru yoldayız. Bartın çıtayı yükseltiyor ve bu çıtanın altına düşmemelidir&8221; dedi.


Bundan büyük zenginlik yok


İl Genel Meclisi Başkanı Ali Kartal&8217;ın ardından konuşan AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç da, &8220;Güzel bir tören için toplandık. Bartın&8217;ımızda Fen Lisemize arsa bağışlayan Sabri Çavuşoğlu&8217;na teşekkür etmek istiyorum. O bir iyilik yapıyor ve hayırların en güzelini yapıyor. Eğitim için, Bartın&8217;ın geleceği için bir katkı sunuyor. Arsasını eğitime bağışlayarak, çocuklarımızın ve gençlerimizin iyi yetişmesini sağlayacak bir iyiliğe vesile oluyor. Bu çok büyük bir sevap. Buradan mezun olan çocuklarımız da hayırlı iş yaparlarsa onların sevapları da yine Sabri Çavuşoğlu ve eşine yazılmaya devam edecek. Bundan büyük zenginlik yok. Büyük bir iş yapmış oluyor. Buradan tüm Bartınlılar adına minnettarlığımızı ve şükranlığımızı ifade etmek istiyorum. Hayırseverlerimizin sayısının çoğalmasını diliyorum&8221; diye konuştu.


Bartın her yıl ön sıralarda olacak


&8216;Her şeyin başı eğitim&8217; diyen Tunç, &8220;Son yıllarda en fazla bütçe de eğitime ayrılmaya başlandı. Tüm Türkiye genelinde 5 bin adet okul inşa edildi. Tüm okullarımız bilgisayarla donatıldı. Eğitimde kaliteyi yakalamak için fiziki imkânları artırmak gerekiyor. Bartın&8217;da Sayın Valimiz ve hayırseverle birlikte bu konuda çok aşamalar kaydedildi. Bir taraftan üniversite şehri olan Bartın, hem ilköğretimde hem de ortaöğretimde gerçekten güzel hizmetlere sahne oldu. Bartın bu yıl üniversite sıralamasında 81 il arasında 4. oldu. Bunda Anadolu liselerimizin, özel okullarımızın ve dershanelerimiz olmak üzere hepsinin katkısı var. Artık bundan sonraki senelerde 4. olduğumuzda üzüleceğiz. Çünkü artık Fen Lisemiz de mezun vermeye başlayacak. Fen Lisesi öğrencilerimiz sınava girmeden 4. olduk. Şimdi Fen Lisesi öğrencilerimizin de mezun olmasıyla beraber Bartın her yıl bir kademe daha atlayarak ön sıralarda olacak&8221; şeklinde konuştu.



Çavuşoğlu, turizm konusunda müjde verdi


Hayırsever vatandaş Avukat Sabri Çavuşoğlu ise konuşmasında Vali İsa Küçük&8217;e övgüler yağdırdı. Çavuşoğlu, &8220;Lisenin yapımı anlaşmamız nedeniyle 2009&8217;da bitirilecekti ama bazı aksaklıklar sebebiyle temelini bugün attık. Bazı ufak tefek söylemler olmuştur. Fakat bu tür şeylerde bazı aksaklıklar olur. Bartın&8217;da bu lisenin yapılması için benim katkım olmuştur. Fakat burada en büyük katkısı olan Sayın Valimiz İsa Küçük ve ekibidir. Milli eğitim bakımından Bartın&8217;da Valimizin katkıları aynı şekilde turizm bakımından da çok mühimdir. Bartın&8217;ın geleceği bakımından yüzünü güldürecek sektör turizmdir. Bilhassa İnkumu yolunun açılması çok önemlidir. Sayın Valimizin turizme verdiği ehemmiyet sonucunda İnkumu ile Güzelcehisar arasında sahilden yol yapılacaktır. Bartın&8217;da yapılacak bu sahil yolunun İzmir&8217;in Kordon bölgesi gibi olacağını söylediler. Bu sayede İnkumu ile Hisar&8217;ın kumu birleşecek ve deniz faciaları karşısında daha büyük tedbirler alınmış olacaktır. Bu okulun yapılması Sayın Valimizin gayretleriyle olmuştur. O dönemki Milli Eğitim Bakanı&8217;nın 10 dönümlük bir arsa bulunması şartıyla Fen Lisesi yapma sözü sonucunda arsa için beni buldular onayladık ve iş bugüne geldi. Bartın&8217;a yapılan Fen Lisesinin Bartın&8217;a ve Türk Milletine hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum&8221; ifadesini kullandı.


Güzelcehisar yoluna bağlantı yapılacak


Vali İsa Küçük ise konuşmasında şunları söyledi: &8220;Benden önceki konuşmalarda işin geçmişi anlatıldı. Sayın Çavuşoğlu yeni bir konuyu gündeme getirdi. Geleceğe yönelik olarak bu konuda konuşmak istiyorum. Turizm Derneği Başkanı olarak da Sayın Çavuşoğlu Bartın&8217;a olan hizmetlerini henüz bitirmemiştir. 2006 yılında müracaat edilerek İnkumu&8217;ndan Hisar Plajına geçiş için bir yol talebi olmuştur. Bu yolla ilgili çalışmalarımız göstermektedir ki; bu yol yapılabilir. Ancak İl Özel İdaresi bütçesi buna imkân vermemektedir. Mutlak suretle genel bütçeden destek sağlanması gerekiyor. Sabri beyin belirttiği diğer ikinci bir yol ise, Güzelcehisar&8217;a giderken sağa dönülen yola yapılacak bağlantı yoludur. Bu yol yapılacaktır. İl Özel İdaremiz etüt çalışmalarını tamamlamıştır. İnşaatı da programa alınarak İl Encümeni&8217;nden geçmiştir.


Dedikodulara gülmek lazım


Bir başka düzeltme olarak da; Çavuşoğlu ailesinin sadece bir arsa bağışında bulunmadığını belirmek istiyorum. Çünkü 2006 yılında Sayın İnci Bankoğlu&8217;un katkılarıyla Kız Meslek Lisesi bahçesinde yapılan yurdun temel atma töreninde İl Valisi olarak hedefimizi, bundan sonra Bartın&8217;da bir Fen Lisesi kurmak olarak belirlemiştik. Birkaç gün sonra Bartın&8217;ın ak saçlılarından birisi beni ziyarete geldi. Bu isim Sayın Sabri Çavuşoğlu&8217;ydu. Geçmiş yıllardan gelen okul yapma öyküsünü anlattı ve okul yapılırsa hemen anayol kenarında 6 bin 500 metrekare arsa bağışlayacağını söyledi. Konu üzerinde çalıştık ve Milli Eğitim Bakanlığı çalışanları daha büyük bir yer olması gerektiğini belirterek kabul etmediler. Bu çalışmalar sırasında konu 10 dönümlük bir arsaya kaldı. Bazı dedikodular yapıldı ve bugün bunlara cevap vermemiz lazım. Sabri Çavuşoğlu&8217;nun bu bölgede başka arsaları olduğu için ve bu arsaların kıymetlenmesi için okul yeri bağışlandığı konuşuluyormuş. Bütün bunlara gülüp geçmek lazım. Bu dedikoduları yapanlara sesleniyorum; siz de kendi arsalarınızın yanındaki arsalarınızı milli eğitime, sosyal yardımlaşmaya ve hayır işlerine bağışlayın, sizin de arsalarınız kıymetlensin. O yüzden diyorum ki; Hasan Sabri Çavuşoğlu&8217;nun buradaki ısrarı sadece arsa bağışı değildir. Aynı zamanda bir Fen Lisesi açılması kararını da çabuklaştırmıştır. Sayın Sabri Çavuşoğu, eşi Nermin hanım ve 3 çocuğuna gerçekten şükranlarımızı sunuyoruz.


Başarı için işbirliğine hazırız


Bakanlık tarafından kabul edilmeyen arsa buraya göre çok daha kıymetliydi. Onun gönlünden geçen orasıydı ama biz daha sonra bir eğitim kampüsü olarak burada yurdu, Fen Lisesi ve belki ileride Anadolu Öğretmen Lisesi, spor alanlarıyla beraber burada bir kampusun gelişmesinin daha da iyi olacağını düşündük. Bugünlere geldik. Gecikmeler olmuştur, bunun sebepleri şunlardır veya bunlardır. Sonuçta iş başlamıştır, bitecektir. Yapımcı firma zamanla yarışacağı için bizi sıkıştırıyordu ve töreni bugün yapıyoruz. 2007 yılında Fen Lisesinin açılışında öğrencilere seslenmiştik; &8216;Sevgili öğrenciler sizleri kırmızı halıyla karşılayacağız&8217; demiştik. 2011 yılında da ikinci dönem başlarken öğrencilerimizi burada kırmızı halıyla karşılayacağız. Onlar Cumhuriyet çocukları olarak kendilerini geliştirerek ülkemize hizmet vermeye devam edecekler. Başarıda öğretmenlerimizin ve öğrenci velilerimizin büyük payı vardır. Hepsine teşekkür ediyoruz. Daha büyük başarı için biz yönetimler olarak işbirliği yapmaya her zaman hazırız&8221;

Editör: Pusula Gazetesi