İhmallerle dolu



Raporda, iş yerinde mevzuata aykırı unsurlar şöyle sıralandı:


- Hava hızı yetersizdir, hava kapılarının güvenli olmadığı tespit edilmiştir.


- Kullanılan pervaneler hava miktarına göre uygun değildir.


- Kontrol ve degaj sondajları yeterli düzeyde yapılmamıştır.


- Kullanılan elektrikli ekipmanların kablo girişinin uygun olmadığı, kablolarda ekler yapıldığı ve gazlı ortama uygun özelliklerin bulunmadığı belirlendi. Alev sızdırmaz aygıtların kapak cıvatalarıyla oynanmış olduğu, iyi sıkılmadığı ve alev sızdırmazlık özelliklerini kaybettiği saptanmıştır.


- Ocak içerisinde metan gazı yüzde 1.5 geçmesine rağmen enerji kesilmemiş ve ocak içerisinde çalışmalar devam etmiştir. - Düzenli gaz ölçümleri yapılmamış ve ilgili firma tarafından kayıt altına alınmamıştır.


- İş yerinde gaz izleme sistemi mevcuttur. Metan gazı tehlikeli düzeye çıkmasına rağmen gerekli ve yetkili kişilere haber verilmemiştir. Ocak gerekli zamanda tahliye edilmemiştir.


- Sensörler gazların fiziksel özelliklerine uygun yerleştirilmemiştir.


- İş yerinde çalışan yetkili kişilere yeterli sayıda gaz ölçüm cihazı verilmemiştir.


- İşçilere maske verilmediği, kullanıma yönelik denetimler yapılmadığı tespit edilmiştir.´´



Pusula soruyor&[#]8230;



Anayol üzerinde iki yan galeri bulunuyordu. Birinci galeride atılan dinamit sonrası ortaya çıkan metan gazı sensörlerden yüzde 4&[#]8217;e kadar yükseldi. Sonra buradan çıkan gazın anayola çıkıp ilerleyerek tahliye olması gerekiyordu. Bir süre sonra birinci galerideki gaz oranı düşerken ikinci galeride gaz ortamı oluşturacak bir çalışma olmamasına karşın metan oranı yükseldi mi? İki galeri üzerindeki sensörlerden alınan sonuçlar kıyaslandığında ne sonuç çıkıyor?


Pusula&[#]8217;nın facia sonrası gündeme getirdiği pervanelerin yeri yanlış mıydı? Birinci galerinden çıkan metan gazını emen vantüp temiz hava vermesi gereken ikinci galeriye birinci galeriden çıkan metan gazını mı gönderdi? Kurtarma ekipleri ocağa ilk girdiğinde pervaneler neredeydi? Bilirkişi heyeti ocağa indiğinde vantilatörler neredeydi?


Kaza sırasında istasyonda görevli maden mühendisi Taşkın Oruç ile istasyonda görevli maden teknikeri Özcan Güneyoğlu nasıl oluyor da görev alanlarından aynı anda ayrılabiliyorlar? Mühendis Taşkın Oruç&[#]8217;un o sırada tuvalet dışında başka nerelerde görüldü? Özcan Güneyoğlu neredeydi? Buradaki çelişki gerekirse gizli tanıklar vasıtasıyla iyice sorgulanacak mı?


Mühendis Taşkın Oruç&[#]8217;un kaza raporundaki alarm cihazlarıyla ilgili ayaküstü eğitim aldığı ne kadar geçerli bir mazeret? Bu ülkede mühendis olmuş bir kişinin yüzde 1.5 metan seviyesinde tahliye etmesi gereken çalışanları yüzde 4 metan seviyesinde tahliye etmesini öğrenmesi için hangi okulu bitirmesi gerekiyor?


Rapora göre çalışma yapılan ocakta çok sayıda eksik tespit edildi ve bu eksiklerden yola çıkılarak Yapı-Tek&[#]8217;in yüzde 70 kusurlu bulunduğu belirtildi. Peki TTK&[#]8217;nın bu ocağı denetleyen kurum elemanları, mühendisleri bu eksiklikleri neden görmedi? Neden yaptırım uygulamadı. Neden rapor etmedi? Denetimler formaliteden mi yapıldı?


TTK yönetimi böyle bir durumda ne diyecek? Mevcut raporun üzerine yatıp bu ihmaller normalmiş gibi mi davranacak yoksa bundan sonra görev alacakların ahlaki sorumluluklarını belirlemek adına topyekün istifa mı edecek?





Editör: Pusula Gazetesi