Ereğlili 250 köylü, köylerindeki plaja termik santral yapılmaması için eylem başlattı.
Kdz. Ereğli ilçesinde vatandaşlar, HEMA´nın Köseağzı´dan sonra Kireçli´ye termik santral yapmak istemesine eylemle karşı çıktı. Yaklaşık 250 kişi, ellerinde pankartlarla termik santralin kurulmasına tepki gösterdi. Plajın kenarındaki bir tabut ve başındaki bir kişi de eylemde ilgi gördü. Tabutun altındaki ´Ölüler Konuşamaz´ yazısı dikkat çekti.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, dev pankartlar açan köylülere seslendi. Madencilerin de katıldığı eylemde konuşan Posbıyık, yöre insanlarının mücadeleci bir halk olduğunu söyledi. Posbıyık, Zonguldak ziyaretinde termik santrallerle ilgili açıklama yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu´na termik santral kurdurulmasını istemediklerini belirtti.
Geçen yıl Köseağzı mevkiine termik santral yapılması kararı üzerine bakanlığa çıkartma yaptıklarını hatırlatan Posbıyık, iktidara yüklendi. Bölgeye termik santral kurdurulmayacağını dile getiren Halil Posbıyık, şöyle konuştu: "Bu yöredeki insanlar çok mücadeleci bir halk. Ekmeklerinin elinden alınmasına asla tahammül edemezler. Çocuklarının geleceklerinin tehlikeye girdiğini anladıkları zaman onları tutamazsınız. Çevre ve Orman Bakanlığı´na sesleniyoruz, buraya hiçbir şekilde termik santral kurmaya
kalkmayın. Biz bu koya termik santral yaptırmayız. Zonguldak durmadan geriye doğru gidiyor. Bu bölgede rahatsızlık var. Herkes korkak ve ürkek. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ürkek. Vatandaşı duyarlı hale getirirseniz, eylem yapmaya hazır. Zonguldak´ın kaderini değiştirmek için her şeye ´He´ deyip ´eyvallah´ demenin zamanı geçmiştir. Eğer vergisini ödüyorsa vatandaş demokratik haklarını arayacaktır. Burada yemin ettik. Asla ve kat´a termik santral buraya yapılmayacak."
Eyleme katılan Bayat köyü sakinleri ise, "Şu an her şey yapıyoruz. Fındığımız, meyvemiz var. Buraya termik santral kurulmasını istemiyoruz. Yetkililer bizi duysun, buraya termik santral istemiyoruz" dediler.
Karadeniz Ereğli Vefa Sağlık Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Bostancı da, "Kireçli dünyanın en güzel plajlarından biri. Gençlerimize temiz çevre bırakmak istiyoruz. Ereğli´ye sahip çıkacağız. Lütfen bu projeden vazgeçilsin. Tüm çevreci kuruluşlardan bu eylemleri yapmak için destek bekliyoruz" diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi