Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi, İş-Kur İl Müdürlüğü ve Milli Prodüktivite Merkezi işbirliğiyle Asma Mahallesi´nde bulunan Sakatlar Derneği Rehabilitasyon Merkezi´nde Bilgisayarlı Muhasebe Kursu´nu bitiren kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Ayrıca Sakatlar Derneği Rehabilitasyon Merkezi´nde Hazır Giyim Kursu açıldı. Törene Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Milli Prodüktivite Merkezi Eğitim Daire Başkanı Yıldız Ulucan Artar, Eğitim Bölüm Uzmanı Asuman Uğur, Eğitim Bölüm Uzmanı Ahmet Koç, İş-Kur İl Müdürü Cemal Yiğit, Diyabetliler Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu ve kursiyerler katıldı.





Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, insanların kendilerine ne kadar manevi destek olursa, kendilerinin de o kadar azimle çalışacağını kaydetti. Şirin, &8220;Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi olarak bugüne kadar yaptığımız çalışmalar ve icraatlar Zonguldak kamuoyu tarafından çok iyi bilinmektedir. Bizler burada yetiştirdiğimiz engellileri iş alanlarında istihdam ediyoruz. Şuan burada meslek sahibi olup da İstanbul´da, Bursa´da çalışan arkadaşlarımız var. Aynı zamanda burada tekstil atölyesinde çalışanlar aynı zamanda kendi azmi ile bir şeyler yapmak isteyen arkadaşlarımız burada bizim atölyemizde kendi azmiyle bir şeyler yaparak ekonomisine destek sağlıyorlar. Biz bu çalışmaları yönetim kurulu olarak bundan sonra da yapacağız.
Biz istiyoruz ki insanlar bize ne kadar manevi destek olursa, biz o kadar azimli çalışırız. Ama biz tabi bizi yanlız bırakıyorlar diye yılmayacağız. Yine bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çünkü çalışmadan, mücadele yapmadan hiçbir şeye varılmayacağı bir gerçektir. Bu kursa katılacak olan 20 tane engelli arkadaşımızın inanıyorum ki hepsi bu sanatı burada öğrenecekler ve ellerinde bir bilezik olacak. Çünkü günümüz artık mesleğe yönelik iş talebi oluyor. Normal bir işyeri, düz lise mezunlarını kolay kolay işe almazken meslek sahibi olmuş arkadaşlarımızı kurumlar daha rahat işe alıyor. Onun için mesleki eğitime katılan arkadaşlar bu mesleği öğrenmek için özen göstersinler. Buradan meslek sahibi olarak çıkmaları halinde biz kursiyerlerimize istihdam sözü veriyoruz. Yeter ki işi öğrensinler.Bilindiği gibi bundan önce de bilgisayarlı muhasebe kursu yaptık. O kursu bitiren 10 arkadaşımıza da sertifika dağıtımını yapacağız. Katılan herkese teşekkür ediyorum&8221; dedi.
Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, çalışmaların diğer derneklere de örnek olmasını dileyerek, &8220;Ben Zonguldak ilinde böyle bir etkinlik beklemiyordum. Burada çok güzel bir çalışma ile amaca ulaşılmıştır. Kafasında hiçbir şey olmayan asıl özürlüler dışarılarda geziyorlar. Sizleri kutluyorum. İş ve istihdam sağlıyorsunuz. Bu uygulamaların, çalışmaların diğer derneklere de örnek olmasını diliyorum. Bundan sonra da çalışmalarınızın iyi ve güzel bir şekilde sürmesini temenni ediyorum. Umarım size istihdam alanı da Zonguldak´ta daha fazla yaratılır&8221; dedi.
Milli Prodüktivite Merkezi Eğitim Bölüm Başkanı Yıldız Ulucan Artar da,&8220;Burada Zonguldak´ta düzenlediğimiz dördüncü eğitim bu. Biz artık bir aile olduk diye düşünüyorum. Biz 1998 yılından bu yana verimli artırma projeleri gerçekleştiriyoruz. 2004 yılından itibaren de kurumumuzun yapmış olduğu araştırma projeleri kapsamında engellilere yönelik mesleki beceri kazandırma eğitimlerimiz başladı. Tabi illerdeki engellilere yönelik mesleki beceri kazandırma eğitimlerinin başarısı ilk önce dernek yöneticisi ve İş-Kur İl Müdürlüğü çok belirleyici bir etken oluyor. Bugüne kadar 21 ilde 22 farklı konuda 51 gruba 829 kişi katılmış ve 11 bin 554 saatlik eğitim verilmiş. Tabi biz bu konuları belirlerken standart konular koyalım diye asla düşünmedik. Birinci önceliğimiz istihdamı sağlayacak kişilere destek olabileceğimiz konuları belirlemeye çalıştık. O kapsamda verimli artırma projesinin açılışında Hüseyin Bey ile tanıştık. Kendisi bize böyle bir şey yapmayı düşündüklerini dile getirdi. Bilgisayar operatörlüğü düzenledik ilk önce. Daha önce bu salonda biz bilgisayar eğitimini bitiren kişilere sertifikalarını vermiştik, trikotajın da açılışını yapmıştık. Daha önce aldığımız 10 bilgisayar da bu eğitimler gerçekleştirildi. Şimdi aynı zamanda 20 kişinin katılacağı hazır giyim kursunu başlatıyoruz. Bu eğitimde 620 saat devam edecek. İş-Kur´dan bu kurs projesi için aldığımız miktar 54 bin 110 lira. Biz İş-Kur´a bu eğitimleri proje olarak sunuyoruz. Tabi biz Milli Prodüktivite Merkezi olarak gerçekleştirsek 5018 gibi bir yasa çıktı. Olan paralarımızı harcayamıyoruz artık. İş-Kur´un özürlü işçi çalıştırmayan işyerlerinden kestiği cezalardan oluşturduğu komisyondan sağlıyoruz biz bu ödenekleri. Belki bu kadar rahat bu malzemeleri alamayacaktık. İş-Kur´a, üniversitelerimize, Valiliğimize çok teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum&8221; dedi.
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu´nu bitiren 10 öğrenciye sertifikalarının verilmesinin ardından Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi´nin Eskişehir Sakatlar Derneği´ne yapmış olduğu 10 adet tekerlekli sandalye yardımına teşekkür anlamında Eskişehir Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin´e teşekkür plaketi verdi. Ayrıca, Akçakoca Sakatlar Derneği tarafından Kader Dönmez adlı kişiye akülü sandalye teslimi yapıldı.
Editör: Pusula Gazetesi