Ereğli İlçesi Verem Savaş Derneği Başkanı Hasan Erdoğan, toplum için büyük sağlık sorunu veremin bulaşıcı ve sosyal yönü önemli hastalık olduğunu bildirdi.
Erdoğan, ´´62. Verem Eğitimi ve Propagandası Haftası´´ dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Ereğli´de devlet-millet ve Verem Savaş Dispanseri işbirliğiyle verem tarama çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Verem hastalığının hava yoluyla yayıldığını, her ortamda da mikrobunun alınabileceğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
´´Bu mikrop akciğerlerde yara yapar ve oyuklar açar. Bunlar da öksürüğe neden olur. Akciğer ve gırtlak veremi hastalar nefes, öksürük ve hapşırık yoluyla çevreye mikrop saçabilirler. Mikroplar hava yoluyla da sağlam kişilerin akciğerine gider. Havalandırılmayan kapalı ortamlarda bulaşma daha fazla olur. Diğer organlardaki verem hastalığı da o organlara özgü belirti verir. Hastalığın tedavisi ilaçla yapılır. 4 değişik ilaç kullanılan tedavi en az 6 ay devam eder. Hastalığın başlangıcı sayılan tüberküloz mikrobunun tedavisine başlanan hastaların bulaştırıcılığı ise hızla sona erer. Bir çok hasta düzenli ilaç kullanmadığından ilaçlar sağlık personellerinin gözetiminde verilir. Verem Savaş Dispanserinden ücretsiz alınan ilaçlarla sürdürülen tedaviyle hastalık yüzde 100 iyileşir.´´
Erdoğan, hizmetleriyle ilgili rapor sunmak üzere ziyaret ettikleri TBMM Başkanı Köksal Toptan´ın, derneklerinin çalışmalarını daha iyi ortamda gerçekleştirebilmeleri için sağladığı 50 bin TL´lik yardımın son derece anlamlı olduğunu kaydetti.
Derneklerinin Onursal Başkanı AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan´ın girişimleriyle alınan gezici röntgen cihazlı aracın yanı sıra Ereğli Belediye Başkanı Murat Sesli´nin desteği sayesinde ilçe genelindeki yakın bölgelerde verem taramasının devam ettirildiğini ifade eden Erdoğan, katkı sağlayanlara teşekkür ettiğini vurguladı.
Editör: Pusula Gazetesi