Ereğli´de geçtğimiz gün düzenlenen &[#]8216;Termik Santrali&[#]8217;ne Hayır&[#]8217; pikniğine katılamayan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, daha önce belirlenen programı nedeniyle katılamayacağını belirterek Belediye Başkanı Halil Posbıyık´a telgraf gönderdi.
Termik santrallerin zehir çıkarttığını ifade eden Milletvekili Ali İhsan Köktürk, bunun olumsuz sonucunun bilim çevrelerince kanıtlandığını öne sürdü. Termik santral yapılma girişiminin insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Köktürk, açıklamasında şöyle dedi:
&[#]8220;Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda kamuoyundan gelen uyarılardan kaçamayan AK Parti hükümeti, karbondioksit ve sera etkisine neden olan diğer gazların salınımının azaltılmasına yönelik Protokole katılmayı öngören yasayı TBMM´ne getirmiş ve 17 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazete ile Kyoto Protokolü´ne katıldığını duyurmuştur. Termik santrallerin çıkardığı zehrin, havaya ve suya karışması nedeniyle, solunum yolu hastalıklarının arttığı, kanserden ölümlerin çoğaldığı, tarım topraklarının ve bitki örtüsünün zarar gördüğü, deniz ve nehir gibi su kaynaklarının kirlendiği yargı kararları ve bilim çevrelerince kanıtlanmıştır. Mevcut Termik Santrallerin ortaya çıkardığı olumsuzluğa çözüm bulmadan yeni termik santrallerin yapılma girişimi bir insan hakkı ihlali olup, &[#]8216;sağlıklı çevrede yaşama hakkı&[#]8217; öngören Anayasa&[#]8217;nın 56. maddesine de aykırılık içermektedir. Termik Santral konuşlandırılması kesinlikle doğru bir anlayışı yansıtmamaktadır."
Editör: Pusula Gazetesi