19 Temmuz 2009 tarihinde kahvehaneler ve eğlence yerlerinde uygulamaya konulan sigara yasağı birinci yılını doldurdu. 19 Mayıs 2008&8217;de yürürlüğe giren ve 19 Temmuz 2009 tarihinde kahvehane ve eğlence yerlerini de kapsayacak şekilde tam olarak uygulanmaya başlayan sigara yasağı en çok kahvehane sahiplerini etkiledi. Bartın Kahveciler Odası Genel Sekreteri Faik Recepoğlu, yasağın uygulanmaya başlamasının üstünden geçen bir yıllık süre zarfında kahvehane sahiplerinin yaşadığı sıkıntılar hakkında açıklamalarda bulundu. Faik Recepoğlu, &8220;Bu yasağı uygularken kahvehane sahiplerinin haklarını da düşünmek lazım&8221; dedi.



Sıkıntının giderilmesi lazım


Faik Recepoğlu, &8220;Bilindiği gibi 19 Temmuz 2009 tarihinden beri kahvehane ve eğlence yerlerinde sigara yasağı uygulanıyor. Sağlık Müdürlüğü&8217;nün görevlendirmiş olduğu ekip denetimlerine devam ediyor, işyeri sahiplerini ikaz ediyor ve yasağa uyulmadığı takdirde cezai işlem uyguluyorlar. İlimizde bu yasağa yüzde 99 uyuluyor. Fakat bu yasaktan dolayı kahvehane sahipleri büyük sıkıntı içine girdi. Kahvehaneler zaten çok para kazanan bir ticarethane değil. Önünde masası sandalyesi olan kahvehanelere hiç olmazsa biraz insan gidiyor ama böyle imkanı olmayan kahvehaneler bomboş, tek bir insan bile gitmiyor. Bu sıkıntının giderilmesi lazım&8221; şeklinde konuştu.



Yasağa karşı değiliz


Recepoğlu, &8220;İzmir Kahveciler Odası yasak yüzünden Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Anayasa Mahkemesinin vereceği kararı dört gözle bekliyoruz. Tabi Anayasa Mahkemesi bu yasağı iptal etse dahi hükümet ardından bir kanun daha çıkartabilir. Biz zaten yasağa karşı değiliz. Sadece kahvehanelerde sigara içenlere özel yerlerin yapılması gerektiğini savunuyoruz. Yoksa ki, sigara kullanmayan vatandaşların hakkına kimse girmek istemez. Kahvehanelerde sigara içenler için özel bölümler yapılmalı. Bu yasak faydalı bir yasak ama kahvehane sahiplerini de sıkıntıya düşürmemek lazım. Biz sigara yasağının tamamen iptal edilmesini istemiyoruz. İşyerlerinde sigara içilmemesi güzel bir şey ama kahvehane sahiplerinin de bakmaları gereken aileleri var. Bu yasağı uygularken başkalarının da haklarını düşünmek lazım. Kahvehane sahipleri büyük zarar gördü&8221; ifadesini kullandı.



Orta yol bulunmalı

Bartın Kahveciler Odası Genel Sekreteri Faik Recepoğlu, &8220;Sağlık Bakanı sigara yasağı konusunda çok kararlı. Sigara yüzünden meydana gelen hastalıklar ölümcül. Sigara yüzünden bir hastalığa yakalanan kişinin hastane masrafı ve ilaç masraflarını karşılamakta çok zor. Sigara gerçekten insanları maddi ve manevi olarak büyük sıkıntılara sokuyor. Bütün mesele bu kötü alışkanlığı gelecek nesillere bulaştırmamak. Önce sigara içmeyenleri bu zararlı alışkanlıktan uzak tutmaya çalışmalıyız. Sigarayı kullanan bir insanı yasaklar koyarak sınırlandırmak o kişiyi zaten daha çok teşvik ediyor. Şu anda asıl düşünülmesi gereken sigara içenler değil, sigara içmeyenler ve gençlerimizi bu alışkanlıktan uzak tutmak. Dediğimiz gibi yasağın uygulanması devam etmeli ama kahvehane sahipleri ve eğlence yeri sahiplerini de düşünmek lazım&8221; sözlerine yer verdi.
Editör: Pusula Gazetesi