Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, AK Parti´nin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)´nun kapısına kilit vurma hazırlığında olduğunu iddia etti. Köktürk, bu duruma gerekçe olarak TTK´ya sağlanan devlet desteğinin kaldırılması için yapılan çalışmaları gösterdi.
Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Enerji Bakanı Taner Yıldız´ın cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına TTK´ya devlet desteğinin durumuyla ilgili yönelttiği soruya cevap verildiğini söyledi. Köktürk, yönelttiği soruyu hatırlatıp Bakan Yıldız´ın verdiği cevabı açıkladı. Milletvekili Köktürk, ayrıca Bakanın açıklamasının da ne anlama geldiğini ifade etti.
CHP Milletvekili Köktürk, cevaplanması için şu soruları sormuştu: "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı uzmanlarının aksi yöndeki görüşüne rağmen, Hazine Müsteşarlığının bu görüşe itibar etmeyerek TTK´ya sağlanan sübvansiyonların tamamen kaldırılması görüş ve kararına vardığı doğru mudur? Böyle bir anlayış TTK´nın kapısına kilit vurulması ile eş anlamlı değil midir? Ülkemizin iç ve dış borcunun, ülkemizdeki işsizlik oranının rekorlar kırdığı, enerji politikamızın ithal kömür ve ithal doğalgaza bağımlı
kılındığı bir süreçten geçerken, dışarıdan dayatılan ülkemizde uygulamaya konulan bu karar ve politikalar ülkemiz çıkarlarıyla ne ölçüde bağdaşmaktadır."
Bakan Taner Yıldız da bu sorulara cevap verdi. CHP Milletvekili Köktürk, Bakan Taner Yıldız´ın şu cevabı verdiğini açıkladı.
BAKANIN CEVAPLARI
Yıldız´ın verdiği cevap şöyle: "Ülkemizin de içerisinde yer aldığı tüm G-20 ülkelerinde hali hazırda, fosil yakıtlara sağlanan sübvansiyonların listelenmesi, sübvansiyonların verimliğinin tespiti ve rasyonilize edilmesine ilişkin bir çalışma yürütülmektedir. Bu çerçevede, TTK Genel Müdürlüğü´nün zarar eden bir yapıdan çıkarılması için TBMM KİT Komisyonunun 30.04.2008 tarihli toplantısında alınan tavsiye kararı ve 2009 ile 2010 yılı programlarına konulan tedbirler doğrultusunda Hazine Müsteşarlığı
koordinatörlüğünde Bakanlığımız ve DPT Müsteşarlığı ve TTK yetkililerinden bir komisyon oluşturulmuş ve çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmaların amacı tedbir ve tavsiye kararında yer aldığı üzere TTK´nın daha verimli bir yapıya nasıl getirilebileceği üzerinedir. Yukarıda yapılan çalışmalar sonucunda, TTK´nın belirtilen hedeflere ulaşması halinde zararının 2014 yılında yaklaşık 50 milyon dolar / yıl seviyesine çekilmesi öngörülmektedir. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak, kaynak çeşidini
artırmak, yerli kaynaklarımızın kullanılması suretiyle istihdamı artırmak amacıyla, 2023 yılında yenilenebilir kaynakların enerji üretimi içerisinde payının en az yüzde 30 seviyesinde olması, rüzgar enerjisi kurulu gücünün 20.000 MW olması, elektrik enerjisi üretimi için uygun olduğu bu aşamada belirlenmiş olan 600 MW´lik jeotermal potansiyelinin tamamının işletmeye girmesi, 2020 yılına kadar nükleer elektrik enerjisi içindeki payının en az yüzde 5 seviyesine ulaşması hedeflenmektedir. Önergede
bahsedilen, dışarıdan dayatılan karar ve politikaların uygulamaya konulduğu şeklindeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Ülkemizin enerji kaynaklarının azami ölçüde kullanımı ve dışa bağımlılığın azaltılması yönündeki irademiz yukarıda yapılan açıklamalardan da görüleceği üzere net olarak ortaya konulmuştur."
AÇIKLAMADAN ÇIKAN SONUÇ
CHP Zonguldak Milletvekili Köktürk de Bakan Taner Yıldız´ın bu açıklamalarından çıkardığı sonucu açıkladı.
Yazılı bir açıklama yapan Köktürk, şöyle konuştu: "Hazine Müsteşarlığının TTK´ya sağlanan sübvansiyonların tamamen kaldırılması görüş ve kararına vardığı iddiamız Enerji Bakanı tarafından açık bir şekilde yanıtlanmamış ve yalanlanmamıştır. Buna karşılık ülkemizin de içerisinde yer aldığı tüm G- 20 ülkelerinde halı hazırda, fosil yakıtlara sağlanan sübvansiyonların listelenmesi, sübvansiyonların verimliğinin tespiti ve rasyonilize edilmesine ilişkin bir çalışma yürütüldüğü açıkça kabul edilmiştir.
Dolayısıyla iddiamız teğvilen doğrulanmıştır. Bu çerçevede TTK´nın zarar eden bir yapıdan çıkarılması için Hazine Müsteşarlığı koordinatörlüğünde komisyon oluşturulduğu ve çalışmalarına devam ettiği belirtilerek önergemizin içeriği teyit edilmiştir. Ayrıca enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için Bakanlığın yanıtında TTK´ya ve taşkömürüne vurgu yapılmaması durumu çok daha açık ve net olarak ortaya koymaktadır."
Editör: Pusula Gazetesi