Filyos´ta başlayan kazı çalışmalarında bu yıl, bir kısmı karayolunun altında bulunan Antik Roma Tiyatrosu´nun ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Filyos beldesinde 26 işçi, 20 öğrenci ve 3 uzman olmak üzere toplam 49 kişilik ekiple çalışmalarını sürdüren Kazı Başkanı Prof.Dr. Sümer Atasoy, bu yıl kazı çalışmalarında Roma dönemine ait olan ve bir kısmı karayolunun altında bulunan antik tiyatroyu ortaya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Kazı çalışmalarında antik tiyatronun bulunduğu kısmın yanı sıra kale bölümünde de çalışma yapacaklarını anlatan Atasoy, şöyle konuştu: "Kazı çalışmalarımızda öncelik antik tiyatronun ortaya çıkarılmasıdır. Belediye Başkanı Ömer Ünal´ın da desteğiyle, 2500 kişilik Antik Roma Tiyatrosunun son bölümü olan antik toprakları kaldırmak üzereyiz. Ancak tiyatronun tamamını çıkarabilmek için mevcut Çaycuma´dan Filyos´a karayolunu kazmak zorundayız. Anıtlar Kurulundan alınan müsaade ile yolun bir bölümü biraz
genişletilecek. Yolun genişletilmiş kısmından trafik devam edecek. Biz deniz tarafında tiyatronun son kademelerini ortaya çıkaracağız. Bu yıl bunu bitirebilirsek gelecek yıldan itibaren restorasyon çalışmalarına başlanacak."
Atasoy, antik tiyatronun ortaya çıkarılması ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından alanın turizme açılabileceğini söyledi.
Kalenin bulunduğu bölgede, Roma Devri´ne ait tapınak tespit ettiklerini belirten Atasoy, sonraki hedefin toprak altındaki tapınağı ortaya çıkarmak olduğunu ifade etti. Ortaya çıkacak tapınağın bölge turizmini önemli derecede etkileyecek bir yapı olduğunu vurgulayan Atasoy, sözlerine şöyle devam etti: "Gelecekte bizim planlarımız arasında, kalede ortaya çıkardığımız Roma Devrine ait tapınak var. Bu tapınağın düşmüş sütunlarını ve çatı sistemini ortaya çıkarabilirsek, deniz ve karadan çok uzaklardan
görülebilecek anıt bir yapı ortaya çıkacaktır. Bu hem görüntü açısından hem de turizm açısından Filyos´a büyük bir katkı sağlayacaktır."
Uluslar arası arenada Filyos´taki kazı çalışmalarının büyük ilgi çektiğini ifade eden Atasoy, çalışmalar bitirildiğinde dünya tarihi için çok önemli olan bir antik kentin gün yüzüne çıkacağını ifade etti.
Filyos kentinin altında kalan ve Karadeniz de ilk ve tek olan Antik Teiosu´nu ortaya çıkarmak istediklerini anlatan Atasoy, şunları söyledi: "Böylece hem Karadeniz rüyasını gerçekleştirmiş hem de Türkiye´nin ilk ve en büyük antik şehrini ortaya çıkarmış olacağız. Filyos antik kenti, dünya tarihi için önemli. Çünkü Karadeniz´in diğer kıyılarında diğer şehirler ortaya çıkarılmıştır. Saklı kalan ilk ve en büyük antik kent olması nedeniyle Filyos antik kenti dünya arenasında da büyük ilgi görmektedir."
Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, kazı çalışmalarının belde için önemini çok iyi bildiklerini belirterek çalışmaların hızlı bir şekilde sürmesi için kazı ekibine gereken desteği verdiklerini söyledi. Siyasi ve ekonomik anlamda üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştığını belirten Ünal, şöyle konuştu: "Bu yıl kazı çalışmalarına vakit kaybedilmeden başlanıldı. Hem tiyatro bölümünde, hem kale mevkiinde çalışmalar sürüyor. Daha önce beldeyi ziyaret eden Kültür Bakanımız Ertuğrul Günay, tiyatromuzu
görmüştü. Burayı kazılmasını ve gereken ödeneği göndereceği sözünü vermişti. Bu söze istinaden kazıya başlanıldı."
Editör: Pusula Gazetesi