Kültür ve Turizm Bakanlığı&[#]8217;nın otellerin yıldızına bakmaksızın evli olmayanların da 18 yaşından büyük olması şartıyla birlikte kalabileceği yönündeki uygulamasına karşı Zonguldak&[#]8217;taki otellerin tamamının evlilik cüzdanı olmayanları geri çevirmesi turizmi baltalıyor. Zonguldak&[#]8217;a gelen pek çok akademisyen, sanatçı ve iş adamı &[#]8216;Fuhuş yapan&[#]8217; muamelesi görüyor. Bu muameleyi görenler arasında baro başkanları ve hukukçular da var.


Zonguldak pek çok yönüyle zengin ve lider bir kent olurken bambaşka bir yönüyle de Türkiye ve dünyaya edata rezil oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı&[#]8217;nın uygulamaları 18 yaşından büyük herkesin kimliğini ibraz etmesi durumunda otellerde aynı odada kalabileceğini öngörüyor ancak Zonguldak&[#]8217;taki oteller evlenme cüzdanını göstermeyen hiç kimseyi otellere almıyor. Konuklar zaman zaman otellere farklı zamanlarda girip iki ayrı oda tutmak zorunda bırakılırken bazı otellerde ise bu duruma karşı da yakın takip yapılıyor. Bu durumdan en çok mağdur olanlar ise kongre ve konferans için Zonguldak&[#]8217;a gelen konuklar. Pek çok konuk böyle bir uygulama karşısında neye uğradıklarını şaşırırken, kimi geri dönüp gitmek, kimisi ise ayrı oda tutmak zorunda kalıyor. Kurum misafirhanelerinde ki uygulama da aynı. Zonguldak&[#]8217;ta sık sık yaşanan bu durum Kültür ve Turizm Bakanlığı&[#]8217;na iletilirken, otellerin ve kurumların bireysel insiyatifleri aşılamıyor. Zonguldak&[#]8217;ta bu tür uygulamalarla karşı karşıya kalanlar arasında ünlü akademisyenler, sanatçılar ve hukukçular da bulunuyor. En yakın örnek ise İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi İstanbul Barosu eski Başkanlarından Avukat Yücel Sayman. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından düzenlenen &[#]8220;Nasıl Bir Anayasa?&[#]8221; konulu konferans vermek için Zonguldak&[#]8217;a gelen Sayman&[#]8217;ın kalabileceği bir otel bulunamadı.
Uzun çabalar sonunda Sayman ve beraberindeki kadın Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun misafirhanesinde konakladı. Burada da kendilerine ayrı oda tahsis edildi.
Otel isterse almayabilir
Kültür ve Turizm Bakanlığı&[#]8217;nın uygulamaları gereği evli olmayanların da birlikte otellerde kalabilmesi için yıldız şartı aranmıyor. Yıldızı ne olursa olsun yaşı 18&[#]8217;in üzerinde olan bir kadın ve erkeğin otelde kalabilmesi mümkün. Burada aranan tek şey yaş şartı ve kimlik beyanı. Uygulama otellerin insiyatifine bağlı. Zonguldak&[#]8217;ta sayıları onu geçmeyen otellerdeki bu uygulama fuhuş olaylarını uygulamaya yönelik olsa da Zonguldak dışından gelen akademisyen, gazeteci, bilim adamları ve hukukçular da mağdur oluyor. Zonguldak ve bölgeye turistik gezi ve tatil için gelenler otellerde karşılaştıkları bu muamele karşısında şaşırırken çevre illere gidiyorlar. Yasa gereği otel böyle bir durumda isterse müşteriyi almayabilir.
Otelciler ise uygulamaya gerekçe olarak mahalle baskısı ve otelin isminin kötüye çıkması endişesi yaşadıklarını vurguluyorlar.
Uygulama bu haliyle turizmi ciddi anlamda baltalarken ahlak zabıtalığı Zonguldak&[#]8217;ın kötü reklamının yapılmasına neden oluyor. Otellerdeki uygulama bir dönem tartışma konusu olan &[#]8216;Mahalle baskısı&[#]8217; ile birebir örtüşüyor. Çünkü otelciler olası dedikodu ve söylentilerden çekiniyor.
Editör: Pusula Gazetesi