Türkiye Muhtarlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Şerafettin Nas&[#]8217;ı Ereğli Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Tepeören Köyü Muhtarı Tacettin Arslan, Bayat Muhtarı Ahmet Eyrilmez ve Ballıca Köyü Nazim Çivelek ziyaret ederek bölgelerinde HEMA&[#]8217;nın yapacağı santral hakkında eylem yapacaklarını duyuracağı davetiyeyi verdiler.
Muhtarlar, &[#]8216;Geleceğine sahip çık Ereğli, doğa sahibi Kireçlik&[#]8217;e yapılacak termik santrale hayır&[#]8217; adı altında hazırladıkları braşürleri tek tek muhtarlara ve vatandaşlara dağıtarak mitinge davet ettiklerini söylediler. Sivil toplum örgütlerinden de destek istediklerini belirten Ereğli Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Tacettin Arslan; tepkisini şu şekilde dile getirdi; &[#]8220;HEMA&[#]8217;nın Ereğli&[#]8217;nin Bayat Kreçlik Sahili&[#]8217;ne santral yaptırmasından vazgeçmesini istiyoruz. Sahillerimizi Termik Santrallere peşkeş çektirmeyeceğiz. Termik santral, küresel ısınma, astım, akciğer kanseri, bitki örtüsünün yok olması doğacak her çocuğun astım ve akciğer kanseri ile yüzleşmesi anlamına geliyor. Yapılması planlanan termik santralin "akışkan yataklı" olacağı, bu teknolojinin de doğa dostu olduğu iddia ediliyor. Bu tip santrallerin "çevreye salmımı azalttığı" belirtilmekle birlikte yine yüksek oranda kirlilik yarattığı biliniyor. Termik santral, ne kadar son teknoloji olursa olsun çevreye zarar vermeyeceği iddia edilemez. Termik santraller, atmosfere her yıl milyonlarca ton mikro partikül, kül ve sera gazı salmaktadır. Bu geniş bir alanda çevre felaketi demektir. Bunun yanı sıra, yine yılda milyonlarca ton kül ve cüruf atığı çıkmaktadır. Bu da cennet sahillerimizi yok edileceği anlamına geliyor. Kömür yakıtlı termik santralin kurulması, tüm bölgenin doğal bitki örtüsünü ve tarım alanlarını olumsuz etkileyecek, çevre sağlığı ve insan başta olmak üzere canlı yaşamı için büyük riskler oluşacak. Termik santralden C02 ve diğer zehirli gazlar Karadeniz Ereğli, Alaplı gibi yerleşim yerlerinin üzerine bir kabus gibi çökecek. Tüm yeşil alan, doğal güzellikler ve tarım alanlarının tahribatından sorumlu olacaksınız, Ereğli ve çevresinde hastalıklar ve ölümler artarsa, denizimizde canlı yaşamı biterse, bölgede turizm biterse, bunun sorumlusu buraya termik santral kurmakta ısrarlı davrananlar olacaktır.&[#]8221;
Türkiye Muhtarlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Şerafettin Nas&[#]8217;da muhtarlara her konuda destekçisi olacağını belirterek, &[#]8216;Termik Santrali&[#]8217;ne Hayır&[#]8217; braşürünü bütün mahallelere dağıtılacağını söyledi.
Eylem 19 Temmuz Pazartesi, saat 13.30&[#]8217;da Bayat Kireçlik Sahili&[#]8217;nde yapılacak. Eyleme katılmak isteyenler için 19 Temmuz Pazartesi günü saat 12&[#]8217;00&[#]8217;da Karadeniz Ereğli Belediyesi önünden araç kaldırılacak.
Editör: Pusula Gazetesi